Există o confuzie între șemineu și sobă care trebuie lămurită de la început. În ceea ce privește aspectul de încălzire, șemineul nu funcționează sau nu are același sistem de acțiune ca soba. Șemineul este conceput în așa fel încât să nu transfere căldura în pereți sau alte materiale ce o absorb. Când vorbim despre hota șemineului, aceasta se plachează cu materiale speciale, rezistente la temperatură, pentru a respinge căldura în cameră.
Ce beneficii îți aduce încălzirea prin șemineu?
- Vă oferă confortul termic la costuri scăzute. Lemnul este cu mult mai rentabil decât alte surse de încălzire, indiferent dacă vorbim despre gaz sau energie electrică;
- Poți încălzi în același timp mai multe camere. De exemplu, un șemineu de putere, până la 14kw (kilowați), are capacitatea de a încălzi o suprafață de aproximativ 80-100 mp;
- Vei folosi o variantă eco pentru încălzirea locuinței voastre;
- Poți crea o ambianță plăcută în casă, în care să te bucuri alături de cei dragi.
Înainte de a procura materialele și sculele necesare, primul aspect care trebuie soluționat este amplasarea șemineului în locuința voastră. Care este cea mai bună poziționare în casă? Față de scara sau există un perete comun cu altă cameră? Este necesară montarea unei grile?
Este recomandat să apelați la specialiști pentru a instala șemineul, însă dacă doriți să realizați această operațiune singuri, veți găsi mai jos o listă de scule folosite pentru montarea șemineului:
- ciocan;
- ruletă;
- fierăstrău circular;
- daltă;
- autofiletantă
- mistrie;
- echer;
- polizor unghiular;
- mixer mortare;
- boloboc;
- mortare;
- bormașină cu percuție;
- creion etc.
Am încercat să îți ofer o listă în care să fie cuprinse cele mai importante scule pentru montarea șemineului. Însă, recomandarea noastră rămâne valabilă, cel mai bine este să consulți un specialist, care este cel mai în măsură să vă ofere sfaturi utile și practice, cum ar fi dimensiunile corecte, în concordanță cu întreaga casă și camera în care va fi amplasat șemineul.
Dacă însă ai hotărât să îți comanzi șemineul, în această situație sculele nu mai reprezintă o grijă pentru tine, datorită faptului că el va fi realizat integral de echipa de specialiști.
Cum siguranța trebuie să fie prioritatea noastră numărul unu, să vorbim puțin despre ce trebuie făcut înaintea punerii în funcțiune a șemineului.
După ce te-ai decis asupra tipului de șemineu, mai exact, la focarul ce va fi montat, pasul firesc constă în stabilirea diametrului coșului de fum.
Măsura greșită a coșului de fum va aduce repercusiuni serioase.
Specialiștii spun că un un coș de fum subdimensionat poate duce la o funcționare necorespunzătoare sau un tiraj scăzut, pe când în cazul unui coș supradimensionat vor apărea o serie de probleme, care îți va scoate bani în plus din buzunar.
Atunci când se alege coșul de fum, parametrii de care trebuie să ții cont sunt înălțimea casei și forma coșului. Pentru a îți face o idee, înălțimea minimă a coșului ar trebui să fie de aproximativ de cinci metri.
Mare atenție la trecerile prin acoperiș sau podeaua de lemn – izolația trebuie să fie făcută corespunzător pentru a nu exista nici un risc.
Încălzirea prin șemineu reprezintă o investiție bună pe termen lung. Pe lângă confortul termic pe care ți-l oferă, încălzirea cu șemineu creează contextul perfect pentru o atmosferă caldă cu familia și prietenii tăi.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistei Căminul și al site-ului CasaMea.ro.