Încălzire cu calorifere

Încălzirea cu calorifere este una dintre cele mai clasice, se găsește peste tot la bloc, dar și la case. Reprezintă o opțiune la îndemână, fiecare doritor având la dispoziție o gamă largă de modele după buget, aspect, anduranță, calitate.

Incalzirea cu calorifereDacă v-ați hotărât că încălzirea cu calorifere este cea mai bună opțiune, atunci aflați ce este de făcut, ce tipuri de calorifere există, de ce materiale veți avea nevoie, care sunt sculele și... cum trebuie realizat tot circuitul pentru a funcționa corect. Bineînțeles, dacă nu este domeniul dvs. de lucru și chiar nu vă pricepeți la instalația termică, ar fi bine să chemați un specialist, pentru că o treabă făcută de mântuială vă va costa mai mult în timp, nu va da randamentul scontat și va aduce numai pagubă.

Tipuri de calorifere/radiatoare

Caloriferele sunt de mai multe tipuri. Pentru a nu avea surprize într-un magazin, aflați care sunt cele mai bune, care păstrează căldura cel mai bine și care au un aspect plăcut:

- Caloriferele din oțel sunt peste tot, le recunoașteți ușor, probabil se află în casa dvs. Radiatoarele din oțel resistă foarte bine la temperaturi înalte, sunt mai ușoare decât cele de fontă, de exemplu, deci sunt mai ușor de montat, au un preț mic și au o putere de distribuție a căldurii foarte bună. Pe de altă parte, trebuie să fiți atent la tipul de oțel cumpărat – s-ar putea ca cel mai ieftin să fie și cel mai defectuos, iar durata de viață este destul de mică, până în 10 ani.
- Caloriferele din fontă sunt mult mai grele decât cele din oțel, se găsesc montate în apartamentele mai vechi, propagă cel mai bine căldura dintre toate tipurile de calorifere, au o durată de viață foarte mare (chiar peste 30 de ani). Pe de altă parte, consumă multă apă, au un aspect neplăcut, trebuie să fie revopsite, iar cele noi au prețuri piperate.
- Caloriferele din aluminiu sunt cele mai noi tipuri de calorifere apărute pe piață, de unde și eficiența mare de încălzire, cu apă redusă, au o greutate mică, aspectul este unul plăcut, sunt accesibile ca preț. De altfel, trebuie să aveți mai mare grijă cu ele, decât cu celelalte tipuri, și asta pentru că se pot îndoi repede, se răcesc repede, trebuie mereu să le aerisiți. Dar garanția din partea vânzătorilor constituie un avantaj.

Cel mai bine ar fi să vă gândiți înainte de a cumpăra un tip sau altul de calorifer, iar prima întrebare este: cum pot să eficientizez consumul? Încălzirea cu calorifere se face prin intermediul unei centrale, fie ea de bloc, electrică, pe gaz sau pe lemne.

Foarte importante sunt și țevile care conduc apa la calorifer. Dacă veți opta pentru țevi de cupru, atunci ele nu sunt tocmai bune pentru caloriferele din aluminiu, pentru că acestea din urmă nu rezistă la efectele chimice produse (din cauza tipului de metal, a temperaturii mari a apei șamd.).

Polipropilena ar fi o soluție viabilă, iar pexalul este, pentru mulți, depășit.

Materiale folosite

Specialistul este cel care va spune exact de ce cantități este nevoie, de câți metri de țevi ai nevoie, de câte calorifere șamd. În general, materiile prime sunt următoarele:

- robineți tur/retur;
- pastă etanșare;
- cânepă;
- consolele de prindere;
- dopul aerisitor;
- țeavă pexal, cupru sau polipropilenă;
- calorifere.

Scule folosite

- nivelă cu bulă de aer;
- cheie de calorifer;
- tăietor de țeavă;
- cheia de ajustare a țevii;
- chei franceze;
- ruletă;
- bandă izolieră;
- șurubelniță.

Kitul de montare a caloriferelor (diverse piulițe, suporții de montat caloriferul pe perete) este cumpărat odată cu acestea. Așadar, mare atenție la ceea ce primiți de la magazin.

Trasare și măsurare

Dacă locuința este nouă, circuitul trebuie atent realizat, înainte de a începe lucrul. Așadar, este nevoie de un creion și de o riglă. Dimensiunile caloriferelor trebuie să fie proporționale cu cele ale camerei în care vor fi montate. Robinetul caloriferului trebuie și el montat mai ferit, pentru a nu fi supus unor accidente care să ducă la înlocuirea lui. Întâi se stabilește cum să parcurgă traseul țeava de tur, apoi cea de retur, sub calorifer. Odată stabilite toate aceste coordonate se poate trece la treabă.

Situația este mult mai simplă dacă schimbați un calorifer vechi cu unul nou. Nu este nevoie de trasarea și măsurarea spațiului, nici de planificarea țevilor, iar înlocuirea se poate face foarte ușor dacă știți cum se realizează.

Executare țevi radiator

Așa cum spunea mai sus, întâi veți trasa liniile țevilor de tur, prin toată casa, de la centrală, la cea mai îndepărtată cameră. Apoi se stabilește returul, iar proiectarea țevilor se va face sub calorifer. Logica este simplă: apa trebuie să intre pe la robinetul din partea de sus a caloriferului și să iasă prin partea de jos.

De regulă, țeava de retur va fi fixată în bride, pentru susținere. În privința alegerii țevilor, acestea pot fi din cupru, pexal sau polipropilenă. Pentru a fixa caloriferul la țevi, acesta va fi prins, la rândul lui, în bride, apoi se vor monta robineții tur-retur, iar apoi, racordarea la țevi.

Executare radiatoare

Caloriferul este prins în perete de bride, acestea trebuie să fie la distanțe corecte și drepte. Se ia țeava tăiată la dimensiunile corecte și se racordează la calorifer, nu înainte de a fi înfășurată în cânepă; apoi se atașează la robinet, iar acesta, la conector. Fiecare țeavă trebuie să aibă un robinet, pentru ca în momentul în care există defecțiuni, să poată fi închisă apa direct de la sursă.

Caloriferele vor avea un robinet cu cap termostat – adică odată setat termonstatul, camera va fi încălzită la temperatura dorită, fără a avea fluctuații. Așa, se reduc substanțial costurile, iar temperatura în cameră va fi una constantă. În cazul în care vreți să vă achiziționați repartitoare, acestea ajută și mai mult la economisirea căldurii, observându-se la facturi.

Verificarea caloriferelor

Odată montate caloriferele și racordate la țevi, este timpul pentru verificare. Astfel, se dă drumul centralei și se observă scurgerile, pierderile, temperatura țevilor, temperatura din calorifere, atmosfera din casă. Dacă toate au mers conform planului, atunci ați realizat o racordare corectă a tuturor caloriferelor la centrală.

Încălzirea cu calorifere este cea mai simplă și la îndemână. Se poate realiza de dvs., dacă aveți experiență sau de un expert. De preferat ar fi, ca la o casă nouă instalația termică să se facă de un specialist, iar în cazul în care trebuie reparat un calorifer, să știți și dvs. ce este de făcut.

verificarea instalatiei termice

Verificarea instalației termice

Verificarea instalației termice se poate face după realizarea tuturor pașilor necesari. Prin verificarea instalației termice se stabilește dacă centrala are puterea necesară, dacă țevile sunt realizate în conformitate cu instalația și dacă totul merge bine la calorifere. În câteva cuvinte, se pornește centrala și se observă scurgerile, pierderile, temperatura țevilor, […] mai mult »

racordarea caloriferelor

Racordarea caloriferelor

Racordarea caloriferelor este procesul prin care un calorifer este montat, împreună cu țevile, la centrală, următorul pas fiind verificarea întregii instalații. O instalație corect amenajată va economisi bani în viitor, va preveni apariția problemelor de circulație a apei și va rezista mai mult. Centralele termice, țevile și caloriferele vor fi […] mai mult »

tipuri de calorifere

Tipuri de calorifere/radiatoare

Există mai multe tipuri de calorifere din care puteți alege pentru casa dumneavoastră: din oțel, din fontă sau din aluminiu. Fiecare dintre acestea au avantaje și dezavantaje, însă mai presus de toate trebuie să alegeți aceste dispozitive de încălzit în funcție de încăperile pe care vreți să le încălziți, de […] mai mult »

executare tevi

Executare țevi

Când vine vorba despre executare țevi, este important să alegeți întâi cel mai bun material pentru casa dumneavoastră, apoi să treceți la treabă. De regulă, cele mai noi produse în materie de țevi sunt cuprul sau polipropilena, însă vă veți hotărâ asupra celei mai eficiente soluții pentru dvs. împreună cu […] mai mult »