INSTALAȚIA TERMICĂ

Pentru a realiza instalația termică a întregii case, este nevoie de o centrală termică, de la care să pornească țevi spre camerele locuinței, acolo unde se află terminalele (caloriferele). Există și alte tipuri de încălzire, și aici ne referim la încălzirea prin pardoseală sau încălzirea cu șemineu/sobă.

Instalatia-termicaIndiferent de opțiunea aleasă, toate dispozitivele trebuie să reziste în timp, să îndeplinească toate normele de siguranță și să fie cât mai rentabile pentru dvs. Dacă vorbim despre centrale termice, acestea sunt de mai multe tipuri, țevile care conduc apa caldă variază de asemenea, iar caloriferele sunt realizate din materiale diferite. Dacă vreți să optați pentru încălzirea prin pardoseală electrică sau pentru încălzirea cu panouri radiante, acestea consumă curent electric; însă datorită celor mai noi tehnologii, ele fac destul de multă economie. Încălzirea prin șemineu este și ea o alternativă foarte bună pentru un plus de aspect al livingului, iar opțiunile cu privire la realizarea lui sunt nenumărate.

Trebuie să înțelegeți totuși, că încălzirea prin pardoseală sau cu șemineu nu reprezintă decât o îmbunătățire a instalației termice în general. De ce? Pentru că pardoseala încălzită va face foarte greu față unor geruri puternice sau șemineul va deveni insuficient pentru încălzirea unui living foarte mare. În general, oamenii sunt sfătuiți să aibă o centrală clasică ce folosește calorifere, iar ca un plus de confort sau aspect, se va opta pentru încălzirea prin pardoseală sau pentru șemineu.

Încălzirea se mai poate realiza și cu ajutorul aerelor condiționate instalate, primordial, cu scopul confortului termic pe timp de vară.

Despre centrale termice

O centrală termică este „motorul” prin care se încălzește locuința, prin intermediul unui agent termic fluid. Centrala are un focar prin care se arde combustibilul pentru răspândirea agentului termic numit.

Centralele termice sunt și ele de mai multe tipuri, în funcție de aria de acoperire, de rentabilitate șamd. Astfel, există:

centrale electrice de termoficare – ele încălzesc arii mari de locuințe (mai sunt cunoscute și sub denumirea de „centrale de bloc”);
centrale termice de perete.

Acestea din urmă au început să fie din ce în ce mai căutate, datorită faptului că există confort termic oricând se dorește, și nu atunci când este stabilit de autoritatea în domeniu, cum este cazul centralelor electrice de termoficare.

Centralele termice de perete sunt excelente pentru locuință. Ele utilizează mai multe tipuri de combustibil sau sursă de energie: gaz metan, GPL (gaz petrolier lichefiat), combustibil solid (cărbune, lemne), combustibil lichid sau curent electric. De regulă, curentul electric este rentabil în cazul unor centrale mai mici, sau când se poate folosi complementar un alt sistem, de exemplu panouri solare.

În general, centralele termice se aleg în funcție de mai mulți factori, precum: tipul de centrală convențională sau cu condensare, dimensiunile spațiului de încălzit, puterea termică necesară, combustibilul folosit, modul de evacuare a gazelor de ardere, dacă este cazul.

Centrala termică convențională este instalația ce folosește combustibilul solid, iar centrala termică cu condensare, pentru instalația pe bază de gaz.

De altfel, instalarea unei centrale termice nu se face la întâmplare, ci prin calcularea necesarului de căldură, stabilit printr-un calcul elaborat, în conformitate cu STAS 1907 (tipar de calcul). În urma calculelor, reies indici pe care un specialist în instalații termice le va interpreta și va stabili ce metodă va aduce cele mai multe beneficii casei.

Se va lua în calcul modul de evacuare a gazelor – prin tiraj forțat (prin intermediul unui ventilator amplasat în vârful coșului de fum) sau prin tiraj natural (pin eliminarea gazelor rezultate în urma arderii natural, fără niciun principiu ajutător).

În general, pentru funcționarea unei centrale proprii, dacă locuiți la bloc, este nevoie de aprobări, de desprinderea de la racordul sistemului centralizat de distribuție, de racordarea separată la gaze naturale (dacă centrala funcționează cu gaze). Procesul este unui destul de complicat, însă mereu trebuie să vă sfătuiți cu specialiștii, pentru idei noi, pentru cel mai bun tip de centrală, pentru o racordare corectă. În momentul în care veți contacta persoane neautorizate pentru a vă instala centrala, nu veți beneficia de garanție, iar riscurile de scurgeri sunt mari. Dacă distribuitorul de gaz va depista realizarea neconformă a acestor racordări, atunci este îndreptățit să vă întrerupă furnizarea de gaze.

Pentru racordarea centralei la casă, procedura este puțin mai simplă – se poate alege o centrală cu un combustibil „la îndemână”, precum lemnele, peleții sau gazul metan (dacă a ajuns distribuția de gaze la dvs.).

Pe piață există următoarele tipuri de centrale:

centrale termice (încălzirea apei prin apă caldă sau boiler încorporat/extern);
centrale termice în condensație (prin condensație instant, cu boiler încorporat, bu boiler extern, centrale de pardoseală pe gaz în condensație);
centrale termice de pardoseală;
centrale electrice.

Prețul unei centrale termice variază de la peste o mie de lei, până la câteva mii de lei.

Despre tipuri de țevi

Odată aleasă centrala termică, pentru ca instalația să funcționeze la cote normale, este nevoie de stabilirea tipului de țevi, care să conducă agentul termic fluid. Țevile sunt și ele de mai multe tipuri: cupru, polipropilenă sau pexal.

Dacă veți opta pentru țevi de cupru, atunci ele nu sunt tocmai bune pentru caloriferele din aluminiu, pentru că acestea din urmă nu rezistă la efectele chimice produse (din cauza tipului de metal, a temperaturii mari a apei șamd.). Însă țevile de cupru sunt un excelent conductor de căldură și au o rezistență mare la diferențele termice din exterior. Acestea merg foarte bine împreună cu caloriferele din oțel.

Polipropilena este rigidă, are rezistență mare la căldură și nu interacționează chimic. Ea mai prezintă avantajul de a fi ecologică.

Pexalul este, în opinia multora, depășit și asta deoarece are probleme la îmbinături, nu rezistă termic și se poate sparge cu ușurință. Totuși, încș se mai folosește, deoarece este cea mai ieftină variantă.

Încălzirea cu calorifere

Caloriferele sunt și ele de mai multe tipuri, în funcție de buget și necesități.

Caloriferele din oțel sunt peste tot, le recunoașteți ușor, probabil se află în casa dvs. Radiatoarele din oțel resistă foarte bine la temperaturi înalte, sunt mai ușoare decât cele de fontă, de exemplu, deci sunt mai ușor de montat, au un preț mic și au o putere de distribuție a căldurii foarte bună. Pe de altă parte, trebuie să fiți atent la tipul de oțel cumpărat – s-ar putea ca cel mai ieftin să fie și cel mai defectuos, iar durata de viață este destul de mică, până în 10 ani.

Caloriferele din fontă sunt mult mai grele decât cele din oțel, se găsesc montate în apartamentele mai vechi, propagă cel mai bine căldura dintre toate tipurile de calorifere, au o durată de viață foarte mare (chiar peste 30 de ani). Pe de altă parte, consumă multă apă, au un aspect neplăcut, trebuie să fie revopsite, iar cele noi au prețuri piperate.

Caloriferele din aluminiu sunt cele mai noi tipuri de calorifere apărute pe piață, de unde și eficiența mare de încălzire, cu apă redusă, au o greutate mică, aspectul este unul plăcut, sunt accesibile ca preț. De altfel, trebuie să aveți mai mare grijă cu ele, decât cu celelalte tipuri, și asta pentru că se pot îndoi repede, se răcesc repede, trebuie mereu să le aerisiți. Dar garanția din partea vânzătorilor constituie un avantaj.

Încălzire prin pardoseală

În mare, există trei tipuri de încălzire prin pardoseală:

Electrică;
Andrea hidraulică;
Lemn.

Încălzirea prin pardoseală electrică este și ea de mai multe feluri: cu covoraș electric încălzitor (este înglobat în adeziv, nu se toarnă șapă), cu cablu electric încălzitor (se va turna o șapă în care va fi proiectat cablul electric încălzitor), cu plăci încălzitoare (un material înglobează cablul încălzitor).

Încălzirea hidraulică prin pardoseală se referă la înglobarea, în podea, a unei țevi prin care circulă apa. Ideea este bună, însă există dezavantajul ca țevile să aibă scuregri în timp, iar toată instalația să fie remontată.

Încălzirea prin pardoseală, cu lemn. Apa parcurge drum prin conductele aflate în parchet, însă este încălzită pe bază de lemne. Această variantă nu este tocmai cea mai folosită, având o rentabilitate destul de scăzută.

Parchetul sau gresia atașată peste conductele sau cablurile ce vor încălzi spațiul trebuie atent selecțioante. Problemele pot apărea din cauza faptului că acele conducte sau cabluri au temperaturi mari, care pot afecta eficiența sistemului. De exemplu, un parchet laminat obișnuit ar putea să se uzeze în timp, să formeze despărțituri la îmbinări.

Un alt dezavantaj ar putea fi constituit din simplul fapt că o încălzire prin pardoseală o face mai „sensibilă” la greutăți, așadar mare grijă la tipul de mobilă ales.

Încălzirea cu șemineu

Când vă hotărâți să realizați încălzirea prin șeminee, trebuie să faceți distincția între șemineu și sobă. Șemineul tinde mai mult către o piesă decorativă care încălzește spațiul, pe când soba are mai mult utilitate, decât aspect estetic. De regulă se pot realiza șeminee construite sau șeminee-sobă. Primele au un cost mai mare, sunt realizate în totalitate de un specialist sau de un cunoscător și necesită tip de lucru; sunt realizate dintr-un focar, un coș, iar restul se construiește. Șemineele-sobă sunt foarte practice, se cumpără direct, fără necesitarea construirii lor și arată extrem de bine și de rustic. Pe lângă toate acestea, șemineul-sobă are și proprietatea de a încălzi instant spațiul.

Acestea pot fi de trei tipuri, în funcție de preferințe: clasice, rustice sau moderne. Cele clasice sunt zidite și apoi zugrăvite, sau placate cu piatra naturală cu valoare estetică mare – marmură, travertin, etc.; la cele rustice se vede cărămida din care sunt construite, iar cele moderne au un design futurist, sunt confecționate din materiale distincte la exterior.

Pentru o încălzire „aparte” în livingul dvs., puteți opta pentru un șemineu: este elegant, încălzește încăperea și are ceva special, prin observarea frumuseții „dansului flăcărilor”.

Încălzire cu panouri radiante

Prin intermediul panourilor radiante, nu este nevoie de centrală termică, fiind, după mulți specialiști, o alternativă ieftină de încălzire. Panourile funcționează pe curent electric și folosesc ceea ce se cheamă ”radiații cu infraroșu”. Prin intermediul acestei tehnici, se reușește încălzirea corpurilor din jur, a pereților șamd.

Panourile încălzesc într-un mod uniform, sănătos tot ceea ce există în jur și au un aspect frumos. În general, se pot folosi diverse panouri de diverse dimensiuni în funcție de spațiul ce trebuie încălzit. Ceea ce trebuie să știți este faptul că acestea sunt economice, dar și ecologice, fără un impact mare asupra bugetului lunar. Acestea pot ajunge totuși să ocupe o suprafață de perete destul de mare, și mai au dezavantajul că se încing foarte mult.

Așadar, ce încălzire termică veți alege, rămâne la latitudinea dvs., dar și a specialistului. Nu trebuie decât să comparați ofertele și să stabiliți ce vi se potrivește cel mai bine. Idei sunt nenumărate, iar opțiuni de cumpărare, la fel de numeroase. Nu uitați că instalația termică trebuie realizată după toate standardele, pentru o eficiență maximă și costuri minime la facturi!

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-Frunza2În general recomand încălzirea pe bază de corpuri radiante – calorifere, care în prezent prezintă o gamă larga de modele, astfel că ele pot deveni un obiect decorativ sau chiar de artă, într-o încăpere. Totuși, soluția trebuie aleasă în final în funcție de posibilități (dacă există gaze sau nu, etc.), ținând cont desigur de bugetul și preferințele beneficiarului.