Tehnologia inteligentă, eficientă din punct de vedere energetic, pe care o putem încorpora în locuințele noastre, reprezintă o modalitate grozavă și responsabilă din perspectiva ecologică, de a face economii la fiecare factură.
Dacă tocmai sunteți în toiul construirii propriei case, dacă aveți posibilitatea de a vă moderniza actuala locuință sau dacă urmează să construiți sau să achiziționați propria casă, iată câteva elemente care au în vedere economisirea energiei:
- Încălzire prin pardoseală. Nu numai că încălzirea radiantă prin pardoseală sporește senzația de confort, dar este și mai eficientă. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de soluțiile de încălzire tradiționale oferite de calorifere, acest tip de încălzire emană o căldură totală care menține aerul cald, dar și obiectele din cameră. Cele mai noi sisteme de încălzire prin pardoseală sunt mai ușor de instalat, ceea ce reprezintă întotdeauna un avantaj. Sistemul de căldură prin pardoseală este proiectat având în vedere eficiența energetică. Reprezintă un pachet complet care include un încălzitor, panouri de pardoseală foarte eficiente cu conductivitate superioară și termostate pentru încălzire pe zone. Dacă veți opta pentru calorifere, încercați să montați calorifere de dimensiune adecvată și optați pentru tablouri radiante pentru acele încăperi care au nevoie de încălzire doar ocazional.
- Panouri solare. Există în esență două tipuri de panouri solare, și anume electrice și termice. Cele electrice transformă razele solare în electricitate și cele termice le transformă în căldură. Ambele se montează, de obicei, pe acoperișuri, deși pot fi montate și pe sol sau pe stâlpi. Un panou solar electric, denumit uneori panou fotovoltaic, este alcătuit din celule solare, adică plăci de silicon cablate și asamblate într-un panou sau modul. Un astfel de panou are adesea culoarea albastră sau verde, deși poate fi și negru. Un panou solar rezidențial foarte comun este panoul fotovoltaic cristalin, alcătuit din cristale de siliciu artificial, fiecare cristal purtând un electron pozitiv și negativ. Celulele sunt conectate împreună pentru a forma un modul, iar modulele la rândul lor sunt conectate pentru a forma o matrice. Când modulele sunt atinse de lumina soarelui, un curent electric trece de la contactele frontale la cele din spate, distribuind electricitatea de la un modul la altul.
- Ferestre premium. Deși ferestrele vechi din lemn adaugă mult farmec unei locuințe, acestea încarcă substanțial factura la încălzire, deoarece nu încorporează niciuna dintre caracteristicile de economisire a energiei ale ferestrelor de astăzi. De fapt, una dintre cele mai bune modalități prin care puteți obține o locuință mai eficientă din punct de vedere energetic constă în instalarea de ferestre de bună calitate. Optați pentru ferestre cu geam dublu sau triplu, cu sticlă Low-E, umplute cu gaz argon.
- Izolație. Dacă veți construi o casă de la zero, una dintre cele mai eficiente modalități de a meține căldura presupune să folosiți forme izolate din beton, care încorporează, în esență, izolația direct în structura casei. Dacă achiziționați o casă deja construită care are o izolație defectuoasă, o puteți întări cu spumă pulverizată, celuloză sau fibră de sticlă, toate fiind opțiuni foarte bune. Izolația este evaluată în funcție de valoarea sa R – unitatea de măsură a rezistenței sale termice. Cu cât numărul R este mai mare, cu atât izolație este mai eficientă, așa că asigurați-vă că veți compara valorile R atunci când alegeți izolația.
Nu în ultimul rând, optați pentru becuri eficiente din punct de vedere energetic și instalați luminatoare de înaltă calitate. Folosind luminatoare sau tuburi solare, puteți aduce lumină chiar și în cele mai întunecate părți ale locuinței, reducând astfel dependența de electricitate. Luminatoarele pot reduce, de asemenea, costurile de încălzire, aducând căldura soarelui în timpul lunilor mai reci.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.