Centralele pe lemn sunt cele mai populare în zonele în care nu există infrastructură de gaze naturale, cum ar fi în zonele rurale. Din ce în ce mai mulți oameni se întreabă însă dacă mai rentează o astfel de investiție, având în vedere că lemnul a ajuns să aibă un preț ridicat și că se găsește din ce în ce mai greu în anumite zone.
Dacă locuiești la casă și ai nevoie de un sistem eficient de încălzire, centrala termică pe lemne este o opțiune bună pentru tine. Cu atât mai mult dacă ai acces rapid și ușor la necesarul de combustibil. Ține însă cont că lemnul pentru o astfel de centrală trebuie pregătit înainte de a fi folosit, și anume să fie tăiat la anumite dimensiuni, uscat și depozitat în condiții propice, ferit de acumularea în exces a umidității, care-l poate face să putrezească.
Ce sunt centralele pe lemn
Centralele pe lemn sunt sisteme de încălzire care utilizează lemnul ca materie primă pentru a produce energie. Lemnele sunt arse într-un cuptor sau într-o cameră de ardere, iar căldura eliberată este transmisă către apa care circulă prin conductele sistemului. Apa se încălzește și este distribuită prin calorifere sau prin podea acolo unde este nevoie de căldură. Centralele de acest tip sunt utilizate pentru a încălzi o singură cameră sau pentru o întreagă locuință, în funcție de nevoile fiecărei familii.
Esențe lemnoase potrivite pentru aceste centrale
Pentru centralele pe lemn, cel mai potrivit este lemnul de esență tare, cu un conținut scăzut de sevă și cu o densitate mare: stejar, fag, mesteacăn, arțar, măr, cireș, tei etc. Buștenii de lemn de esență tare sunt mai grei decât cei de esență moale de aceeași dimensiune, ceea ce înseamnă că pot oferi cu 50% mai multă căldură. Lemnul de rășinoase nu este recomandat pentru centrale, pentru că arde mai repede și produce căldură mai puțină.
Uscarea lemnului este foarte importantă și influențează eficiența sa. Arderea lemnului verde utilizează o mare parte din căldură pentru a evapora apa, astfel că se pierde căldură.
Poate dura 6 luni sau chiar un an pentru a pregăti cum se cuvine lemnul de esență tare astfel încât să fie potrivit pentru un sezon, dar este o etapă pe care nu trebuie să o neglijezi când ai o o centrală termică de acest fel.
Ce detalii tehnice să urmărești la achiziția centralei pe lemne
Sunt câteva detalii tehnice importante de care trebuie să ții cont în alegerea centralei pe lemne potrivite:
-
cu ardere tip lumânare sau cu gazeificare
Centralele cu ardere tip lumânare ard lemnul într-o singură cameră, iar căldura este produsă prin flacără directă. Cele pe gazeificare ard lemnul în două camere separate, producând gaze care mai apoi sunt arse pentru a elibera căldură. Acestea din urmă sunt mai eficiente, au un randament de 80-85% și au emisii mai reduse decât centralele cu ardere directă.
- cu capacitate mai mică sau mai mare de încălzire
Capacitatea mai mică sau mai mare de încălzire este dată de puterea termică a unei centrale, respectiv cantitatea de căldură pe care o produce. Spre exemplu, centrala pe lemne 25 kw de la Termax poate încălzi spații rezidențiale sau comerciale de până la 150 de metri pătrați și poate fi utilizată atât ca sursă primară de încălzire, dar și ca sursă alternativă. Tehnologia modernă de tăiere și sudare a cazanului îi garantează fiabilitate și longevitate. Sunt însă și centrale pe lemne cu o putere termică mai mare, de până la 50 kW, precum și cazane industriale de 250 kW, ce pot încălzi clădiri întregi și au un randament superior.
- Eficiența energetică
În cazul centralei pe lemn, eficiența energetică se referă la cât de bine este convertit combustibilul în căldură pentru a încălzi un spațiu. Alege echipamente care excelează la acest capitol, pentru ca toate cheltuielile cu combustibilul să renteze, reducând costurile totale cu încălzirea. De asemenea, eficiența energetică este de folos și în protejarea mediului, pentru că folosind mai puțin lemn emite mai puține gaze cu efect de seră și alți poluanți.
