Verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală, prin care avem grijă ca acesta funcționeze în parametri normali, este o etapă vitală care garantează succesul montajului.
Există o serie de momente-cheie în procesul de montare în care este necesară verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală.
Primul are loc înaintarea de începerea montajului propriu-zis când trebuie verificate elemente precum:
- placa sau șapă de bază;
- materialul izolant, polistiren sau placa cu nuturi;
- cablul electric, dacă este vorba despre un sistem electric de încălzire sau țevi prin care trece apa încălzită, în cazul unui sistem de încălzire cu agent termic;
- aditivul pentru șapă;
- colectoare și distribuitoare;
- racorduri;
- ventilatoarele termostatice;
- pardoseala și lista poate continua.
Această verificare trebuie realizată de specialiști în domeniu. Dacă se sare peste această etapă este posibil ca întregul sistem de încălzire să fie compromis, chiar de la început. Gândiți-vă că eventuale reparații ulterioare vă vor costa cel puțin dublu.
Continuăm procesul de instalare, iar conform normelor în vigoare conductele trebuie supuse unei verificări înainte de turnarea șapei. Este un pas firesc ce trebuie urmat, având în vedere că pe aceste conducte nu se poate interveni și efectua reparații după turnarea șapei.
Acum se realizează testul de presiune și testul de încărcare la fiecare circuit de încălzire. Scopul acestei verificări este descoperirea unor eventuale scurgeri. Atunci, specialiștii vor umple conductele cu apă filtrată, pentru a face posibil eliminarea aerului.
Testul de presiune are două etape:
- Testul de încărcare preliminar – pentru a vă face o idee, acum sistemul de încălzire prin pardoseala trece printr-o testare, având o presiune stabilită pe baza presiunii nominale. Această presiune trebuie să respecte anumiți parametri. În plus, tot în această etapă se monitorizează sistemul pentru a nu exista o scurgere în sistem. Testul de încărcare preliminar poate fi aplicat numai anumitor părți, precum conductelor de racordare sau elementului distribuitor-colector;
- Testul de încărcare principal – acest test durează două ore și se efectuează normal după realizarea celui preliminar. Prin acest test se asigură că presiunea respectă standardele în vigoare. Instrumentul cu care se realizează această operațiune constă într-o pompă manuală. Această pompă are două calități, este ușoară și poate fi transportată manual. Totodată, se ține sub observație sistemul pentru a depista o eventuală scurgere.
Este firesc să existe un moment-cheie și la sfârșitul procesului de montare al sistemului de încălzire prin pardoseală. Atunci prin verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală se pot observa eventualele scăpări sau randamentul pe care îl dă încălzirea prin pardoseală, și, nu în ultimul rând, starea generală pe care o transmite un astfel de sistem de încălzire.
Siguranța noastră este cea mai importantă, iar din acest motiv vom discuta despre prima pornire a sistemului de încălzire prin pardoseală.
Operațiunea se va desfășura după uscarea în totalitate a cimentului (este recomandat să așteptați 21 de zile de la turnarea cimentului). Prima încălzire a pardoseli se face la o temperatură cuprinsă între 20°C și 25°C, pe care o păstrați pentru minimum trei zile. Apoi temperatura de funcționare din proiect se menține pentru patru zile consecutiv.
La încărcarea instalației de încălzire prin pardoseală trebuie să se țină seama de necesitatea de umplere a țevilor, eliminând aerul. Conform procedurii, eliminarea aerului se face atunci când apa ajunge la o viteza critică, capabilă să învingă rezistența aerului.
Pentru întreținerea sistemului de încălzire prin pardoseală, se realizează fie o verificare anuală a termostatului, fie mai devreme, atunci când sesizați că termostatul funcționează deficitar. În urma acestor verificări ale sistemului de încălzire prin pardoseală, se poate preveni o defecțiune ce poate duce la repercusiuni serioase, precum un consum crescut de energie.
Am vorbit despre termostate deoarece acestea constituie, alături de cutiile colectorilor distribuitori, elemente vizibile, care odată ce s-au defectat pot fi înlocuite fără nicio problemă.
Însă, cum sistemul de încălzire prin pardoseală este inclus complet în șapă, eventuale defecțiuni la cablul electric pot fi depistate numai de specialiști în domeniu, care utilizează un instrument numit termografe.
Înainte de final, mai trebuie precizat un detaliu important. După ce au fost montate sistemele de încălzire prin pardoseală, spre deosebire de clasicele calorifere sau sobe cu lemne, de regulă, nu mai acestea nu mai au nevoie de lucrări suplimentare de întreținere.
Însă, verificarea sistemului de încălzire prin pardoseală se realizează pentru a ne proteja investiția făcută și, totodată, pentru a preveni apariția unor lucrări de reparație, ce vor costa dublu. Prin această investiție, pe lângă economia de energie, vom beneficia de o încălzire eficientă și de un confort ambiental sporit.
Nu uitați, este interzisă utilizarea sistemului de încălzire fără efectuarea testului de presiune!

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistei Căminul și al site-ului CasaMea.ro.