Indiferent că este vorba despre o decorare sau o redecorare, pentru obținerea unui puternic impact vizual, dar și pentru un finisaj perfect al pereților, alegeți pentru locuința voastră o amenajare interioară cu tapet. Odată cu alegerea tapetului, veți oferi camerei sau locuinței voastră o tușă personală și, totodată, veți crea o nouă atmosferă în încăperea respectivă.
În acest articol, vom vorbi despre tapet, ca material utilizat pentru finisarea pereţilor, atât prin tencuială, cât și prin gips-carton, dar şi paşii importanţi de montare a tapetului pe pereţi.
Tapetul este un material versatil, astfel se poate utiliza pentru finisarea pereților atât din dormitor, camera copilului, sufragerie (zona uscată a casei), cât și a celor din baie sau bucătărie (zona umedă a casei). Se poate aplica pe pereți din orice material, atâta timp cât sunt gletuiti corect și, în general, pe orice suport (lemn, metal, plastic, etc) cu condiția ca adezivul să fie corespunzător.
Finisarea pereților prin tapet prezintă mai multe avantaje față de varianta de finisare cu vopsea sau lavabilă.
Montarea tapetului reprezintă un proces curat și rapid. Curat, pentru că nu mai sunteți nevoiți să curățați podele și geamurile ce pot fi mânjite și pătate în cazul aplicării vopselei lavabile.
Iar rapid, pentru că după ce ai montat tapetul, camera poate fi utilizată imediat, nemaifiind necesar să așteptăm să se usuce, ca atunci când folosim vopsea lavabilă.
Înainte de a intra într-un magazin de specialitate, este bine de știut că tapele se pot găsi sub mai multe forme. Tapetul este clasificat după o serie de criterii precum, gradul de lavabilitate, materialul din care este confecționat, grosimea rezistentă la uzură. Astfel putem vorbi despre:
- Tapetul pe baza de vinil – acest model are o textură groasă și printre caracteristicile sale se numără faptul că este superlavabil, astfel se poate întreține foarte ușor. Acest tapet este indicat să se aplice în spațiile umede, dar și în locurile unde se fumează;
- Tapetul din material textil – este recomandat pentru amenajarea unor interioare mai luxoase. Mătasea, taftaua, brocartul sunt materialele din care poate fi conceput tapetul din această categorie;
- Tapetul din fibre naturale – reprezintă opțiunea pentru persoanele care își doresc o amenajare interioară elegantă și naturală. În acest caz, materialele utilizate sunt inul, rafia, cânepa sau algele uscate.
După ce am vorbit despre tipurile de tapet, a venit momentul să vorbim despre paşii importanţi de montare a tapetului pe pereţii finisaţi prin tencuială.
Pasul 1 – În etapa de cumpărare, aveţi grijă ca fiecare rolă să aibă aceleaşi dimensiuni şi model. În plus, cumpăraţi o rolă în plus faţă de calculele realizate în prealabil, în caz că poate aţi omis din calcul o suprafaţă. Pentru a şti de cât tapet aveţi nevoie, măsuraţi perimetrul camerei (lungimea laturilor camerei, inclusiv ferestre şi usi ) şi împărtiţi această lungime la lăţimea unei role de tapet; nu uitați să țineți cont de înălțimea camerei, pentru a vedea câte fâșii puteți obține dintr-o singură rolă.
Pasul 2 – Asiguraţi-vă că pereţii sunt drepţi şi nu au imperfecţiuni. Nu uitaţi să utilizaţi gletul potrivit şi totodată, să finisati foarte bine suprafata cu smirghel după uscarea gletului;
Pasul 3 – Pentru a cunoaşte numărul de fâşiilor de tapet necesare pentru fiecare perete, există o regulă. Numărul bucăţilor de tapet rezultă din împărţirea lungimii peretelui la lăţimea rolei de tapet. În ceea ce priveşte înălţimea fiecărei bucăţi de tapet, la înălţimea peretelui se adaugă o toleranţă de 10 cm;
Pasul 4 – Pe lângă fâşia de tapet, cea mai importantă componentă în acest proces este adezivul. Pentru pregătirea adezivului, cel mai bine este să urmaţi instructiunile de pe ambalaj. Odată preparat, cu o pensulă aplicaţi adezivul pe spatele fiecărei fâşii de tapet, cu mişcări uşoare, cu direcţia centru către margini (în acest mod, eliminaţi riscul ca tapetul să se încreţească). Reţineţi adezivul se aplică pe tapet şi nu pe perete!;
Pasul 5 – Specialiştii spun că locul de unde ar trebuie începută montarea (cu atât mai mult. cu cât tapetul ales are un model) îl constituie fereastra. Dacă nu aveţi ferestră, începeţi peretele de la un capăt, utilizând o fâşie întreagă de tapet;
Pasul 6 – Prima fâşie de tapet, unsă cu adeziv, se ţine suspendată în dreptul locului în care va fi aplicată. Fiţi atenţi să fie aliniată corect, apoi presaţi fâşia usor de-a lungul peretelui, cu ajutorul mâinilor şi al unei perii. Scopul este de a nu rămâne bule de aer sub tapet;
Pasul 7 – După aplicarea fiecărei fâşii de tapet, marginile de toleranţă de sus şi de jos se îndepărtează cu foarfeca. Această procedură se realizează prin tăierea de-a lungul liniei de îmbinarea a peretelui cu tavanul şi pardoseală;
Pasul 8 – Repetaţi procedura, tot aşa după ce aplicaţi fiecare fâşie, îndepărtaţi şi marginile de toleranţă;.
Pasul 9 – Când vorbim despre tapetarea colţurilor, este absolut necesar să nu îmbinăm niciodată două fâșii în apropierea muchiei, deoarece există un risc foarte mare ca acesta să se desprindă. Daca totuși nu putem evita acest lucru, se pot utiliza colțare estetice pentru astfel de muchii.
Pasul 10 – este rezervat pentu tapetarea în jurul prizelor şi întrerupătoarelor.
Când aţi ajuns cu tapetul desupra întrerupătorului, faceţi o gaură cu foarfeca exact în mijlocul acestuia. Tăiaţi apoi din acel punct până la colţurile întrerupătorului şi trageti de colţurile obţinute până ce acesta devine vizibil integral. Următoarea operaţiune de a decupa colţurile obţinute, cu luarea în calcul a unei toleranţe de 1 cm în plus pe fiecare latură a întrerupătorului ;
Cu privire la şuruburile întrerupătorului, scoateţi-le sau slăbiţi-le, apoi îndepărtaţi întrerupătorul de perete suficient cât să puteţi băga tapetul sub marginile lui. Acum nivelaţi bine tapetul şi puteti strânge şuruburile întrerupătorului la loc.
Nu uitaţi să opriţi curentul electric înainte de tapeta în zona prizelor şi întrerupătoarelor şi îl menţineţi aşa până ce se usucă adezivul de tapet!
Trecem mai departe şi vorbim despre factorul estetic al tapetului pentru pereţi. Atunci când te afli în procesul de alegere a tapetului, trebuie să ții cont şi de alţi factori precum dimensiunea încăperii și tipul de lumină din cameră.
Începem să vorbim despre dimensiune. Pentru amenajarea unei camere de mici dimensiuni, trebuie să alegem din paleta de culori deschise și pastelate sau pentru imprimeuri fine și discrete. Tot în această situație, puteți opta pentru aplicarea tapetului pe un singur perete din încăpere.
Aplicând oricare din variantele de mai sus, în cameră se va crea senzația de un spațiu mai mare.
Pentru încăperile ce au un tavan jos, varianta optimă este alegerea unor modele de tapet cu dungi verticale, ce oferă senzația de alungire a pereților.
Tapetul cu dungile orizontale reprezintă cea mai potrivită alegere atât pentru încăperile cu tavan foarte înalt, cât și pentru situația în care suprafața camerei este disproporționată față de înălțimea tavanului (de exemplu, o camera mică ca suprafață, dar cu tavan înalt). Aceste dungi orizontale creează o iluzie optică prin care încăperea pare mai scundă.
Camerele mari nu au aproape nici un fel de constrângere și se pot bucură de o gama mai variata de culori și de modele de tapet. Așadar, vă puteți uita după imprimeuri complexe și nuanțe variate.
De asemenea, pentru un perete sau o zonă de perete poți opta pentru un tapet mai frapant, iar restul pereților din cameră să fie acoperiți cu un tapet ce are tonuri cuminți sau discrete.
A venit momentul să trecem acum la factorul de luminozitate a camerei.
Potrivit specialiștilor, în camerele însorite se pretează aproape orice culoare. Totuși, în acest caz, ai grijă la nuanțele de galben, auriu sau alb crud, ce ar putea deveni excesiv de luminoase atunci când soarele bate direct pe ele.
Cum este și firesc, o cameră ce are un grad mic de luminozitate, nu trebuie tapetată în nuanțe închise precum maro,albastru, verde, vișiniu etc.
Culorile ce se potrivesc unor astfel de camere sunt nuanțele calde, pastelate, cum ar fi cremurile și nuanțele de galben/portocaliu, dar și tonurile de pământ foarte deschise.
În continuare, ar trebui să oferim și câteva exemple de culori de tapet, ce trebuie alese în concordanță cu poziționarea și suprafața încăperii.
Specialiștii recomandă nuanțele de rosu, galben sau gri pentru camere orientate spre vest, pe când pentru camerele dinspre sud optați pentru bleu roz,alb, gri, verde deschis, alb.
Cum am precizat și mai devreme, pentru un efect de alungire a pereților, cumpărați un model de tapet cu linii verticale.
Înainte de final, vă oferim câteva sfaturi practice pentru alegerea tapetului:
- pentru pereții ce au prize, ferestre sau uși, finisarea lor ar trebui realizată cu un tapet ce model uní sau cu imprimeuri discrete. Pereții ce prezintă aceste „obstacole” vor deveni inestice dacă aplicăm imprimeuri mari;
- dacă pereții prezintă imperfecțiuni sau denivelări, este bine să apelăm la montatori specializați, care să și finiseze și să îndrepte peretele în mod corespunzător. Chiar dacă este mai gros, tapetul preia toate imperfecțiunile peretelui.
Dacă vă doriți un aspect deosebit, un material ușor de aplicat și de efect, atunci răspunsul pentru voi este tapetul. Fie că este vorba despre evidențierea unui detaliu, fie că este vorba despre crearea senzației de mai mult spațiu, finisarea pereților cu tapet vă ajută să vă personalizați încăperea.
SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ
Tapetul se găsește în ziua de azi în mii sau chiar zeci de mii de variante, motiv pentru care este necesară apelarea la un specialist, fie din magazinele de specialitate, fie un arhitect/designer cu care să colaborați pentru amenajarea interioară. În orice caz, trebuie să țineți cont că tapetul este mai scump decât o vopsea lavabilă și trebuie să alocați un buget special pentru acesta.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.