INSTALAȚIA SANITARĂ

Fie că ţi-ai construit o casă, urmează să o faci sau pur şi simplu stai la bloc şi doreşti să îţi îmbunătăţeşti instalaţia sanitară, este bine să te documentezi înainte de a porni la drum. În prezent sunt pe piaţă foarte multe materiale, obiecte sanitare şi scule, astfel încât paleta foarte largă face ca alegerea să fie mai dificilă.

Instalatia-sanitaraCa şi consumatori finali ai lucrării de instalaţie sanitară suntem interesaţi mai mult de ceea ce este la vedere sau de ceea ce eventual ne poate deranja.

Instalaţia sanitară reprezintă toate ţevile, racordurile, până la obiectele sanitare şi accesoriile lor.

Ca în orice lucrare care ar trebui să fie pentru o perioadă mare de timp, este importantă calitatea materialelor alese şi „măiestria” profesioniştilor care vor monta întreaga instalaţie sanitară.

Nu uitați că orice rabat la materialele folosite vă poate costa, pe termen lung, mult mai mult decât credeţi că veţi economisi. Pe lângă costurile cu materiale, cu mâna de lucru pot apărea şi costuri datorate spargerilor în zidărie necesare pentru remedierea problemelor. Deci, este bine să facem lucrurile bine încă de la început.

De aceea, luați la cunoștință faptul că o instalaţie sanitară montată corespunzător cu materiale de calitate ne va oferi confort și siguranţă.

Cu toţii am auzit că apa este dura. Ce înseamnă apa dură?

Când spunem că apa este dură înseamnă că aceasta are o mare concentraţie de minerale. Dezavantajul apei dure este că în contact cu săpunul, aceasta nu face spumă. O altă problemă supărătoare este că pe baterie şi obiectele sanitare cu care aceasta intră în contact lasă urme de tartru.

Dar, când este vorba de instalaţia sanitară, adevăratele probleme sunt cele care nu se văd. Depunerea de calcar pe ţevi, în interiorul maşinii de spălat rufe, maşinii de spălat vase, centralei termice, care, prin înfundarea acestora, pot crea probleme costisitoare. Tot ca efect al depunerii de calcar este şi mărirea consumului de energie electrică şi termică. Pentru rezolvarea acestei probleme, se recomandă folosirea dedurizatoarelor.

Care este principiul prin care funcţionează aceste aparate şi cum pot ele îndepărta calcarul depus?

Procesul se realizează cu ajutorul răşinii cationice aflat într-un vas sub presiune care atrage ionii de calciu şi magneziu, eliberând ioni de sodiu.

Alegerea dedurizatorului nu este simplă şi ea trebuie să ţină cont de anumite aspecte, cum ar fi: duritatea apei, debitul zilnic şi debitul de vârf pentru a ne asigura că aparatul ales va face faţă volumului de apă necesar în gospodărie.

Un alt element care creează disconfort este zgomotul care se aude la robinet. Nu vi s-a întamplat să fiţi deranjaţi de acest zgomot fie că este de la voi sau chiar de la vecini. De ce se aude acest zgomot?

Unul dintre motive este legat de presiunea apei care atunci când creşte determină şi creşterea vitezei apei, iar toate aceste evenimente duc la generarea zgomotului deranjant. Aici, soluţia reducerii zgomotului este una simplă, deschiderea robinetului la mediu spre minim şi presiunea apei scade.

O problemă mai complexă care cauzează zgomotul este legat de diametrul ţevilor.

Cu cat diametrul este mai mic, cu atât presiunea este mai mare şi determină zgomotul. În această situaţie, se recomandă schimbarea ţevilor cu unele care au un diametru mai mare. Dacă este vorba doar de robinet, rezolvarea se face simplu, prin schimbarea ţevilor de robinet. Situaţia se complică atunci când problema este mai profundă, adică în diametrul ţevilor de alimentare. Modificarea acestora implică costuri mari, iar uneori este nevoie chiar și de aprobări.

Ce lucruri ar putea să ne mai creeze disconfort când vine vorba de instalaţia sanitară? Cea mai răspândită problemă, mai ales în ţara noastră, este legată de puritatea apei. Cum putem face ca apa să fie potabilă folosind apa de la robinet? Soluţia este una simplă - purificatoarele de apa.

Există o gamă variată şi multe oferte de purificatoare care pot rezolva această problemă.

Diferenţa dintre filtrele de apă şi purificator este că primul are rolul de a reţine nisipul, rugina şi alte impurităţi în timp ce purificatorul tratează apa făcând-o astfel potabilă.

Închei acest articol generic, care face intrarea celorlalte articole în care se vor dezbate în amănunt paşii, materialele şi alte informaţii necesare în realizarea, modificarea sau întreţinerea instalaţiei sanitare, cu un element de siguranţă de care trebuie sa ţinem cont.

Robinetul de siguranţă - cu ajutorul acestuia putem interveni prompt în oprirea alimentării cu apă în situaţia în care apare o problemă.

Pentru a nu fi afectate toate obiectele sanitare alimentate cu apă este bine ca robinetul de siguranţă să fie montat pe fiecare ţeavă care alimentează un echipament sanitar.

Trebuie să evităm stricarea acestuia şi să avem în vedere faptul că riscă să nu mai poată fi utilizat chiar şi prin nefolosirea lui.

Astfel pentru evitarea acestui lucru este bine să fie verificat o dată sau de două ori pe an.

Cum puteți preveni deteriorarea instalației care poate fi cauzată de îngheț?

Pregătirea țevilor pentru venirea iernii este un proces prin care se verifică și se pregătesc instalațiile de uz casnic pentru temperaturi de îngheț. Este necesară această procedură deoarece înghețul poate provoca scurgeri la nivelul țevilor, urmate de tot felul de daune în interiorul locuințelor. Explicația este una foarte simplă. Când […] mai mult »

Aspecte-cheie de care trebuie să ții cont atunci când alegi mobilierul de baie

Piesele de mobilier pentru baie sunt disponibile în numeroase modele, forme, dimensiuni și culori, astfel încât pot răspunde tuturor cerințelor. Cu așa o amplă varietate, alegerea celui mai potrivit mobilier baie devine destul de dificilă. La urma urmei, alegerea corectă a pieselor de mobilier poate transforma orice baie într-un spațiu […] mai mult »