3 schimbări sustenabile pe care le putem face azi pentru a susține sănătatea planetei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Zi de zi, planeta noastră se confruntă cu unele dintre cele mai înfricoșătoare amenințări. Trec zile, săptămâni și luni la rând fără să aibă loc schimbări majore la nivel global, așa că este mai important ca oricând ca fiecare persoană să acționeze la nivel individual pentru sănătatea plantei. Cu alte cuvinte, trebuie să încercăm activ să ne salvăm oceanele și recifele de corali, să ne asigurăm că oamenii de pretutindeni au apă, să salvăm speciile amenințate și cele pe cale de dispariție și să facem orice pentru a încetini schimbările climatice.

Dacă doriți să contribuiți la sănătatea planetei și să vă reduceți amprenta de carbon, iată câteva schimbări sustenabile pe care le puteți face acasă și care vor avea un impact uriaș asupra stării de bine a planetei:

  1. Folosiți aparate eficiente din punct de vedere energetic. Când vine vorba de costul electrocasnicelor, cei mai mulți dintre noi ne gândim la facturile la utilități. Aparatul de aer condiționat, mașina de spălat rufe și cea de spălat vase, centrala termică, frigiderul și toate celelalte aparate de uz casnic implică costuri care depășesc facturile lunare. În realitate, există costuri uriașe pe care le plătește mediul. Dacă veți opta pentru aparate eficiente din punct de vedere energetic, așa cum puteți găsi și aici, veți economisi bani și energie și veți contribui la însănătoșirea planetei și la o dezvoltare durabilă. Aparatele eficiente din punct de vedere energetic reduc la minimum exploatarea resurselor naturale și ne permit să conservăm ceea ce folosim. La fel de bine, puteți face și alte mici schimbări. De exemplu, puteți folosi programul mașinii care folosește apă rece, economisind astfel cu 5% mai multă energie decât atunci când utilizați apă caldă.
  2. Montați panouri solare. Noi proiecte de cercetare aflate în curs de desfășurare arată că panourile solare, cum sunt cele de aici, pot fi utilizate atât pentru generarea de energie, dar și pentru producerea de apă potabilă curată. Un panou solar tipic poate transforma aproximativ 20% din energia sa în energie electrică, pierzând restul de 80% în aer sub formă de căldură. Cercetătorii susțin că au descoperit o modalitate de a folosi acea căldură pentru a desaliniza și purifica apa. Căldura care în mod normal s-ar pierde este redirecționată către tuburi pline cu apă de mare pentru a încălzi apa și pentru a o filtra pe măsură ce se evaporă. Căldura este apoi recapturată, astfel încât procesul să se poată repeta. Astfel, fiecare metru pătrat de panouri solare poate produce 1,64 litri de apă în fiecare oră. În context, asta înseamnă că o casă cu energie solară medie care funcționează cu panouri de acoperiș de 600 de metri pătrați poate produce peste 90 de litri de apă în fiecare oră. În cadrul unui alt proiect, se folosesc panouri solare pentru a desaliniza apa, transformând apa oceanului în apă potabilă prin intermediul osmozei inverse. Este o metodă revoluționară, ieftină și care nu lasă amprentă de carbon.
  3. Opriți apa. O modalitate ușoară de a reduce consumul de apă este să o opriți atunci când nu o utilizați, de exemplu atunci când vă spălați pe dinți sau când faceți duș și vă șamponați sau stați cu balsamul în păr. La fel de bine, puteți face trecerea la un cap de duș eficient din punct de vedere energetic, care este excelent pentru reducerea consumului de apă, dar și pentru mediu.

Într-un final, încercați să faceți cumpărături local. Astfel, veți reduce amprenta de carbon a meselor întregii familii, veți susține economia locală și fermierii de lângă casă și vă veți bucura de preparate mai sănătoase și cu gust mai bun. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *