FINISAREA TAVANULUI

Ați ajuns în situația în care trebuie să finisați tavanul? Nimic mai simplu... sau mai complicat. Depinde foarte mult de ceea ce doriți să realizați, cât de izolat vreți să fie tavanul sau cât de frumos să arate el. Există mai multe tehnici prin care se poate realiza finisarea tavanului. Iată ce trebuie să știți în acest sens.

Finisarea-tavanuluiÎnainte de finisare, un tavan bine realizat este eficient pentru confortul acustic al locuinței. De regulă, tavanul se poate tencui la fel precum pereții, însă există și alte tipuri de finisaje, precum plăci de gips-carton, ipsos, vată minerală bazaltică sau fibră minerală.

I. Finisarea tavanului prin tencuire

Dacă optați pentru un tavan clasic, tencuit, trebuie să știți că veți avea nevoie de: strop de tencuială, grund, trinci și glet.

Stropul de tencuială este cel care face legătura între zid și finisajul peretelui, respectiv al tavanului, pentru asta, el trebuie să aibă o aderență foarte mare. Dacă el este realizat ca la carte, atunci tencuiala va rezista foarte bine. Stropul de tencuială se dă într-un strat foarte subțire, iar consistența sa este păstoasă. După ce a fost realizat, stropul se lasă la uscat câteva zile, apoi se continuă finisarea. Grundul va fi aplicat după stropul de tencuială și va fi mai gros. Astfel, se nivelează peretele. După terminarea acestei etape, peretele va avea o consistență rugoasă la atingere. Trinciul se aplică peste grundul uscat, întâi pe tavă, apoi pe pereți. Tavanul va avea o suprafață perfect nivelată și un aspect uniform. În final, se dă gletul, cel care face tavanul fin. Se dau două mâini de glet și trebuie să fie întins uniform de fiecare dată. Dacă vi se pare că este insuficient glet, se poate da și a treia mână.

Din păcate, tencuiala poate să cadă dacă nu este realizată de mâna unui expert, poate din cauză că nu a fost perfect curățată sau nu au fost respectați pașii de finisare. De altfel, tencuiala poate să cadă și dacă există o sursă permanentă de apă care să atace straturile de finisare. Dacă stați la bloc sau la casă cu etaj și țevile de apă se defectează, apa poate afecta tavanul, pentru că se infiltrează foarte ușor. De asemenea, mai există problema condensului; tot din cauza apei apar în timp mucegai, ciuperci - toxice pentru sănătatea familiei.

De aceea, este bine ca materialele pe care le alegeți în finisarea tavanului să se facă ținând cont de umiditate, de tavanul ce urmează a fi tencuit și de experiența proprie. Este bine să contactați un specialist în cazul în care nu vă pricepeți, pentru că riscați să aveți probleme mari în timp. Mai există riscul aparițiilor diverselor pete (albe, roșcate, maro sau negre) din varii motive: din cauza ruginirii diverselor conducte care trec prin tavan; din cauza petelor bituminoase; din cauza tencuielii pe suprafață neuscată.

Pot apărea crăpături în tavan, asta din cauza straturilor realizate neprofesional. De regulă, o crăpătură apare atunci când se îmbină două materiale diferite – de aceea până și rosturile trebuie acoperite cu plasă.

O refacere a tavanului este destul de greoaie și implică multe cheltuieli, de aceea nu e bine să lăsați la voia întâmplării niciun detaliu de finisare.

II. Finisarea tavanului prin diferite plăci

Finisarea cu plăci de gips-carton, dar și cu alte tipuri de plăci se poate realiza la sfatul specialistului, dar și prin procurarea materialelor de bază necesare de la firme specializate, care oferă cele mai bune opțiuni, la prețuri echilibrate. O astfel de firmă este Saint-Gobain, ea deține în portofoliu o serie de produse pentru finisarea tavanului:

Plăci din gips-carton: marca Casoprano, marca Gyprex, marca Gyptone, marca Rigiton;
Plăci din ipsos: marca Decogips;
Plăci din vată de sticlă – marca Ecophon;
Plăci din vată minerală bazaltică – marca Eurocoustic;
Plăci din fibră minerală – marca Owa.

Plăci din gips-carton.

