Decorarea tavanului cu lambriuri din lemn

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tavanul este o structură importantă în spațiul unei locuințe. De cele mai multe ori însă, majoritatea persoanelor nu îi acordă atenția cuvenită. Vopsit pur și simplu în alb, sau în culoarea zugrăvelii, tavanul rămâne în anonimitate. Dacă te afli în punctul de reamenajare a casei tale, ia în calcul variantele decorative disponibile. Un plafon decorat sau finisat într-un mod diferit, va crea o atmosferă aparte și va atrage privirea în mod plăcut.

O soluție decorativă, dar și practică, o reprezintă montarea lambriurilor din lemn.

Lambriurile sunt lamele din lemn masiv, prevăzute cu nut și feder. Acestea sunt frecvent fabricate din molid.

În urmă cu mai mult timp, această modalitate decorativă era întâlnită cu regularitate în casele românilor, atât în ceea ce privește decorarea tavanului, cât și a pereților. Cu timpul însă, majoritatea oamenilor au renunțat la ele, considerându-le demodate, sau prea rustice. Această decizie este una cât se poate de greșită, lambriurile putând fi folosite cu succes și în cadrul încăperilor moderne. Se potrivesc ușor cu aproape orice tip de mobilier și design, cu atât mai mult cu cât suprafața acestora poate fi tratată cu lac incolor, vopsită cu vopsea pe bază de ulei sau ceruită. Totodată se poate aplica glazură colorată, vopsea lavabilă sau lacuri. Lemnul este ușor de vopsit, iar suprafața obținută va fi ușor de curățat. Un alt avantaj este faptul că vei putea modifica oricând aspectul camerei, prin revopsirea suprafeței.

Pe lângă aspectul plăcut, natural, lambriurile prezintă mai multe avantaje și din punct de vedere practic. Lemnul este un bun izolator, și contribuie la păstrarea unei temperaturi confortabile în încăpere. Lambriurile vor menține căldura sau răcoarea, în funcție de anotimp.

Fiind unul dintre cele mai bune izolatoare naturale, lemnul va îmbunătăți substanțial și izolația fonică a încăperii.

Apoi, această metodă este eficientă în cazul în care dorești mascarea diferitelor instalații din locuință, precum instalația electrică, conductele sistemului de ventilație sau ale aerului condiționat.

Lambriurile sunt o soluție destul de accesibilă ca preț și nu sunt foarte dificil de montat. Dacă ești o persoană îndemânatică, cu o minimă experiență în domeniul reamenajărilor, nu va fi necesar să apelezi la altcineva pentru această operațiune, ci o vei putea realiza personal.

Montarea lambriurilor pe tavan

Procedura montării este puțin mai dificilă în cazul lambriurilor din lemn, din cauza imperfecțiunilor. La achiziționare este important să acorzi atenție calității lamelelor. Unele pot fi lovite, crăpate sau încovoiate și de multe ori aceste sunt introduse între lamelele bune.

Primul pas constă în construirea pe tavan a unui cadru din lemn, fixat ferm cu dibluri. După aceea se vor atașa riglele de susținere. Structura de sprijin trebuie sa fie proiectată în așa fel încât să susțină fără probleme greutatea lambriurilor, izolației și a instalațiilor. Este foarte important ca aceasta să fie ferm ancorată în tavan.

Apoi lambriurile se vor monta cu șuruburi, sau cu cleme în cazul modelelor de lambriuri cu nut și feder în structura de susținere. După montarea lambriurilor, de jur împrejur se vor aplica șipci de colț, pentru un rezultat deosebit.

O alternativă la lambriurile din lemn o reprezintă lambriurile realizate din PVC. Costurile vor fi mai reduse, iar montatul mai facil, dar acestea nu oferă aceleași avantaje.

De asemenea, durabilitatea lambriurilor din lemn este mai mare, comparativ cu a celor din PVC.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *