Finisare tavanului cu gips-carton

Există mai multe tipuri de finisare a tavanului, printre care se numără și finisarea cu gips-carton. O realizare bună și conformă cu standardele a tavanului poate împiedica orice proprietar să aibă neplăceri cu igrasia, mucegaiul sau petele.

Totodată, înainte de finisare, un tavan bine realizat este eficient pentru confortul acustic al locuinței. În general, plăcile de gips-carton sunt folosite atunci când se dorește o soluție rapidă ți cu grad estetic mai ridicat, sau acces ușor la instalațiile de sub planșeu (de exemplu instalație de ventilare, etc.)

La capitolul materiale, firma Saint-Gobain reușește să dețină în portofoliu o serie de plăci pentru tavane, printre care și produse din gips-carton:

Plăci din gips-carton: marca Casoprano, marca Gyprex, marca Gyptone, marca Rigiton,
Plăci din ipsos: marca Decogips,
Plăci din vată de sticlă – marca Ecophon,
Plăci din vată minerală bazaltică – marca Eurocoustic,
Plăci din fibră minerală – marca Owa.

Plăcile din gips-carton Casoprano pentru plafoane casetate sunt plăci rectangulare, gata finisate cu vopsea acrilică mată albă, de dimensiuni 600x600mm și 600x1200mm. Sunt recomandate pentru birouri, magazine, clădiri administrative, hoteluri, restaurante, școli, centre de recreere sau spitale. Aceste plăci izolează foarte bine fonic; sunt rezistente la montări și demontări; rezistă la umiditate. Plăcile Casoprao de la Saint-Gobain sunt rezistente mecanic, suportă montări și demontări succesive, sunt greu combustibile, nu permit dezvoltarea mucegaiului.

Aceste plăci se montează la o umiditate de cca. 40- 80%; trebuie să purtați mănuși albe, curate și să mențineți direcția de aplicare a plăcilor.

Plăcile din gips-carton Gyprex sunt rectangulare și finisate cu vinil alb 600x600mm și 600 -1200mm pentru plafoane casetate. Sunt recomandate pentru spațiile cu umiditate ridicată, până la 90% și cerințe de igienă sporită (magazine alimentare, spații sanitare, bucătării).

Aceste plăci sunt foarte solide, se realizează din gips-carton, pot fi demontate ori de câte ori se dorește. Datorită vinilului, sunt rezistente la abur și nu se deformează sub acțiunea susținută a aburului sau în condiții de umiditate crescută. Se spală foarte ușor, chiar și cu detergenți de uz casnic. Pot rezista la obiecte suspendate de până la 3 kg, cu ajutorul sistemelor de prindere speciale.

Plăcile din gama Gyprex se montează într-o structură de suspendare T-24. Montarea se va realiza la umiditate de cca. 40-80%. Trebuie să purtați mănuși albe, curate. Veți menține întotdeauna aceeași direcție de aplicare a plăcilor.

Plăcile de gips-carton Gyptone de la Saint-Gobain. Sunt create din materiale naturale de calitate, cu o durată lungă de viață. Acestea ajută la crearea unui mediu sănătos, prin reducerea, cu până 70% a nivelului de formaldehidă din încăperi, în condițiile existenței unei suprafețe cu plăci de 1mp la 1mc de spațiu. Datorită ipsosului conținut, ajută la reglarea umidității, reflectă foarte bine lumina, au caracteristici acustice foarte bune și un design atractiv.

Sunt disponibile următoarele modele:

cu perforații rotunde – model Point;
cu perforații pătrate – model Quattro;
cu perforații liniare – model Line;
cu perforații hexagonale – model Sixto;
netede, fără perforații – model Base.

Se poate opta pentru muchii vizibile, semiascunse sau ascunse. Pot fi vopsite și revopsite. Pentru a nu distruge materialul textil activ acustic, se va aplica vopseaua cu trafaletul, și nu prin pulverizare. Pot fi suspendate greutăți cuprinse între 1kg și 3kg, în funcție de tipul de plăci alese.

Plăcile pentru tavane casetate (Gyptone Activ`Air) sunt recomandate pentru birourile cu suprafețe mari de tip „open space”, birouri obișnuite, săli de ședințe, săli de conferințe, săli de clasă, biblioteci, săli de lectură, cabinete medicale, camere pentru medici și asistente, restaurante, săli de mese, braserii și baruri, bănci, magazine.

Plăcile înguste pentru plafoane pe coridoare (Gyptone Plank) sunt dreptunghiulare, au dimensiuni de 300x2100mm, 200x2400mm, 300x1800mm – pentru coridoare sau spații înguste din clădiri administrative, instituții școlare, sanitare, clădiri de birouri sau hoteluri.

Există și plăci mari din gips-carton perforate pentru plafoane și placări la pereți (Gyptone Big). Acestea sunt ideale pentru spațiile unde se reunesc mulți oameni – pe holuri de acces, în recepții, la restaurante și săli de mese, birouri, săli de ședințe, săli de conferințe, săli de clasă, de studiu, biblioteci, săli de educație fizică, săli de fitness, de bowling, magazine.

Toate aceste tipuri de plăci se montează plan de construcții portante din profile Rigiprofil-CD, fără rosturi vizibile între plăci. Rosturile dintre plăci se chituiesc cu chit de rostuit. Pentru o chituire mai ușoară, aceste plăci trebuie să aibă toate cele patru muchii teșite. Zugrăvirea se va face cu rolă, nu prin pulverizare.

Plăci de gips-carton marca Rigiton de la Saint-Gobain. Sunt plăci mari, perforate pentru plafoane și placări la pereți. Au dimensiuni de 1200x1200mm și sunt recomandate pentru spații în care zgomotul este produs de mai multe voci: săli de mese, restaurante și baruri, holuri de acces, recepții și săli de conferințe, birouri, săli de ședințe, muzee, galerii, săli de cinema sau de teatru, studiouri de înregistrări, săli de clasă sau de studiu, biblioteci, obiective comerciale.

Panourile au un rol acustic bun, fiind prevăzute cu țesături cu rol acustic, aplicate pe spatele plăcilor. Se poate adăuga strat adițional de vată minerală în spatele panourilor, pentru o acoperire fonică și mai bună. Acestea sunt rezistente la umiditate ridicată de până la 70% și la temperaturi de 20 de grade Celsius. Nu prezintă riscuri de dezvoltare a culturilor de mucegai, ușurând sarcina pentru igiena interioară. Sunt greu combustibile, în caz de incendiu.

Din punctul de vedere al montajului, plăcile acustice performanțe Rigiton se montează plan pe structuri portante din profile CD. Montarea se realizează între plăci, fără rosturi vizibile, pentru un aspect elegant. Se pot monta pe suprafețe curbe sau cu o rază mare de arcuire. Se recomandă aplicarea vopselei cu trafaletul și nu vopsirea prin pulverizare. Acestea pot susține greutăți de 3kg maximum.

Iată de ce scule ai nevoie pentru un tavan perfect:

nivelă cu bulă;
ruletă;
șurubelniță/mașină de găurit electrică;
drișcă;
șpaclu;
foarfecă pentru tăiat tabla;
bandă adezvă.

Pașii pentru asamblarea plăcilor de gips-carton pe tavan sunt:

se fixează cadrul metalic;
se vor trasa și se vor fixa profilele verticale, în funcție de lungimea și lățimea plăcilor;
se taie profilele verticale cu foarfeca de tăiat tabla;
se montează profilele verticale;
se poate izola tavanul cu vată minerală de sticlă;
se montează plăcile de gips-carton;
se finisează întreaga suprafață.

Dacă optați pentru materialele profesionale de la Saint-Gobain, atunci nu veți mai avea probleme acustice, cu igrasia sau mucegaiul. Plăcile pot fi vopsite, doar cu trafaletul, nu cu pulverizatorul, pentru a da culoarea dorită sau pentru „reînnoirea” aspectului interior al casei.

În general, materialele de calitate chiar și de pe tavan (neintrând în calcul aici pereții interiori sau exteriori ai locuinței) nu se vor degrada în timp, nu vor arde la fel de ușor ca celelalte existente pe piață și îi vor proteja pe cei care locuiesc acolo de boli cauzate de depunerea mucegaiului sau a igrasiei.

Plăcile de gips-carton se realizează eficient, rapid, fără foarte multe bătăi de cap, însă trebuie să apelați la specialiști, mai ales dacă vorbim de interioare ale unor instituții (școli, spitale, spații comerciale șamd). Plăcile de gips-carton sunt rezistente și pot susține și mobilier suspendat.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-Frunza2Tavanele din gips-carton sunt soluția cea mai eficientă și cu cel mai bun raport calitate-preț. Acestea ascund cu ușurință instalațiile din tavan, dar permit totodată și realizarea unor soluții estetice deosebite, care dau valoare oricărui spațiu interior. Acestea se pretează în general la orice tip de spațiu, atâta timp cât este suficient de înalt încât să permită astfel de soluții.