Plăcile din gips-carton Casoprano. Pentru plafoane casetate sunt plăci rectangulare, gata finisate cu vopsea acrilică mată albă, de dimensiuni 600x600mm și 600x1200mm. Sunt recomandate pentru birouri, magazine, clădiri administrative, hoteluri, restaurante, școli, centre de recreere sau spitale. Aceste plăci izolează foarte bine fonic; sunt rezistente la montări și demontări; rezistă la umiditate. Plăcile Casoprao de la Saint-Gobain sunt rezistente mecanic, suportă montări și demontări succesive, sunt greu combustibile, nu permit dezvoltarea mucegaiului.

Aceste plăci se montează la o umiditate de cca. 40- 80%; trebuie să purtați mănuși albe, curate și să mențineți direcția de aplicare a plăcilor.

Plăcile din gips-carton de la Gyprex sunt rectangulare și finisate cu vinil alb 600x600mm și 600-1200mm pentru plafoane casetate. Sunt recomandate pentru spațiile cu umiditate ridicată, până la 90% și cerințe de igienă sporită (magazine alimentare, spații sanitare, bucătării).

Aceste plăci sunt foarte solide, se realizează din gips-carton, pot fi demontate ori de câte ori se dorește. Datorită vinilului, sunt rezistente la abur și nu se deformează sub acțiunea susținută a aburului sau în condiții de umiditate crescută. Se spală foarte ușor, chiar și cu detergenți de uz casnic. Pot rezista la obiecte suspendate de până la 3 kg, cu ajutorul sistemelor de prindere speciale.

Plăcile din gama Gyprex se montează într-o structură de suspendare T-24. Montarea se va realiza la umiditate de cca. 40-80%. Trebuie să purtați mănuși albe, curate. Veți menține întotdeauna aceeași direcție de aplicare a plăcilor.

Plăcile de gips-carton Gyptone de la Saint-Gobain. Sunt create din materiale naturale de calitate, cu o durată lungă de viață. Acestea ajută la crearea unui mediu sănătos, prin reducerea, cu până 70% a nivelului de formaldehidă din încăperi, în condițiile existenței unei suprafețe cu plăci de 1mp la 1mc de spațiu. Datorită ipsosului conținut, ajută la reglarea umidității, reflectă foarte bine lumina, au caracteristici acustice foarte bune și un design atractiv.

Sunt disponibile următoarele modele;

- cu perforații rotunde – model Point;
- cu perforații pătrate – model Quattro;
- cu perforații liniare – model Line;
- cu perforații hexagonale – model Sixto;
- netede, fără perforații – model Base.

Se poate opta pentru muchii vizibile, semiascunse sau ascunse. Pot fi vopsite și revopsite. Pentru a nu distruge materialul textil activ acustic, se va aplica vopseaua cu trafaletul, și nu prin pulverizare. Pot fi suspendate greutăți cuprinse între 1kg și 3kg, în funcție de tipul de plăci alese.

Toate aceste tipuri de plăci se montează plan de construcții portante din profile Rigiprofil-CD, fără rosturi vizibile între plăci. Rosturile dintre plăci se chituiesc cu chit de rostuit. Pentru o chituire mai ușoară, aceste plăci trebuie să aibă toate cele patru muchii teșite. Zugrăvirea se va face cu rolă, nu prin pulverizare.

Plăci de gips-carton marca Rigiton de la Saint-Gobain. Sunt plăci mari, perforate pentru plafoane și placări la pereți. Au dimensiuni de 1200x1200mm și sunt recomandate pentru spații în care zgomotul este produs de mai multe voci: săli de mese, restaurante și baruri, holuri de acces, recepții și săli de conferințe, birouri, săli de ședințe, muzee, galerii, săli de cinema sau de teatru, studiouri de înregistrări, săli de clasă sau de studiu, biblioteci, obiective comerciale.

Panourile au un rol acustic bun, fiind prevăzute cu țesături cu rol acustic, aplicate pe spatele plăcilor. Se poate adăuga strat adițional de vată minerală în spatele panourilor, pentru o acoperire fonică și mai bună. Acestea sunt rezistente la umiditate ridicată de până la 70% și la temperaturi de 20 de grade Celsius. Nu prezintă riscuri de dezvoltare a culturilor de mucegai, ușurând sarcina pentru igiena interioară. Sunt greu combustibile, în caz de incendiu.

Plăci din vată de sticlă – marca Ecophon.

Plăcile din vată de sticlă pentru plafoane casetate și placări de pereți marca Ecophon sunt ideale pentru izolare fonică. Plăcile sunt realizate pe bază de plante, nu pe bază de petrol, suprafața reflectă foarte bine lumina, sistemul este ușor de montat atât pe perete, cât și pe plafon.

Plăcile acustice din vată de sticlă pentru plafon casetat de la Ecophon sunt pătrate, cu dimensiuni de 600x600, sau dreptunghiulare – 600x1200mm. Sunt ideale pentru construcția propriei locuințe sau pentru: birouri, spitale, magazine, hoteluri, centre de recreere, cinematografe, săli de curs, școli.

Panourile acustice individuale pentru perete și plafon Ecophon sunt din vată de sticlă, pătrate, hexagonale, circulare, heptagonale, pentagonale, octogonale, triunghiulare sau dreptunghiulare, atât pentru tavan, dar și pentru pereți. Se pot utiliza atât pentru propria locuință, cât și pentru birouri, spitale, magazine, hoteluri, cinematografe, școli șamd.

Plăcile din vată minerală bazaltică pentru plafoane casetate, de la Eurocoustic.

Sunt cunoscute pentru proprietățile lor, dar și pentru impresia estetică. Există diverse modele și culori disponibile – în nu mai puțin de 49 de nuanțe! Materia primă este bazaltul, iar produsele sunt 100% rezistente la apă; ele se pot recicla.

În caz de incendiu, oferă protecție pasivă ridicată la foc, fiind un material care nu întreține focul și care nu împrăștie scântei, producând foarte puțin fum. De asemenea, ajută la menținerea temperaturii din interiorul clădirii indiferent de temperatura exterioară, îmbunătățind confortul oamenilor și reducând consumul de energie al clădirii. Aceste produse mențin calitatea curată a aerului în încăperi.

În această gamă, mai există:

- Plăci acustice rezistente la impact pentru săli de sport Acoustichoc – din fibră de sticlă și ranforsate cu o plasă din fibră de sticlă, pentru spațiile supuse loviturilor repetate (volei, baschet, fotbal șamd).
- Plăci acustice speciale pentru segmentul sănătate: Clini`Care (rezistent - pentru prevenirea apariției bacteriilor, mucegaiului sau a drojdiei), Clini`Clean (mai rezistent - pentru prevenirea bacteriilor, mucegaiului, a drojdiilor șamd), Clini`Safe (foarte rezistent – pentru prevenirea bacteriilor, mucegaiului, a drojdiilor șamd).
- Panouri acustice murale rezistente la impact Acoustiroc (din vată minerală bazaltică, cu țesătură din fibră de sticlă, lipită pe o foaie de oțel perforat), Acoustished (din vată minerală bazaltică acoperită cu țesătură decorativă albă sau colorat, din fibră de sticlă pe față și cu o țesătură din fibre de sticlă naturale pe spate).
- Panouri de tip barieră acustică – împotriva propagării laterale a sunetelor – Acoustipan (panou barieră acustică).

Plăci din fibră minerală pentru plafoane casetate, de la Owa.

Marca Owa are o istorie de 60 de ani și provine din Germania, în ziua de azi activând în peste 70 de țări. Plăcile sunt realizate din fibră minerală bio solubilă, obținută din amestec de nisip, sticlă reciclată și calcar. Există Gama OWAcoustic premium, de 15mm grosime – cuprinde produse cu un design sofisticat și având cerințe ridicate de acustică în încăperi și protecție la foc.

Owa realizează și gama Acoustic smart, de 14 mm grosime, fiind ușoare și îndeplinind cerințe înalte de protecție la foc.

Există o gamă atât de variată de produse și materiale pentru finisarea tavanului, încât decizia trebuie luată cu un specialist, având totuși cunoștințe în domeniu.

Idei creative pentru tavanele înalte

Încăperile spațioase sunt apreciate de majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, în unele cazuri poate exista impresia de spațiu disproporționat, de aceea sunt indicate mici trucuri de amenajare, care să creeze o armonie vizuală. Un exemplu sunt tavanele înalte. Cel mai deranjant lucru în acest caz este impresia de spațiu irosit. […] mai mult »

Moduri inedite de finisare a tavanului

Deși este situat la înălțime, și putem avea impresia că nu reprezină neapărat un punct de interes, un tavan frumos finisat va face cu adevărat diferența în locuința ta. Chiar dacă majoritatea oamenilor acordă o foarte mică importanță tavanului, acesta este un spațiu important din orice încăpere. Printre cele mai […] mai mult »