Materiale folosite pentru încălzirea prin pardoseală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Materiale folosite pentru încălzirea prin pardoseală sunt ușor accesibile și rezistente la orice grad de trafic, motiv pentru care încălzirea prin pardoseală se poate aplica atât apartamentelor, caselor, cât şi spaţiilor de birou, complexurilor hoteliere şi a pensiunilor, terenurilor de sport, fermelor agricole, construcţiilor cu scop comercial şi industrial.

materiale folosite incalzirea prin pardoseala
Ce beneficii vă oferă încălzirea prin pardoseală?

 1. Cum am spus şi mai devreme, gândiţi-vă dimineaţa, când ieşiţi din pat şi, pardoseală vă întâmpină picioarele cu căldură;
 2. Pentru persoanele preocupate de confortul ambiental sau aspectul practic, această variantă de încălzire vă oferă posibilitatea să economisiți din spațiul camerei;
 3. Căldura va fi repartizată în mod egal în încăpere;
 4. Acţionează ca un agent termic de temperatură joasă, devenind soluţia ideală în cazul surselor de energie regenerabilă;
 5. Vă bucuraţi de un control termostatic precis;
 6. Starea de sănătate nu este afectată. Datorită faptului că nu modifică umiditatea aerului, este eliminat riscul de apariţie al problemelor respiratorii.
 7. Rămânem în acelaşi registru pentru a preciza faptul că încălzirea prin pardoseală este considerată cea mai bună soluţie pentru copiii mici. Acest lucru este susţinut de faptul că acest sistem reduce riscul de apariţie al răcelilor, datorate temperaturilor mici înregistrate la nivelul pardoselii, având o temperatură cu zece grade mai mare decât sistemele clasice de încălzire. Totodată, prin aceste temperaturi, încălzirea prin pardoseală previne apariţia problemelor de sănătate specifice femeilor;
 8. Reprezintă o soluţie sigură şi pentru animalele de companie;
 9. Nu putem uita de beneficiul economic, prin economisirea banilor la facturile de energie cu 20% până la 40%.

Acum că ne-am hotărât să facem acest pas, este bine de ştiut că există trei tipuri de încălzire prin pardoseală:

 • Electrică;
 • Andrea hidraulică;
 • Lemn.

Vom vorbi în detaliu despre ele, într-un articol separat, însă acum putem vorbi despre materiale folosite pentru încălzirea prin pardoseală. Puteţi opta fie pentru a monta cabluri de încălzire clasice sau extraplate, fie pentru plase de încălzire clasice sau extraplate.

Printre materialele folosite pentru încălzirea prin pardoseală putem include:

 • staţie amestec – realizată pentru conectarea la sistemul de încălzire prin pardoseală a unei suprafeţe;
 • staţie amestec – staţie cu vană de amestec montată într-un dulap incastrabil sau montată în exterior.
 • vană de amestec;
 • ţeavă de încălzire – este folosită pentru încălzirea în pardoseală, deoarece vine cu o barieră de oxigen;
 • ţeavă multistrat;
 • ţevi universale;
 • tubulatură încălzire;
 • tub de protecţie;
 • distribuitoarele pentru încălzirea prin pardoseală;
 • dulapul distribuitoarelor;
 • folie de pozare;
 • fâşie izolantă;
 • conectori
 • placă izolantă (polistiren extrudat);
 • clipsuri prindere tub;
 • senzori;
 • termostate;

Pentru a vă oferi un preview, pentru o încălzire electrică pentru pardoseală, aveţi nevoie de următoarele materiale:

 • Un cablu încălzitor/covorașe;
 • Polistiren extrudat;
 • Termostat;
 • Conductoare electrice;
 • Elemente de fixat (materiale pe care se instalează cablurile, materiale de umplutură).

În ceea ce priveşte încălzirea hidraulică şi încălzirea pe lemne, primul sistem se bazează pe un boiler conectat la priză sau gaz sau sistemul termic al imobilului, pe când celălalt sistem se bazează pe lemne. Lista de materiale pentru aceste sisteme este compusă din:

 • Conducte PVC;
 • Coturi și alte elemente de îmbinare;
 • Racorduri;
 • Elemente de fixare ale țevilor.

În afară de modelul de încălzire prin pardoseală pe care îl alegeţi şi de materiale incluse în montarea lui, alţi factori care vor intra în preţ sunt manopera, suprafaţa şi automatizarea.
Când vorbim despre suprafaţă, dacă, de exemplu, montăm un sistem de încălzire în pardoseală într-o încăpere mai mare, preţul pe metru pătrat va fi mai mic decât dacă vom monta instalaţia într-un spaţiu restrâns.
Nu putem încheia periplul nostru tehnic, fără a aborda şi subiectul de automatizare a sistemului de încălzire în pardoseală. Aveţi nevoie de senzori şi termostate pentru a porni şi opri căldura. Țineţi cont de faptul că preţul sistemului de încălzire în pardoseală va creşte în funcţie de numărul acestor elemente.

materiale folosite incalzirea prin pardoseala (2)

Picture 1 of 3


Este bine de ştiut că puteţi opta fie pentru un termostat care să deservească o cameră, fie pentru un termostat care să deservească mai multe camere, depinde acum şi de proiectul de pe care îl aveţi în vedere.
Chiar dacă este considerat un sistem uşor de montat, este recomandat să apelăm la un grup de specialişti pentru a monta încălzirea prin pardoseală.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

7 Responses

 1. Buna seara!
  Am si eu o intrebare :
  Care este diferenta intre o incalzire in pardoseala si o alta incalzire in pardoseala cu bariera de oxigen.
  Sunt paralel si doresc sa-mi achizitionez,dar sunt cam nelamurit. Dupa lamurire am sa caut o firma specializata. Va multumes anticipat

  1. Presupun că prima încălzire prin pardoseală la care vă referiți este încălzirea prin pardoseală electrică. Dacă am presupus bine atunci diferența dintre cele doua este sistemul din interior. Astfel, încălzirea cu barieră de oxigen face trimitere la țeava utilizată pentru circuitul agentului termic. Este un tip de țeavă foarte popular, din Pex, foarte rezistentă în timp, care nu corodează, nu este influențată de variațiile de temperatură ale apei, se poate prelucra (îndoi) atât la cald, cât și la rece. Pentru încălzirea prin pardoseală electrică se folosesc, cabluri, covorașe sau panouri electrice.
   Diferențele între acestea sunt date în principiu de costuri, însă eficiența încălzirii prin pardoseală (electrică sau cu agent termic) este clar peste sistemele cu radiatoare.

 2. da scuze eu am gresit era electrica, un inginer in constructi mi-a recomandat sa nu utilizez acest tip de instalatie deoarece ridica praful in incapere, nu este benefic pentru copii. Cred ca am sa renunt la idee deocamdata pana am sa vad la cineva care beneficiaza de aceasta incalzire si daca este adevarat in cea ce priveste praful. Va multumesc anticipat

  1. astea-s povesti cu ridicatul prafului…mai mult praf ridica caloriferele avand in vedere ca aerul cald antreneaza curenti de aer mari in incapere…incalzirea in pardoseala ridica praf doar la temperaturi mari,care nu le vei avea niciodata din cauza disconfortului…

   1. incalzirea in pardoseala este de 2 feluri: electrica si cu apa.Acum, prin ce mod este incalzita apa, de aici rezulta ca cea cu apa este de mai multe feluri.Nu am vazut incalzire peste se aplica direct adezivul pt. gresie??????!!!!!!

  2. domnu inginer e prost de bubuie…incalzirea in pardoseala nu ridica praful si mai mult este recomandata pentru alergicii la praf..costurile la incalzire scad cu 40%..este probat de mine
   nu angajati firma ca va ia bani multi si va pune materiale de 2 bani

 3. Sunt numai, avantaje, costa ceva mai mult investitia dar face. Opinez ca varianta electrica este scumpa datorita pretului prohibitiv al energiei electrice de la noi . Varianta cu apa este mai buna, se poate merge pe varianta mixta, bai si bucatarie cu incalzire in pardoseala, camere cu radiatoare clasice. Eu sunt foarte multumit, este placut sa calci pe o pardoseala de gresie calda. Ce am citit mai sus despre praf este ridicol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *