Podeaua potrivită pentru încălzirea în pardoseală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă dorești să-ți încălzești locuința printr-un sistem de încălzire în pardoseală, alege cea mai potrivită soluție în ceea ce privește podeaua. Principala diferență dintre diversele tipuri de materiale pentru podea este conductivitatea termică a acestora. Căldura nu va fi la fel de eficient transferată către suprafață în toate cazurile.

Podeaua potrivită pentru încălzirea în pardosealăChiar dacă unele materiale au o conductivitate termică mai crescută, acest lucru nu înseamnă că nu poți opta pentru materiale cu conductivitate termică mai redusă. Totuși, există o serie de lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de alege cum va arăta podeaua casei tale.

Gresie, piatră naturală, ciment, marmură
Cele mai bune materiale pentru podea în cazul încălzirii în pardoseală sunt piatra naturală și gresia. Căldura va fi mult mai repede transferată la suprafață deoarece aceste materiale au o conductivitate termică crescută. Totodată sistemul de încălzire va fi mai eficient pentru că ele au și proprietatea de a reține căldura. Pentru proprietățile lor, piatra naturală și gresia sunt recomandate în cazul spațiilor mari, unde există o pierdere de căldură crescută.

Grosimea acestora nu este deosebit de importantă, dar o podea mai groasă va avea nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi.

Și cimentul este recomandat în cazul încălzirii în pardoseală, având de asemenea o conductivitate termică crescută.

Marmura are o conductivitate termică ridicată, dar se încălzește mai greu.

Lemnul

Diversele tipuri de podea din lemn au proprietăți termice diferite. Cu cât lemnul folosit este mai dens și mai subțire, cu atât mai mult va crește eficiența sistemului de încălzire. O bună alegere o reprezintă podelele din cherestea. Aceasta se comportă bine în cazul schimbărilor de temperatură.

Alege materiale care sunt potrivite schimbărilor de temperatură, pentru a nu se modifica aspectul podelei în timp.

Pot fi folosite și alte tipuri de lemn pentru podea, dar este necesar să iei în considerare faptul că un lemn cu o densitate mai scăzută și de o grosime prea mare, poate reduce mult căldura transmisă la suprafață.

Parchetul este în majoritatea cazurilor potrivit sistemelor de încălzire în pardoseală.

Astfel de informații tehnice pot fi găsite la producător.

Podeaua laminată

Cu toate că și podeaua laminată are ca și materie primă lemnul, nu toate straturile ei sunt din lemn. Aceasta conține și straturi de rășină sintetică. Unul dintre straturi este melamina, care este tratat cu rășină sintetică pentru un aspect de lemn autentic. Podeaua laminată are și un strat protector, o folie care îi conferă o rezistență crescută la trafic intens. Majoritatea podelelor laminate sunt potrivite pentru un astfel de sistem de încălzire, dar cel mai sigur este să verifici acest lucru înainte de achiziție.

Vinilul

Vinilul poate fi folosit în siguranță în cazul încălzirii în pardoseală. Acesta se încălzește repede, dar se răcește tot la fel. Dacă ai făcut această alegere trebuie să știi faptul că există o limită de temperatură în cazul vinilului. Acest tip de podea nu este recomandată în cazul spațiilor mari.

Cauciucul

Podeaua din cauciuc este de obicei recomandată în cazul acestei metode de încălzire. Este un material foarte conductiv termic, se încălzește foarte repede și transmite multă căldură. Verifică detaliile la producător înainte de achiziție.

Mocheta și covorul

Mochetele și covoarele pot fi folosite fără griji în cazul încălzirii în podea. Este necesară totuși o mică atenție la detalii precum dosul acestora și grosimea. Dosul mochetelor sau al covoarelor poate fi uneori din materiale ce pot bloca transmiterea căldurii. Apoi, nu este recomandat ca acestea să aibă o grosime prea mare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *