4 moduri prin care îți poți amenaja casa pentru a reduce stresul, anxietatea și depresia

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fără îndoială, amenajarea generală a locuinței noastre are un efect pozitiv sau negativ asupra sănătății noastre fizice și mintale. Deciziile precum tipul de încălzire, piesele de mobilier sau culoarea pereților contează foarte mult dacă doriți să aveți o stare de bine când sunteți acasă. Chiar dacă aceste decizii pot părea mici și nesemnificative pentru unele persoane, acestea stau de fapt la baza atmosferei din casă. Așa că, dacă atunci când intrăm pe ușă ne cuprinde o stare de bine, asta înseamnă că toate aceste decizii au contribuit favorabil la ceea ce simțim și că practic au transformat casa în „acasă”.

Dacă vom acorda o mai mare atenție felului în care ne amenajăm locuințele, punând pe primul loc sănătatea noastră fizică și mentală, atunci sunt șanse mari să dobândim acea stare reconfortantă la care visăm.

Iată câteva dintre aspectele pe care le puteți lua în considerare dacă vă doriți să îmbunătățiți atmosfera din casă și să vă creați un adevărat sanctuar de relaxare, calm și siguranță:

  1. Creați un spațiu pentru pasiuni. Ar fi minunat dacă am avea cu toții un spațiu cât de mic pentru hobby-urile și pasiunile noastre. Unora le place să citească, unora să picteze, unora să facă fotografii, altora să coasă sau să grădinărească. Dar cele mai multe pasiuni nu cer cine știe ce spațiu, iar dacă dețineți un balcon chiar și de dimensiuni reduse, puteți lua în considerare câteva idei de amenajare balcon pentru a obține un spațiu excelent pentru activitățile preferate. Balconul este și un loc foarte bun dacă doriți să încercați grădinăritul acasă, la ghiveci.
  2. Aveți încredere în modalitățile moderne de construit și amenajat. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de la un an la altul, așa că dacă locuiți într-o casă mai veche, sunt suficiente aspecte pe care le puteți modifica pentru a vă îmbunătăți confortul. De asemenea, dacă urmează să vă mutați într-o locuință complet nouă, poate că veți dori să acordați atenție unor aspecte moderne, care își vor merita investiția pe deplin. De exemplu, încălzirea prin pardoseală este de dorit, căci va contribui din plin la confortul personal, dar și la estetica încăperilor, nemaivând țevi și calorifere. Vopseaua lavabilă cu ioni de argint este iarăși un aspect modern, fiind potrivită în special pentru camerele copiilor.
  3. Transformați casa în acasă. Locuințele noastre nu ar trebui să semene cu cele din broșurile pe care le găsim în magazinele de mobilă și nici cu cele din revistele de specialitate. Casele noastre ar trebui să semene cu noi și să reflecte cât mai mult personalitatea noastră. Asta înseamnă că ici și colo putem decora cu obiecte și fotografii care ne transmit acea stare de bine și de fericire. Toate lucrurile și fotografiile care ne aduc aminte de cât de bucuroși sau relaxați eram în anumite circumstanțe vor contribui la sănătatea noastră mentală, căci practic ne vor transporta înapoi în timp, la acea stare de bine pe care am simțit-o când am cumpărat acel obiect sau când am fost fotografiați în acea ipostază.
  4. Reduceți zgomotul. Nimănui nu îi place zgomotul, mai ales atunci când dorește să se relaxeze sau să doarmă mai bine. Când nivelul de zgomot este ridicat, s-ar putea să vă fie greu să vă concentrați pe activitățile pe care doriți să le efectuați. Incapacitatea de concentrare duce la creșterea nivelului de stres și la alte consecințe neplăcute. Din fericire, puteți reduce nivelul de stres cauzat de zgomot prin instalarea obloanelor de exterior. Aceste obloane sunt concepute pentru a bloca zgomotul exterior, dar și pentru a proteja locuința de frig, de umiditate, de zăpadă, vânt și temperaturi ridicate. Ce poate fi mai plăcut decât să vă întoarceți acasă după o zi de muncă grea sau o călătorie epuizantă și să trageți obloanele pentru a vă odihni așa cum vă doriți? La fel de bine, aceste obloane nu vor permite zgomotului din casă să vă deranjeze vecinii, așa că puteți organiza petreceri fără griji.

În cele din urmă, gândiți-vă cum puteți crea cât mai mult spațiu. Anxietatea noastră tinde să atingă cote alarmante mai ales dacă locuim într-un spațiu mic și aglomerat. Pentru a reduce anxietatea și stresul, faceți ordine în fiecare încăpere și scăpați de toate lucrurile învechite sau pe care nu le mai folosiți. În mod alternativ, puteți lua în considerare să văruiți pereții în aceeași culoare. De exemplu, tonurile neutre sau pastelate pot face ca locuința noastră să se simtă mai spațioasă, în ciuda faptului că este de dimensiuni reduse.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *