Atunci când sunt proiectate cu grijă, băile mici pot fi deosebit de practice și de eficiente. Alegerea materialelor, dispozitivelor și bateriilor potrivite este esențială, la fel ca și planificarea atentă a întregului spațiu. Chiar dacă dispuneți de o baie compactă și de dimensiuni foarte restrânse, există mai multe modalități prin care puteți profita la maximum de ceea ce are de oferit o baie mică.
Iată 6 recomandări din partea designerilor de interioare:
- Stabiliți un punct focal. Când vine vorba de idei băi mici, cel mai important este să vă axați pe simplitate atunci când alegeți schema cromatică, modelele și materialele. Conform specialiștilor, nu este deloc recomandat să încărcați o baie mică cu tot felul de detalii. Dimpotrivă, puteți opta pentru un singur element mai îndrăzneț sau mai complicat, cum ar fi o oglindă frumoasă, un dulap sau orice alt element impresionant care poate deveni punctul focal al băii. De asemenea, lucrările originale de artă pot avea un impact uriaș într-o baie de dimensiuni restrânse.
- Optați pentru soluții inteligente de depozitare. Asta poate înseamna să alegeți o chiuvetă suspendată în locul unei chiuvete de podea sau cu piedestal. În general, chiuvetele și toaletele suspendate creează senzația unui spațiu mai aerisit, dar totodată ușurează foarte mult și întreținerea. Dulapurile de medicamente încastrate, precum și dulapurile pentru articole de toaletă ocupă, de asemenea, mai puțin spațiu vizual. Ceea ce mai puteți face este să optați pentru o mască calorifer ratan, care va oferi o notă uniformă baii, dar care vă permite să depozitați și tot felul de articole pe calorifer, cum ar fi reviste, o floare sau obiecte decorative. Măștile pentru calorifere sunt, în general, deosebit de funcționale și vă ajută să amenajați în moduri mai eficiente spațiul de care dispuneți.
- Optați pentru cabine de duș transparente. Tot conform specialiștilor, în băile mici sunt cel mai recomandate cabinele de duș transparente, deoarece sticla transparentă are capacitatea de a maximiza vizual spațiul. De asemenea, ușile din sticlă sunt mai ușor de curățat decât cabinele de duș cu rame complicate. O altă greșeală care trebuie numaidecât evitată într-o baie de mici dimensiuni este folosirea perdelelor de duș, care reduc și mai mult spațiul.
- Sporiți estetica băii cu un amestec de dimensiuni de plăci. Majoritatea designerilor de interioare folosesc plăci mari cu linii minime de chit, care se potrivește cu nuanța plăcilor. Plăcile mari, de cel puțin 40×40 cm, împreună cu un chit într-o nuanță similară, adaugă consistență unei băi mici și îi conferă acea notă uniformă, foarte plăcută. Pe de altă parte, veți obține un rezultat uimitor și dacă veți opta pentru un amestec de plăci mici de podea cu plăci mari de faianță. Juxtapunerea conferă băii un aspect dinamic.
- Folosiți o combinație de corpuri de iluminat. Dacă aveți posibilitatea, optați pentru corpuri de iluminat încastrate în zona căzii sau a dușului și pentru aplice de tavan sau aplice de perete de-o parte și de alta a oglinzii. Încercați să găsiți corpuri de iluminat cu detalii minime, pentru a evita un aspect prea copleșitor.
- Folosiți o varietate de materiale. Pe lângă plăcile necesare în orice tip de baie, designerii adesea optează pentru o procedură numită stratificare a mai multor tipuri de materiale. Puteți combina mai multe materiale precum marmură, lemn, metal și vopsea pentru a crea o textură subtilă, cu finisaje lustruite sau grosiere. Faianța lucioasă funcționează foarte bine într-o baie de mici dimensiuni deoarece reflectă bine lumina și poate fi acompaniată și evidențiată cu un blat din piatră pentru chiuvetă. Se obține astfel un echilibru perfect.
Nu în ultimul rând, optați pentru baterii cu același tip de finisaj metalic. Dacă veți opta pentru o baterie din alamă și pentru robinete din nichel, veți obține un rezultat confuz și copleșitor.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.