Criterii importante de care să ții cont în alegerea unei centrale pe lemn
Pentru a avea parte de o achiziție bună și, mai ales, potrivită necesităților familiei tale, ține cont de aceste criterii:
-
Accesul la resurse
În funcție de zona în care locuiești, costul și disponibilitatea lemnului pot să varieze. Prin urmare, înainte de a lua decizia să achiziționezi o astfel de centrală, trebuie să ții cont de cum vei obține materialul lemnos necesar. A avea acces la lemn este esențial pentru centrala care utilizează acest combustibil. În zonele de deal și de munte, situate în apropierea gaterelor și a firmelor de prelucrare a lemnului, costul de achiziție al materiei lemnoase poate să fie semnificativ mai mic decât în zona de câmpie.
-
Dimensiunile spațiului ce trebui încălzit
Un alt lucru foarte important în alegerea unei centrale pe lemne este dimensiunea spațiului pe care trebuie să-l încălzească. Conform celor de la Dolinex.ro, formula de calcul pentru a afla ce capacitate termică trebuie să aibă centrala pentru a acoperi necesitățile spațiului este următoarea: suprafața x înălțimea x coeficientul de izolație. Coeficientul de încălzire se măsoară în Watt/metru cub.
-
Eficiența termică
Centralele pe lemne au o eficiență bună. Unele modele pot funcționa și cu alte tipuri de combustibili: peleți, rumeguș, cărbuni. Eficiența centralei este un factor foarte important de urmărit, pentru că de el depinde cât lemn consumă, deci care sunt costurile lunare cu căldura și apa caldă, precum și cât de repede poate încălzi spațiul, ce temperaturi poate asigura și cât timp se poate menține o temperatură constantă prin arderea unui „cuptor de lemne”. Centralele cu adevărat eficiente consumă o cantitate mică de lemne, asigură căldura necesară într-un timp scurt și sunt economice pe termen lung.
-
Costul centralei
Fiecare proprietar al unei instalații de încălzire are interesul ca aceasta să aibă un raport calitate-preț excelent. Există centrale mai ieftine sau mai scumpe, astfel că în funcție de bugetul alocat cu siguranță vei găsi un produs care să se încadreze în nevoile și așteptările tale.
-
Instalarea și mentenanța
Nu toți oamenii care au nevoie de o centrală pe lemne cunosc detalii tehnice privind instalarea și mentenanța acesteia. Din acest motiv, acestea se vor efectua de către profesioniști, în acord cu legislația în vigoare. Sistemele realizate astfel încât să fie ușor de montat și de întreținut pe termen lung sunt de preferat, pentru că se pot reduce costurile pe care le implică utilizarea centralei. Spre exemplu, poți avea nevoie de un coș de evacuare, ce poate fi mai costisitor, dar trebuie să iei în calcul și curățarea centralei, precum și costurile cu eventualele reparații.
Eficiența centralei pe lemne
Poți ajuta centrala pe lemn să fie mai eficientă urmărind câteva recomandări ale Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE): alegerea unei instalații moderne și care utilizează tehnici pentru reducerea emisiilor, alegerea unei centrale care se potrivește dimensiunii spațiului de încălzit, alegerea unei centrale cu o eficiență energetică ridicată. Pe lângă toate acestea, trebuie să respecți cerințele privind izolarea termică și ventilația corectă.
Poate fi destul de dificil de stabilit o eficiență exactă a centralei pe lemn, la modul general, pentru că diferă calitatea lemnului de foc, în funcție de forme, specii și cantitatea de umiditate.
O caracteristică a combustibilului lemnos este că își schimbă starea pe măsură ce arde: faza de uscare, faza de afumare, faza de aprindere a fumului și faza de ardere a cărbunelui. Cum este și firesc, fiecare specie de lemn trece în mod diferit prin aceste etape.
De regulă, cazanele testate prin metode europene au rezultate mai mari de eficiență decât cazanele testate după metodele din SUA. În cazul cazanelor pe lemne cu o eficiență de 99%, nu sunt însă motive de îndoială asupra eficienței arderii.
În concluzie, în momentul când iei decizia să achiziționezi o centrală pe lemne pentru încălzirea locuinței, ține cont de criteriile prezentate în acest articol. O astfel de investiție este una pe termen lung, de care depind confortul tău și al familiei tale, dar și costurile de întreținere. Pentru a lua cea mai bună decizie, trebuie să cunoști exact nevoile în ceea ce privește capacitatea de încălzire, puterea centralei, dar și cum vei acoperi necesarul de lemne în fiecare sezon rece.
Surse externe
[1] https://www.thestoveyard.com/pages/what-is-the-best-wood-to-burn
[2] https://unece.org/sites/default/files/2021-08/2107194_Inside_EN_pdf%20web.pdf
[3] https://woodboilers.com/understanding-wood-boiler-efficiency-and-epa-ratings/