Când vine vorba despre cele mai moderne locuințe, mulți dintre noi ne gândim prima dată la piese de mobilier unicat, la finisaje premium, la pardoseli din lemn masiv sau la facilități de top, cum ar fi saună și piscină. Deși toate acestea contribuie la cât de modernă este o locuință, nimic nu contează mai mult decât eficiența sa. Iar când vorbim de eficiență energetică, atunci intră în discuție calitatea ușilor și ferestrelor, izolația casei și modelul de centrală termică. Cu alte cuvinte, eficiența energetică este standardul de aur pentru casele moderne. Cu cât o locuință este mai eficientă din punct de vedere energetic, cu atât mai mulți bani se economisesc, se evită risipa de energie, iar planeta noastră are de câștigat. Nu în ultimul rând, o casă eficientă energetic este o casă confortabilă în orice anotimp.
În esență, eficiența energetică înseamnă a face mai mult cu mai puțin. De exemplu, dacă două case folosesc aceeași cantitate de energie pentru a crea căldură, casa care poate păstra mai multă căldură este mai eficientă din punct de vedere energetic decât cea care permite căldurii să scape.
Iată, așadar, 4 moduri prin care puteți îmbunătăți eficiența energetică a casei:
- Izolați acoperișul. Performanța centralei termice este deosebit de importantă pentru o locuință eficientă energetic, iar dacă vă întrebați cum alegi centrala termică potrivită, există mai mulți factori de care se poate ține cont. Totuși, nici cea mai modernă centrală termică nu poate funcționa la capacitatea sa maximă și nu își poate atinge potențialul, dacă locuința nu este izolată corespunzător. Veți putea face unele economii, dar nu la fel de mari precum ar fi în cazul unei locuințe izolate temeinic. Izolarea acoperișului este vitală, deoarece căldura iese cel mai repede prin acoperiș. Aplicarea unui strat izolator în mansardă ar putea costa foarte puțin în comparație cu economiile pe care le-ați putea face an de an. De asemenea, dacă aveți posibilitatea și vă doriți acest lucru, o mansardă friguroasă se poate transforma într-un spațiu locuibil, confortabil și călduros.
- Izolați pereții. Izolarea pereților este o altă modalitate rentabilă de a reține căldura în casă și de a economisi energie. Mai precis, aproximativ o treime din căldură se pierde prin pereți, așa că izolarea pereților vă poate ajuta să economisiți sume substanțiale în fiecare an, pe lângă faptul că veți economisi și aproximativ 1 tonă de carbon pe an, ceea ce înseamnă foarte mult pentru protejarea mediului. Indiferent dacă locuiți într-un apartament cu o cameră sau într-o casă, cel mai probabil veți recupera costurile asociate cu izolarea pereților în mai puțin de 3 ani. Într-un tabel consum electrocasnice, cel mai mult predomină consumul de energie asociat cu producerea de căldură în timpul iernii, așa că izolarea adecvată a casei și apoi instalarea unui model performant de centrală reprezintă cei mai importanți pași către o casă mai eficientă energetic și mai sustenabilă.
- Faceți mici modificări care au un mare impact. Sunt foarte multe schimbări pe care le-ați putea face pentru a economisi și pentru a ocroti mediul, fără să vă sacrificați confortul. De la trecerea la becuri LED și până la renunțarea la obiceiul de a mai lăsa lucrurile în standby, orice mic gest contează foarte mult. De exemplu, puteți investi într-un cap de duș care economisește apă sau puteți spăla vasele folosind programul ECO. De asemenea, încercați să aerisiți caloriferele o dată pe an, pentru a vă asigura că acestea funcționează cât mai eficient posibil. Nu uitați că o temperatură sigură și confortabilă se situează între 18°C și 21°C, așa că verificați dacă ați setat corect temperatura pe termostat. Coborârea termostatului chiar și cu un singur grad poate economisi multă energie și nici nu vă veți compromite confortul.
Nu în ultimul rând, izolarea ferestrelor reprezintă o altă modalitate prin care puteți îmbunătăți eficiența energetică a locuinței și propriul confort. Iarna, o încăpere în care se simt curenții de aer nu este deloc primitoare, așa că profitați de vremea frumoasă din vară pentru a investi în ferestre cu geam dublu eficiente din punct de vedere energetic.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.