Încălzire cu șemineu

O încălzire cu șemineu nu este atât de imposibilă pe cât pare (nici din punctul de vedere al banilor, nici din punctul de vedere al încălzirii): acum, există o varietate mare de șeminee, ideale atât pentru case mici, cât și pentru cele mari. De preferat ar fi să contactați un specialist pentru a vă realiza șemineul exact, pe dimensiunile corecte, în concordanță cu întreaga casă și camera în care va fi amplasat. Tot specialistul vă va ajuta în alegerea celor mai bune materiale. Iată ce trebuie să știi despre aceste frumoase elemente de decorațiune care și... încălzesc.

incalzire-cu-semineu

Tipuri de șeminee

În primul rând trebuie să faceți distincția între șemineu și sobă. Șemineul tinde mai mult către o piesă decorativă care încălzește spațiul, pe când soba are doar utilitate, fără aspect estetic deosebit (exceptând aici sobele vechi cu valoare estetică ridicată). De regulă se pot realiza șeminee construite sau șeminee-sobă. Primele au un cost mai mare, sunt realizate în totalitate de un specialist sau de un cunoscător și necesită un anumit tip de lucru; sunt realizate dintr-un focar, un coș, iar restul se construiește, folosindu-se diverse materiale decorative, în funcție de stilul ales și buget. Șemineele-sobă sunt foarte practice, se cumpără direct, fără necesitarea construirii lor și arată extrem de bine și de rustic. Pe lângă toate acestea, șemineul-sobă are și proprietatea de a încălzi instant spațiul.

Pentru o încălzire „aparte” în livingul dvs., puteți opta pentru un șemineu: este elegant, încălzește încăperea și are ceva special, prin observarea frumuseții „dansului flăcărilor”.

Întorcându-ne la șemineele construite, acestea pot fi de trei tipuri, în funcție de preferințe: clasice, rustice sau moderne. Cele clasice sunt zidite și apoi zugrăvite, sau sunt decorate cu piatră naturală; la cele rustice se vede cărămida din care sunt construite, sau se plachează cu cărămidă aparentă, iar cele moderne au un design futurist, sunt confecționate din materiale distincte la exterior.

Pentru toate cele trei tipuri de șeminee, iată care sunt materiale folosite:

- Focarul șemineului este de diverse tipuri, în funcție de forma pe care doriți să o dați șemineului: focare drepte, curbe, prismatice, mijloc, semicurbe, curbe, de colț sau cu trei fețe;
- În funcție de alegerea focarului șemineului, se va stabili și coșul de fum; acesta ar trebui să aibă o dimensiune de aproximativ 30 de cm;
- Coșul de fum va fi conectat la o tubulatură rezistentă la 450 de grade Celsius;
- Două grile de decompresie, pentru a nu încălzi placa de beton.

Șemineul construit poate fi realizat din cărămidă, BCA, sau piatră naturală (marmură, travertin, etc.), iar la exterior se poate îmbrăca după preferințe. Nu contează materialul, important este să fie izolat cum trebuie, pentru a preveni pericolul de incendiu.

Dacă aveți de gând să vă faceți singur șemineul, puteți începe prin a vă procura materialele prime necesare:

- Piatră de râu;
- Mortar din cinement;
- Cărămidă;
- Profile gips-carton;
- Plăci gips-carton;
- Focar șemineu.

Scule folosite pentru montarea șemineului

Dacă șemineul va fi realizat integral de dvs., atunci aveți nevoie de ciocan, ruletă, fierăstrău circular, daltă, autofiletantă, mistrie, echer, polizor unghiular, mixer mortare, boloboc, bormașină cu percuție și creion. Dacă ați hotărât să vă comandați șemineul, el va fi realizat integral de oamenii contractați.

Trasare și măsurare

Această etapă este mai complexă, sunt multe dimensiuni de care trebuie să țineți cont. De aceea, nu veți reuși să faceți un șemineu perfect, care să corespundă nevoilor de încălzire, decât dacă veți contacta un specialist în domeniu. În funcție de suprafața încăperii în care va fi amplasat șemineul, se vor lua măsurătorile necesare, pentru realizarea unui șemineu care să nu aibă doar funcția de decor, ci și de încălzire.

Să presupunem că veți realiza un șemineu de 100 cm lățime, cu 80 cm înălțime și 75 cm adâncime. În funcție de aceste dimensiuni, puteți alege un focar dorit, apoi să vă apucați de treabă.

Executare

Executarea nu este deloc ușoară. Întâi se desenează, după dimensiunile convenite, felul în care va fi amplasat șemineul. Apoi, întreaga lucrare trebuie aplicată pe ciment și nu pe materialele inflamabile (pardoseli, pachet șamd). La fel vei face și pe perete, acolo totul trebuie amplasat pe zone cât mai ferite de părți inflamabile.

În zona în care urmează să fie ridicat șemineul, se va da cu un strat de mortar, apoi se vor plasa cărămizile procurate. Așa, se va clădi baza șemineului. Se continuă construcția de cărămidă, inclusiv pe pereții lateriali. În funcție de materialele alese, poți amplasa hota deja cumpărată sau poți realiza chiar tu hota, odată înălțat șemineul.

După ce a fost șemineul zidit, se vor amplasa girlele de decompresie deasupra gurii șemineului. Acestea ajută la ardere și la ieșirea fumului prin coș.

Se acoperă cu ipsos părțile cu defecțiuni, iar după două zile șemineul poate fi zugrăvit.

Verificarea șemineului

La verificare, trebuie să vedeți exact cât de bine iese fumul din șemineu, dacă există o ventilație bună. Numai așa, se reduce riscul de incendiere.

Un șemineul executat corect nu va scoate fum în casă, va încălzi conform planului încăperea și va avea o flacără „jucăușă”, care arde destul de potolit.

Șemineul nu este nici cea mai simplă lucrare, dar nici foarte complicată. Dacă ați mai realizat diverse lucrări de construcție a unor astfel de dispozitive, veți ști ce să faceți și cum să faceți treaba cât mai bine. Însă dacă nu știți cum anume să realizați o încălzire cu șemineu, cel mai bine ar fi să chemați un specialist. Oricât de ușor ar părea, cu focul nu este de glumit.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-FrunzaȘemineul este un element estetic cu valoare ridicată, dacă este executat cum trebuie. Acesta poate fi deschis sau închis cu o ușa de sticlă. Modelele sunt foarte variate. De reținut însă, că șemineele contemporane pe bază de etanol nu au rol de încălzire, ci numai aspect estetic.

Coșuri de fum moderne

Majoritatea coșurilor de fum sunt deja depășite tehnic, fiind astfel periculoase. Acestea sunt realizate din cărămidă obișnuită și au ca liant mortarul clasic. Din această cauză apar numeroase problemele: materialele se încălzesc, degradându-se astfel în timp și provocând chiar incendii,  particulele din fumu se depun, blochează coșul și se pot aprinde. […] mai mult »

Materiale-folosite-la-realizarea-semineului

Materiale folosite la realizarea șemineului

Când vine frigul, acesta poate naște palpitații din cauza facturilor la căldură. Pentru a ne proteja starea de sănătate, dar și pentru a realiza o economie la plata utilităților, o soluție optimă constă în încălzirea locuinței noastre printr-un șemineu. Înainte de a vorbi despre materialele folosite pentru montarea șemineului, trebuie […] mai mult »

tipuri de seminee

Tipuri de șeminee

Confortul nostru termic necesită costuri mai ridicate în lunile reci de iarnă. Încălzirea prin șemineu ne poate oferi o atmosferă caldă și primitoare, la costuri relativ reduse, dar câte tipuri de șeminee sunt? Tehnologia a evoluat și ne oferă astfel posibilitatea de a alege dintr-o varietate de tipuri de șeminee, […] mai mult »