După ce ai trecut prin toate etapele, inclusiv aceea de a-ți alege culoare de vopsea, nu mai ai nimic de făcut decât să treci efectiv la zugrăvit.
Cu toate că probabil că sunt foarte puțini printre noi care încă nu au experimentat cum este cu zugrăvirea pereților interiori, vă propun câteva sfaturi ce se pot aplica și atunci când vă doriți să vă renovați locuința.
1. Pentru că nu puține sunt situațiile când socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, cred că, înainte de a aduna toată familia și a pune umărul la treabă, ar fi foarte util un test al vopselei, mai ales dacă nu ai avut ocazia să analizezi cu atenție mostrele de culoare din magazinul de specialitate. Astfel, cumpără cea mai mică cantitate posibilă înainte de a-ți procura tot necesarul. Într-un colț al peretelui aplică pe o suprafață mică vopsea către care te-ai orientat. Oferă-i timp să se usuce și vezi dacă aceasta corespunde cerințelor. Este nuanța care-ți place, indiferent de momentul zilei (dimineață, seară, amurg), indiferent de lumina în care se scaldă (artificială sau natural)? Dacă răspunsul este afirmativ atunci nu-ți rămâne decât să te întorci la magazin și să comanzi cantitatea necesară. Pentru unul negativ, îți recomand să apelezi la noi teste, până te decizi.
2. Odată stabilită culoarea, calculează necesarul de vopsea de care vei avea nevoie? Cum faci asta? Foarte simplu! Ia o foaie și un pix și începe să aduni ariile pereților din care scazi suprafața ușilor și a geamurilor. În funcție de valoarea obținută și de cantitatea menționată pe cutia de vopsea poți face un necesar rapid.
3. Procură-ți ustensilele potrivite pentru zugrăvit. Astfel, vei avea nevoie de un trafalet, băț prelungitor pentru trafalet, pensulă, grătar pentru scurgerea vopselei, tăviță, bandă adezivă și diluant pentru a curăța pensula și trafalete, precum și eventualele pete formate în locuri unde nu ar trebui.
4. Curăță suprafața pe care urmează să o zugrăvești. Dacă vorbim de un perete finisat recent prin tencuială amorsa este cel mai bun detergent. În cazul în care urmează să zugrăvești un perete ce a mai trecut prin etapa aceasta, atunci primul lucru, înainte de amorsă, pe care trebuie să-l faci este să cureți vechiul strat cu un smirghel prins de un suport dur, de preferat o bucată de lemn. Acesta va ajutat totodată și la nivelarea suprafeței peretelui, eliminând denivelările.
5. Banda adezivă pe care ai trecut-o în lista de cumpărături îți va fi utilă să lucrezi curat, ea delimitând zonele pe care dorești să le colorezi de celelalte. Cu ajutorul său ai putea crea multe modele interesante dacă ești inspirat și îți dorești asta.
6. În zonele greu accesibilă folosește pensula, iar restul suprafeței de perete acoperă-o cu trafaletul. Dacă pereții sunt destul de înalți, tot acum va intra în scenă și bățul telescopic de care aminteam mai sus. În plus, tot cu ajutorul său vei putea vopsi și tavanul, care apropo, întotdeauna ar trebui vopsit primul pentru a nu stropii ulterior pereții finisați. În funcție de preferințe poți lucra doar cu pensula, însă îți trebuie rapiditate. Vopsirea pereților cu pensula debutează cu un colț superior al camerei (din același motiv pe care-l aminteam și în cazul tavanului) și se realizează cu mișcări scurte. Partea neplăcută este că, în funcție de cât antrenament/experiență ai, peretele se prea poate ca la final să nu aibă un aspect uniform. În ceea ce privește vopsirea cu ajutorul trafaletului și în cazul acestuia trebuie să fi cu băgare de seamă. El trebuie udat cu o pensula înainte de a fi înmuiat în vopsea și trebuie să acorzi atenție capetelor care s-ar putea să adune o cantitate mult prea mare din vopsea, iar la contactul cu peretele să lase dâre.
7. Un alt secret pentru a avea un perete cu o culoare uniformă este ca în permanență să amesteci vopseaua, cu atât mai mult cu cât vorbim de o nuanță al cărui pigment l-ai ales dintr-o listă computerizată. De asemenea, cât timp vopsești evită să lași vreun geam sau vreo ușă deschisă. În plus, ar fi mult eficient să ai camera goală, fără niciun corp de mobilier. Acest lucru favorizează uscarea mai repede a vopselei pe pereți.
8. Pentru a nu-ți pierde din proprietăți vopseaua nu trebuie să o lași descoperită în timpul pauzelor, iar când te reapuci de zugrăvit ea trebuie amestecată bine. Tot atunci verifici și dacă mai este nevoie să o diluezi, însă ai grijă să nu o subțiezi prea tare.
8. Petele obținute în urma vopsirii trebuie șterse cât mai repede posibil de pe prize/întreruptor, pardoseală sau piese de mobilier.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.