Cea mai bună tencuială

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tencuiala este reprezentată printr-un  strat de mortar care se aplică pe tavane şi pereţi, în scopul de a le proteja şi de a pregăti o bază netedă peste care se vor suprapune gletul şi vopseaua.

Cea mai bună tencuială este stratul  perfect drept, egal,  neted şi  fără fisuri, de aceste caracteristici depinzând aspectul final al pereţilor şi al tavanului.

Atunci când se construieşte o casă, fiecare încearcă să găsescă cele mai bune variante de executare a lucrării, cele mai rapide, sigure şi cu un cost evantajos.

Când se ajunge la etapa tencuirii pereţilor, ar trebui cunoscute toate modalităţile prin care se poate realiza acest proces. Fie se apelează la clasica metodă manuală  de aplicare a tencuielii, cu un timp lung de executare şi cu o mână de lucru considerabilă, fie se alege metoda inovatoare a tencuielii mecanizate.

Poate că în ziua de astăzi când se doreşte ca totul să se finalizeze rapid şi bine, cea mai bună tencuială ar putea fi cea mecanizată.

Tencuiala mecanizată reprezintă o serie de avantaje ce ar trebui luate în calcul atunci când se doreşte o lucrare bună,  executată la timp.

Avantajele acestui tip de tencuială sunt dictate de modul în care se execută  lucrarea. Maşina de tencuit este cea care a luat locul sculelor şi omului, făcând treaba acestora într-un timp semnificativ mai scurt şi într-un mod foarte eficient.

Maşina de tencuit este dotată cu o cuvă în care se pun materialele pe care  le va mixa foarte bine, cu o pompă şi un furtun, prin intermediul cărora se împinge materialul spre suprafaţa ce urmează a fi tencuită. Nivelarea tencuielii se va face tot cu ajutorul unui utilaj mecanizat sau de către o persoană.

Folosirea unei maşini de tencuit prezintă o serie de avantaje departajate pe mai multe planuri.

În primul rând, prin folosirea unei maşini de tencuit se asigură un rezultat final impecabil. Însă pentru a obţine cea mai bună tencuială prin folosirea maşinii, ar trebui respectate câteva aspecte.

În funcţie de locul în care va fi turnată tencuiala se vor alege materialele cele mai bune şi potrivite lucrării. Pentru interior se va folosi ipsosul, recomandat mediilor umede precum băile şi bucătăriile. Prin folosirea ipsosului pentru tencuială se asigură şi aderenţa perfectă a vopselei lavabile.

Pentru exterior este indicat a se folosi amestecul var-ciment, obţinându-se astfel o tencuială extrem de rezistentă şi fără riscul apariţiei crăpăturilor.

Cea mai bună tencuială se va obţine doar dacă suportul pe care urmează a fi aplicată este perfect uscat, fără impurităţi şi fără urme de îngheţ.

De asemenea, un rol extrem de important este temperatura la care se lucreză, şi nu raportată la maşina de tencuit, ci la limitele impuse de producătorii materialelor de construcţie. În mod normal, o tencuială  va fi aplicată la o temperatură mai mare de 5 grade Celsius.

Pentru a obţine cea mai bună tencuială mecanizată  se vor respecta toate regulile impuse de folositea maşinii de tencuit.

Trebuie ţinut cont de modul de alimentare cu electricitate, de sursa de apă care trebuie să fie în apropiere, de service-ul maşinii, piesele de schimb şi consumabilele necesare unei bune funcţionări.

O maşină de tencuit nu presupune o întreţinere foarte pretenţioasă, însă este necesară curăţarea zilnică a cuvei în care se pun materialele  şi a furtunului, iar periodic se impune curăţarea filtrelor de pe sistemul de admisie a apei. Astfel se evită apariţia problemelor de utilizare şi se prelungeşte funcţionarea normală şi eficientă a maşinii.

Maşinile de tencuit sunt prevăzute cu senzori care ajută la depistarea micilor probleme care ar putea declanşa defecţiuni majore dacă nu ar fi remediate  la timp. Acest lucru vine şi întăreşte teoria şi realitatea conform cărora maşina de tencuit poate realiza cea mai bună tencuială.

Tencuiala mecanizată are marele avantaj de a putea fi realizată într-un timp net mai scurt decât tencuiala manuală. Pe durata unei zile de lucru, o maşină de tencuit deservită de maxim 4 oameni  poate acoperi o suprafaţă de 150-200 metri pătraţi. O astfel de suprafaţă va putea fi tencuită manual în 5, 6 zile, evident, influenţând şi datele legate de grosimea care ar trebui să o aibă  tencuiala.

