Pentru realizarea unui circuit al țevilor corect, trebuie respectați câțiva pași stabiliți împreună cu specialistul.
În realizarea instalației termice, este nevoie de:
- determinarea cerințelor de căldură a locuinței dvs.;
- determinarea instalației alese – cu centrală termică pe gaze, pe lemne, încălzire prin pardoseală, cu panouri electrice etc.;
- realizarea schițată a traseului tuturor țevilor și instalațiilor;
- instalarea centralei, a țevilor, a caloriferelor;
- efectuarea probelor pentru presiune;
- reglarea tuturor componentelor pentru o funcționare corectă.
Dacă locuința este nouă, circuitul trebuie atent realizat, înainte de a începe lucrul. Așadar, este nevoie de un creion și de o riglă. Dimensiunile caloriferelor trebuie să fie proporționale cu cele ale camerei în care vor fi montate. Robinetul caloriferului trebuie și el montat mai ferit, pentru a nu fi supus unor accidente care să ducă la înlocuirea lui. Întâi se stabilește cum să parcurgă traseul țeava de tur, apoi cea de retur, sub calorifer. Odată stabilite toate aceste coordonate se poate trece la treabă.
În principiu, rețeaua prin care va circula apa este una simplă. Este nevoie de o țeavă prin care apa caldă ajunge în calorifer și de încă o țeavă, de retur, prin care apa care a stat în calorifer este evacuată. Țevile se amplasează exact pe măsura caloriferelor, la dimensiuni perfecte, pentru că există riscul să se spargă dacă nu sunt întrunite toate condițiile de siguranță.
De asemenea, amplasarea fiecărui calorifer se va face pe un perete care nu are legătură directă cu exteriorul (nu se amplasează la fereastră, pe peretele exterior sau pe un perete cu ușă ce duce la exterior), pentru că acelui calorifer îi va fi mult mai greu să încălzească o casă rece, cu pereți reci.
Țevile trebuie să fie distribuite într-un circuit continuu, asemănător cu cel electric. Aici nu trebuie să vă gândiți dvs., ci să cereți opinia unui specialist, pentru a nu pierde nici timp, nici resurse pe un proiect care ar putea da greș. Un plan corect vă va face să economisiți țevi și să fie distribuite corect, fără prea multe îndoiri în țeavă. În timp, acolo unde se îndoaie țevile, pot apărea fisuri sau probleme de circulație a apei.
Boilerul sau centrala trebuie asamblată corespunzător, ea va fi conectată la țeava de apă și la curent electric. De aici vor porni țevile de tur și retur către toată casa, prin care va trece apa caldă. Ca într-un circuit firesc, apa caldă va intra în calorifer pe partea de sus, iar în partea de jos, va ieși cea rece.
Fiecare țeavă trebuie să aibă la centrală robinete, pentru ca în cazul în care una se sparge, să fie oprită de la robinet imediat.
Situația este mult mai simplă dacă schimbați un calorifer vechi cu unul nou. Nu este nevoie de trasarea și măsurarea spațiului, nici de planificarea țevilor, iar înlocuirea se poate face foarte ușor dacă știți cum se realizează.
Un lucru important aici este alegerea țevilor. Odată aleasă centrala termică, pentru ca instalația să funcționeze la cote normale, este nevoie de stabilirea tipului de țevi, care să conducă agentul termic fluid. Țevile sunt și ele de mai multe tipuri: cupru, polipropilenă sau pexal.
Dacă veți opta pentru țevi de cupru, atunci ele nu sunt tocmai bune pentru caloriferele din aluminiu, pentru că acestea din urmă nu rezistă la efectele chimice produse (din cauza tipului de metal, a temperaturii mari a apei șamd.). Însă țevile de cupru sunt un excelent conductor de căldură și au o rezistență mare la diferențele termice din exterior.
Polipropilena este rigidă, are rezistență mare la căldură și nu interacționează chimic. Ea mai prezintă avantajul de a fi ecologică.
Pexalul este, în opinia multora, depășit și asta deoarece are probleme la îmbinături, nu rezistă termic și se poate sparge cu ușurință.
Trasarea și măsurarea țevilor și a caloriferelor trebuie să se facă în mod corect, cel mai bine de către un specialist, pentru că nu toți avem experiență în domeniu și nu toți putem realiza un circuit corect, ca la carte. Este de preferat să alegeți țevi din materialele cele mai noi, să le montați corect, pentru ca centrala și caloriferele să dea randamentul dorit. După ce țevile sunt racordate la centrală și calorifere, urmează verificarea, iar dacă se constată că totul este în regulă, instalația termică este gata de funcționare!