Economie și confort termic cu un șemineu pe lemne

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Practice și plăcute ca aspect, șemineele pe lemne cu cameră închisă de ardere pot fi deosebit de eficiente ca sursă principală de încălzire a unei încăperi din locuința voastră și ajută la realizarea de economii importante pentru bugetul unei familii dacă sunt corect amplasate și folosite conform instrucțiunilor producătorului. Alegerea unui șemineu pe lemne este dictată de mai mulți factori, cei mai importanți fiind:

  • dimensiuni proporționale cu cele ale camerei unde urmează să fie amplasat
  • randament termic crescut
  • tiraj optim al aerului
  • ecologic, emisie de noxe scăzută
  • consum redus de combustibil
  • ușor de amplasat
  • protecție ridicată contra incendiilor
  • întreținere ușoară
  • convenabil raportat la preț-calitate

Odată ales șemineul cel mai potrivit pentru încăperea/încăperile țintă din locuința, sunt necesar de făcut pași suplimentari care să asigure instalarea corecta a șemineului, protejarea mobilei și a întregii încăperi de căldura excesivă și funcționarea în cele mai bine condiții a acestei surse principale de căldură care va fi utilizată zilnic, pe durata a cel puțin câteva luni calendaristice.

Instalarea șemineului

Este recomandat ca instalarea șemineului pe lemne să fie făcută de un profesionist, dar există și situații când șemineul poate fi instalat chiar de către cumpărător/proprietar dacă acesta are suficientă experiență pentru a duce de unul singur treaba la bun-sfârșit. Indiferent cine va pregăti șemineul pentru utilizare, pașii de urmat sunt aceiași și includ:

1. Alegerea ideala a locului unde va fi amplasat șemineul

De preferat la distanța de minimum 30 cm de perete și cel puțin 80 cm de orice piesă de mobilier, perdele sau alte materiale ușor inflamabile sau care au de suferit prin expunerea îndelungată la căldură; nu este recomandat ca șemineul să fie amplasat în imediata apropiere a ferestrelor sau a ușilor de acces în încăpere.

2. Pregătirea unui spațiu rezervat coșului de evacuare a gazelor

Este foarte important ca șemineul să vină prevăzut din fabrică cu un coș special de evacuare pentru care să existe instrucțiuni clare de instalare care, de regulă, vor presupune atât o protecție suplimentară la incendiu, cât și o lungime potrivită a burlanului/coșului de evacuare care poate fi montat oblic, vertical sau în unghi la 90 de grade, în funcție și de recomandările exprese ale producătorului.

3. Pregătirea și montarea unui suport/stand pentru amplasarea șemineului

Șemineul nu poate fi pus de-a dreptul pe podea, ci va necesita construirea unui stand special, care poate veni uneori gata de instalare, chiar din fabrică, sub forma unui suport menit să prevină riscul de incendiu, precum și degradarea podelelor din cauza expunerii îndelungi la căldura; de preferat, este să se construiască și o protecție suplimentară atât în spatele, cât și pe lateralele șemineului pentru un plus de siguranță în exploatarea sa pe termen lung.

4. Circulația optimă a aerului

Foarte important, șemineul trebuie amplasat într-o zonă unde există o buna circulație a aerului (dar nu și curenți puternici de aer), în acest mod șemineul putând funcționa la parametrii optimi prin reglarea corectă a tirajului de aer în camera de ardere a combustibilului; este de aceea puternic recomandat să nu se aglomereze spațiul din apropierea șemineului cu piese de mobilier sau alte obiecte care pot împiedica buna circulație a aerului în zona unde este amplasat șemineul.

01-Cadru semineu

Picture 1 of 4

Concluzie

În ciuda părerilor contrarii, este clar în prezent faptul ca șemineele pe lemne țin pasul cu competiția și pot oferi o alternativă bună la alte surse de încălzire a locuinței și, de asemenea, economii însemnate la buget, mai ales pentru cei care nu duc lipsă de lemn de foc. Este motivul pentru care vă recomandăm să aveți în vedere și această variantă de încălzire a casei, pe cât de eficientă pe atât poate fi și o soluție elegantă pentru locuința voastră.

sursa foto: theprairiehomestead.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *