4 moduri prin care îți poți pregăti casa pentru temperaturi scăzute și îngheț

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Principalele motive pentru care este recomandat să vă puneți locuința la punct înainte de scăderea semnificativă a gradelor în termometre au legătură cu confortul tuturor membrilor familiei, dar și cu facturile la energie. Există mai multe modalități prin care vă puteți pregăti casa pentru iarnă și prin care puteți reduce costurile la energie. Chiar și cele mai mici schimbări pot contribui la modificarea cumulativă a facturilor lunare de energie.

20360 - moduri prin care îți poți pregăti casa pentru temperaturi scăzute și înghețIată câteva sfaturi ușoare prin care vă puteți pregăti locuința pentru a ști sigur că veți avea parte de tot confortul atunci când scade mercurul din termometre:

  1. Stabiliți temperatura pe timp de iarnă. Una dintre cele mai simple modalități prin care vă puteți pune la punct casa în așteptarea iernii are legătură cu utilizarea unui termostat programabil, care va face ca sistemul de încălzire să funcționeze mai eficient. De ce să încălzim locuința atunci când nu este nimeni acasă? Un termostat programabil este ușor de instalat, iar Energy Star estimează că se poate economisi chiar și până la 10% din costurile de încălzire, dacă îl vom folosi corect. Asta poate implica aerisirea caloriferelor pentru o eficiență sporită a sistemului de încălzire, dar și pentru minimizarea riscurilor de spargere a caloriferelor sau țevilor. După verificarea anuală obligatorie a sistemului de încălzire și după aerisirea caloriferelor, stabiliți o temperatură interioară recomandată și nu vă rămâne decât să vă bucurați de confort și de economii.
  2. Verificați, curățați sau înlocuiți filtrele sistemului de încălzire. Dacă aerisirea caloriferelor este o sarcină simplă, care se poate realiza pe cont propriu urmând pașii de aici, atunci verificarea sistemului de încălzire trebuie efectuată de către un specialist. Este o procedură obligatorie în fiecare an, la fel ca verificarea filtrelor. De fapt, Energy Star recomandă verificarea filtrelor cu regularitate în sezonul rece și schimbarea acestora la fiecare două-trei luni. Un filtru de aer murdar încetinește fluxul de aer și face ca sistemul de încălzire să funcționeze mai greu, risipind astfel energie.
  3. Modificați direcția de rotire a ventilatorului de tavan. Dacă locuința vă este prevăzută cu un ventilator de tavan, acesta poate fi de mare folos chiar și în timpul sezonului rece. Foarte multe persoane consideră că ventilatoarele de tavan sunt eficiente doar pentru răcorirea casei în timpul verii, însă pot fi foarte utile pe tot parcursul anului. Iarna, un ventilator de tavan poate fi utilizat pentru a roti fluxul de aer, astfel încât căldura care se ridică spre tavan să fie direcționată spre pardoseală. Pentru ca ventilatorul să respingă căldura și să o direcționeze spre partea inferioară a încăperii, sensul de rotire trebuie să fie unul corect.
  4. Curățați jgheaburile. Cei care stau la casă au mai multe sarcini de îndeplinit, printre care curățarea jgheaburilor. Deși nu este o treabă prea plăcută, jgheaburile înfundate reprezintă principalul motiv al acumulării de gheață. Dacă jgheabul nu se scurge corect, atunci se vor forma țurțuri de gheață care pot să cadă în orice moment provocând astfel accidente sau daune în grădină. Tot din acest motiv, nu este recomandat nici să vă parcați mașina prea aproape de casă. Practic, aerul cald din casă se ridică în pod, încălzind astfel acoperișul și provocând topirea țurțurilor de gheață care se pot desprinde în orice clipă. Dacă jgheabul ar fi curățat și ar avea un drenaj bun, zăpada s-ar scurge și nu s-ar mai forma gheață. De asemenea, acumularea de gheață poate provoca pete de apă în interiorul casei.

În cele din urmă, efectuați o verificare riguroasă a boilerului. Sedimentele se adună inevitabil în interiorul încălzitorului de apă, cu excepția cazului în care dețineți unul fără rezervor, și împiedică astfel fluxul de apă. Verificarea și curățarea boilerului este o sarcină rapidă și ușoară prin care vă puteți spori confortul în timpul sezonului rece și prin care puteți face economii, evitând totodată nevoia de a achiziționa un boiler nou.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *