Încălzire prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este o idee foarte bună dacă vreți ca temperatura ridicată din cameră să fie constantă pe toată suprafața pardoselei, dacă v-ar plăcea ideea de a vă trezi „încălziți” la picioare sau dacă vreți să economisiți din spațiul camerei.

incalzire-prin-pardoseala

Încălzirea prin pardoseală aduce un avantaj în plus: facturi mai ieftine la energie. Sistemul funcționează printr-o temperatură de până în 45 de grade Celsius. Așadar, există multe avantaje, greu de trecut cu vederea pentru un astfel de sistem. Dacă aveți copil, el se va bucura să se joace pe jos unde este cald și bine.

Domeniul încălzirii prin pardoseală este aproape un concept nou la noi, nu are neapărat o mare căutare, însă oamenii au devenit din ce în ce mai informați și știu ce vor. Dacă v-ați hotărât pentru o astfel de instalație termică, aflați, în linii mari, despre ce este vorba, cum funcționează sistemul și cât de rentabil este el pe termen lung.

Tipuri de incalzire prin pardoseală

Există trei tipuri de încălzire prin pardoseală:

Electrică;
Andrea hidraulică;
Lemn.

Încălzirea prin pardoseală electrică este și ea de mai multe feluri: cu covoraș electric încălzitor (este înglobat în adeziv, nu se toarnă șapă), cu cablu electric încălzitor (se va turna o șapă în care va fi proiectat cablul electric încălzitor), cu plăci încălzitoare (un material înglobează cablul încălzitor).

Încălzirea hidraulică prin pardoseală se referă la înglobarea, în podea, a unei țevi prin care circulă apa. Ideea este bună, însă există dezavantajul ca țevile să aibă scurgeri în timp, iar toată instalația să fie remontată.

Încălzirea prin pardoseală, cu lemn. Apa parcurge drum prin conductele aflate în parchet, însă este încălzită pe bază de lemne. Această variantă nu este tocmai cea mai folosită, având o rentabilitate destul de scăzută.

Parchetul sau gresia atașată peste conductele sau cablurile ce vor încălzi spațiul trebuie atent selecțioante. O pardoseală prea subțire prezintă riscul de degradare, iar o pardoseală prea groasă nu permite trecerea căldurii așa cum ar trebui. Din acest motiv, când doriți să alegeți materialele, întrebați la magazin daca sunt potrivite pentru încălzirea în pardoseală.

Un alt dezavantaj ar putea fi constituit din simplul fapt că o încălzire prin pardoseală este mai „sensibilă” la greutăți, așadar mare grijă la tipul de mobilă ales.

Pot fi alese diverse tipuri de parchete/pardoseli, pentru acoperirea încălzirii:

Parchet laminat - are un coeficient mai mic de dilatare; nu trebuie ales un parchet mai subțire de 2 mm;
Parchet dublustratificat sau triplustratificat – se folosește un adeziv special pentru a conduce corespunzător căldura;
Parchetul natural este și el o soluție – este chiar rentabil, dar nu trebuie să fie mai gros de 2 cm, pentru că micșorează puterea sistemului de încălzire;
Pardoseala ceramică este o opțiune foarte bună, pentru că are puterea de a conduce ușor căldura;
Covoarele nu sunt recomandate pentru încălzirea prin pardoseală, pentru că în timp se uzează, din cauza căldurii și împiedică propagarea temperaturilor mari.

Materiale folosite la încălzirea prin pardoseală

Pentru încălzirea electrică ai nevoie de:

- Un cablu încalzitor/ covorașe;
- Polistiren extrudat;
- Termostat;
- Conductoare electrice;
- Elemente de fixat (materiale pe care se instalează cablurile, materiale de umplutură).

Racordarea direct la panouri de distributie, separat de prize!

La încălzirea hidraulică și la cea pe lemne, diferă modul de încălzire a apei – unul folosește un boiler conectat la priză sau gaz sau sistemul termic al imobilului, celălalt, lemne.

E nevoie de:

- Conducte - de preferat din cupru sau PEX;
- Coturi și alte elemente de îmbinare (daca este cazul, de exemplu la PEX nu avem coturi);
- Racorduri;
- Elemente de fixare ale țevilor;
- Trebuie ales un diametru al țevii în concordanță cu nevoile de încălzire ale spațiului, conform proiectului.

Mai presus de toate, trebuie să luați în considerare ideea termoizolației casei; fără o termoizolație bună, nici sistemul nu va funcționa așa cum trebuie.

Scule folosite la instalația de încălzire prin pardoseală

Dacă e nevoie de scoaterea pardoselii vechi, veți folosi dalte și ciocane pneumatice/rotopercutoare.

Mai este nevoie de:

- Șurubelnițe;
- Mașină de găurit și burghie de diferite dimensiuni;
- Șuruburi, dribluri și alte accesorii de prindere a sistemului;
- Clește/ patent pentru realizarea instalației electrice;
- Tot la instalația electrică e nevoie de izolier, aparate de măsură pentru testarea instalației.

Racordarea instalației de încălzire prin pardoseală

În general, există câteva reguli prestabilite de montare a încălzirii prin pardoseală, însă toate diferă în funcție de tehnică, de specialistul ales.

Se poate începe cu montarea polistirenului extrudat, peste planșeul de beton armat; apoi se pot monta plăcile cu nituri sau se realizează acele ”șanțuri” în care se vor fixa conductoarele de căldură. Plăcile se asamblează în funcție de zonele în care doriți căldură propriu-zis: acolo unde există mobilier, nu vor fi atât de dese comparativ cu zonele de circulație mare.

Apoi, se montează sistemul de încălzire propriu-zis, fiecare spirală în parte. Trebuie să aveți ustensilele necesare pentru a îndoi această spirală, iar totul se va realiza cu grijă pentru a nu periclita rezultatul final.

Verificarea instalației de încălzire prin pardoseală

Verificarea trebuie realizată la sfârșit pentru a observa eventualele scăpări, randamentul pe care îl dă încălzirea prin pardoseală, dar și starea generală pe care o transmite un astfel de sistem de încălzire.

Avantajele unui astfel de sistem țin de faptul că: nu se vede încălzirea, are un aspect estetic, se poate folosi chiar și colțul în care exista caloriferul și în care erau țevile; are costuri mici de întreținere, dacă lucrările sunt realizate corect. Este extrem de durabil – chiar până la 60 de ani și economisește energie. Pentru încălizrea apei folosite în circuit, boilerul poate să îți ia energie printr-un sistem cu energie solară.

Încălzirea prin pardoseală este ușor de montat, de către specialiști, este ușor de reglat, căldura poate ajunge cât mai sus și se poate regla foarte ușor, din termostat.

Pe de altă parte, trebuie să aveți grijă la senzori, ei nu trebuie acoperiți; termostatul va fi ferit de lumină, pentru că altfel va transmite informații eronate; cablurile trebuie să fie ascunse; iar mobilierul nu trebuie să fie amplasat în zone în care temperatura urcă foarte mult, pentru că există riscul de deteriorare în timp.

În funcție de tipul de încălzire, vă veți alege materialele și sculele necesare. Este nevoie de puțină experiență pentru o astfel de lucrare, așadar puteți apela cu încredere la un specialist. Rezultatele nu vor ezita să apară.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-FrunzaDeoarece iarna avem de multe ori temperaturi foarte scăzute, sistemul de încălzire prin pardoseală trebuie completat de un al doilea sistem, care să îl ajute la menținerea unei temperaturi constante necesară în interior, în funcție de preferințe. În general, recomand amplasarea câtorva calorifere care să fie mai ascunse, a unui șemineu sau a unei sobe. Pentru cine își permite să aloce o sumă mai mare de bani, sistemul de încălzire în pardoseală merge foarte bine cu panourile solare, care preîncălzesc apa, centrala fiind folosită astfel mult mai puțin.

Podeaua potrivită pentru încălzirea în pardoseală

Podeaua potrivită pentru încălzirea în pardoseală

Dacă dorești să-ți încălzești locuința printr-un sistem de încălzire în pardoseală, alege cea mai potrivită soluție în ceea ce privește podeaua. Principala diferență dintre diversele tipuri de materiale pentru podea este conductivitatea termică a acestora. Căldura nu va fi la fel de eficient transferată către suprafață în toate cazurile. Chiar […] mai mult »

verificarea sistemului de incalzire prin pardoseala

Verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală

Verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală, prin care avem grijă ca acesta funcționeze în parametri normali, este o etapă vitală care garantează succesul montajului. Există o serie de momente-cheie în procesul de montare în care este necesară verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală. Primul are loc înaintarea de începerea montajului […] mai mult »

materiale folosite incalzirea prin pardoseala

Materiale folosite pentru încălzirea prin pardoseală

Materiale folosite pentru încălzirea prin pardoseală sunt ușor accesibile și rezistente la orice grad de trafic, motiv pentru care încălzirea prin pardoseală se poate aplica atât apartamentelor, caselor, cât şi spaţiilor de birou, complexurilor hoteliere şi a pensiunilor, terenurilor de sport, fermelor agricole, construcţiilor cu scop comercial şi industrial. Ce […] mai mult »