Finisarea prin tencuială a pereților interiori

Finisarea prin tencuială a pereților interiori reprezintă un capitol important din procesul de amenajare interioară, indiferent că vorbim despre o reamenajare sau despre finisarea unei construcții noi.

Tencuiala - finisarea peretilor interioriSpecialiștii ne explică importanța alegerii finisajelor, deoarece prin ele se creează un echilibru între camerele din locuința noastră și, totodată, se conturează și se aplică o concepție arhitecturală.

În ceea ce privește finisarea prin tencuială, după cum am precizat și anterior, se poate realiza fie manual, fie mecanizat prin intermediul unei mașini de tencuit. Scopul tencuielii este de a nivela suprafață și de a elimina denivelările existente, pentru a o pregăti pentru operațiunile ce urmează.

Dacă ar fi să definim tencuială, atunci putem spune că reprezintă element sau o etapă important al procesului de finisare.. Finisarea prin tencuială îndeplinește roluri importante și multiple, de la cele de protecție și estetice, la cele decorative și igienice. Suprafețe care pot fi tencuite sunt variate, de la cele de cărămidă, rabit, la cele de beton, lemn, iar lista poate continua. Totodată, atunci când vorbim despre grosimea tencuielilor, această poate fi apreciată ținând cont de natura suprafețelor enumerate anterior.

Tencuiala poate fi aplicată în două moduri:

- uscat pe suprafata bruta a peretilor, a tavanelor sau a altor elemente de constructie (suprafata suport);
- umed sau în stare plastică.

Despre tencuiala umedă, trebuie precizat un amănunt foarte important, acela că se obține prin aplicarea mortarului pe suprafața suport.

În schimb, tencuială uscată se obține prin fixarea pe suprafața suport cu suruburi, cuie, adeziv, a unor plăci, fâșii sau panouri prefabricate confectionate din mortar. Acest tip de tencuială însumează toate calitățile naturale ale gipsului. Tencuiala uscată se aplică folosind o mașină de tencuit.

Dacă este să vorbim despre stratul suport pe care poate fi utilizată tencuială, atunci putem scoate în evidență versatilitatea sa. Tencuiala poate fi aplicată pe zidărie din BCA, cărămidă plină sau cu goluri, beton turnat în șantier sau blocuri prefabricate din beton.

Specialiștii ne sfătuiesc să ținem cont de starea și de gradul de absorbție al suprafeței pe care urmează să o tencuim. Astfel, există mai multe variante de amorse sau de grunduri specifice de tratare a peretelui, prin care este îmbunătățită aderența la suport a tencuielii.

Nu uitați că suprafața ce urmează a fi tencuită trebuie curățată, apoi, dacă este cazul să se elimine eventualele exfolieri sau desprinderi, și, nu în ultimul rând, șters praful.

Am vorbit mai devreme despre mașina de tencuit, iar acum a venit momentul să precizăm câteva din atribuțiile sale. Pe lângă amestecarea mortarului uscat cu o cantitate optimă de apă, mașina de tencuit este responsabilă de aplicarea sa pe suprafața în cauză.

Prin pistonul de spritare al mașinii de tencuit, avem posibilitatea de a modifica grosimea stratului, ce urmează să fie aplicat. Criteriul după care se alege grosimea acestui strat constă în planeitatea suprafeței suport.

Chiar dacă tencuiala se poate aplica mecanizat, cu ajutorul unei mașini de tencuit, este bine de știut că operațiunile de prelucrare a tencuielii sunt manuale. Aceste operațiuni pot fi constituite, apelând la o serie de scule specifice.

După o muncă asiduă, rezultatul nu vor întârzia să apară. Odată ce suprafața a fost tencuită, ea devine nivelată și lucioasă (astfel nu mai este necesară gletuirea) și pregătită pentru etapa de vopsire.

După modul de prelucrare a feței văzute, tencuielile pot fi:

a) obișnuite, brute, driscuite, fin driscuite, sclivisite sau geluite, executate în două straturi subțiri din pastă de ipsos sau var (glet), netezite pentru a servi drept suport pentru vopsitorii în ulei;
b) decorative, pentru lucrări interioare mai importante - in calcio vecchio și marmură artificială.

Ne oprim puțin la tencuielile decorative, iar experții ne spun că pentru varianta calcio, se recomandă o granulație fină. În caz contrar, dacă se optează o granulație cu profile mari, pe lângă un aspect inestetic, ea va atrage praful, ceea ce o transformă într-o variantă neigienică.

Un alt aspect ce trebuie menționat este că finisarea peretilor cu stucco reprezintă varianta optimă pentru locuirile ce au menirea de a ieși în evidență. Vorbim aici despre un mortar de ipsos amestecat cu praf de marmură, adeziv și substanțe colorate variate, menit în special pentru încăperi ce prezintă o umiditate relativ mică.

Dacă tot am pomenit de umiditate, să dezvoltăm puțin acest aspect.

Pentru reducerea proceselor umede și a zugrăvelii tradiționale în încăperi ce prezintă o umiditate a aerului de sub 65 %, apar în ecuație straturi subțiri de finisaj sau a tapetelor, ce urmează să fie aplicate pe panou.

În cazul unor încăperi recunoscute că dețin o umiditate crescută, cum ar fi baie, bucătăria, o cameră de saună etc pereții se finisează prin placare sau vopsire.

Din acest motiv, de multe ori o casă este împărțită în două părți, și anume, partea umedă și partea uscată. În zona uscată, intră de exemplu, sufrageria sau dormitorul.

După ce am vorbit despre modul de prelucrare a feței văzut, mai există un criteriu de clasificare a tencuielii, și anume, compoziția. Ținând cont de criteriul compoziție, tencuială se poate împărți în trei categorii:

- nerezistentă la acțiunea umidității;
- semirezistentă;
- rezistentă - în acest caz, aveam de-a face cu adaosuri hidrofobe.

Înainte de final, există câteva amănunte ce trebuie precizate înainte de demara procesul de finisarea prin tencuială.

În primul rând, protejați-vă elementele funcționale ce ies în relief, și anume, prizele și întrerupătoarele pentru a evita mânjirea lor cu vopsea,

Pe lângă acest lucru, nu uitați de un alt element important ce trebuie protejat și bine acoperit, vorbim în acest caz de pardoseală.

Finisarea prin tencuială constituie o etapă esențială în procesul complex numit amenajare interioară. O executarea defectuoasă a acestei etape va compromite întregul șir de operațiuni ce urmează. Pentru a evita o situație neplăcută și pentru a obține rezultatele scontate, apelați la o echipă de specialiști.

Tencuiala mecanizată sau manuală

Ridicare unei case presupune o lucrare de mare amploare şi implică decizii care au rolul de a asigura cele mai bune condiţii de execuţie. Atunci când se demarează construirea unei case, fie ea de mici dimensiuni, sau mai amplă, ar trebui luate în calcul toate variantele de lucru pentru fiecare […] mai mult »

În cât timp se usucă tencuiala?

 Orice constructor știe că lucrările de tencuială reprezintă o etapă fundamentală în construcția casei iar timpul în care se usucă tencuiala este esențial pentru a ști ce perioadă de timp aloca acestor lucrări.  Lucrările de tencuieli reprezintă acoperirea suprafețelor elementelor de construcție “la rosu” făcute din piatră, cărămidă sau beton, […] mai mult »