Aceste date conduc la efectuarea unui calcul simplu, în urma căruia rezultă că tencuiala va fi mult mai repede finalizată, termenul lucrării totale va fi mult restrâns, iar costurile pot scădea până la aproximativ 50%, mâna de lucru diminuându-se semnificativ.

Astfel, o tencuială bună nu înseamnă numai aspectul final al lucrării, ci înseamnă şi cheltuieli reduse, toate datorate acestui palier al  amenajărilor mecanizate.

Maşinile de tencuit nu sunt foarte pretenţioase la capitolul utilizare, prezentând chiar avantajul de a asigura modalităţi de remediere a posibilelor mici anomalii întâlnite în procesul de lucru. În principiu pot genera erori minore, pe care le pot  remedia într-un mod eficient şi rapid.

Atunci când se achiziţionează astfel de utilaje, este absolut obligatoriu ca cei care le cumpără să fie informaţi despre caracteristicile fiecărui model, despre garanţie, service şi postservice şi despre depozitele aflate în zonă. În acest mod, clientul va putea alege utilajul potrivit nevoilor sale, îl va folosi corespunzător, având astfel rezultatele aşteptate.

Pentru a se obţine cea mai bună tencuială mecanizată, acesta ar trebui aplicată cu utilajul potrivit.

Piaţa de specialitate pune la dispoziţia celor interesaţi utilaje de diferite calibre şi preţuri.

Maşinile de tencuit pot fi structurate după mai multe criterii. Astfel, se va achiziţiona o maşină de tencuit pentru realizarea unei tencuieli mecanizate, ţinându-se cont de capacitatea de alimentare (unde sunt două variante), de tipul alimentării cu tensiune (monofazic sau trifazic), de mortarul folosit (tradiţional sau gata preparat) şi de  dotările maşinilor (existând utilaje dotate cu funcţia de autodiagnoză, extrem de importantă pentru buna funcţionare pe o perioadă cât mai lungă de timp).

Ţinând cont de toate datele legate de folosirea unei maşini de tencuit, se poate trage concluzia că aceasta este cea mai bună cale de a obţine o tencuială de calitate, într-un timp extrem de scurt şi cu cheltuieli mici.

Cea mai bună tencuială se va obţine, fără îndoială, prin apelarea la acest tip de utilaj. Pentru ca rezultatul să fie cel scontat, trebuie ţinut cont de sursa de electricitate cu care va fi alimentată maşina şi trebuie asiguarată sursa de apă necesară pregătirii materialelor. La capitolul materiale se va avea grijă la alegerea acestora şi la condiţiile de lucru pe care le impun producătorii acestora. Maşina de tencuit poate funcţiona la orice temperatură, însă materialele folosite impun anumite reguli legate de condiţiile meteorologice.

De asemenea, o tencuială mecanizată de calitate va fi dictată şi de pregătirea suportului pe care va fi aplicată. Nu se va aplica tencuiala pe un suport cu impurităţi, crăpat sau îngheţat.

Folosirea maşinii de tencuit în vederea obţinerii celei mai bune tencuieli, nu necesită neapărat o pregătire foarte elaborată. În principiu, furnizorii acestor utilaje stau la dispoziţia clienţilor cu toate informaţiile legate de folosirea şi întreţinerea maşinii. Nu este un mecanism extrem de complicat şi nu impune reguli foarte stricte, însă trebuie folosit  corespunzător.

Pentru cei care îşi construiesc o casă, a obţine cea mai bună tencuială reprezintă o etapă şi o condiţie importante în procesul de executare al lucrării. Din acest motiv, vor încerca să găsească varianta cea mai bună şi eficientă, tencuiala mecanizată fiind apreciată, fără riscuri şi cu un cost mult redus faţă de o tencuială manuală care implică multă mână de lucru şi o perioadă lungă de execuţie.

Amenajările mecanizate sunt relativ noi pe piaţă, însă tind să ocupe un loc avansat în preferinţele constructorilor şi ale clienţilor acestora, deoarece asigură o lucrare de calitate, facilitează realizarea acesteia într-un timp scurt, reduc mâna de lucru şi, implicit, costurile.

O construcţie ridicată cu ajutorul utilajelor mecanizate va avea un timp de execuţie mult redus şi un cost total mult mai mic decât dacă s-ar fi apelat doar la procedurile manuale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *