Cum montezi bagheta decorativă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru un efect cu aer elegant, ușor clasic, de bun gust, bagheta decorativă pentru pereți poate fi răspunsul pe care-l cauți de ceva vreme.

Cum-montezi-bagheta

În urmă ce vreo 10-20 de ani această baghetă era prezentă în aproape toate locuințele, fie apartament de bloc sau casă pe pământ. Așa cum se întâmplă și în modă, trendurile revin, iar astăzi bagheta decorativă nu ne mai amintește atât de puternic de epoca de aur, ci mai degrabă ni se pare o soluție firească pentru un trai cu stil.

Diferența de acum 20 de ani și prezent este că avem soluții mult mai puțin costisitoare, ca timp și bani, decât cele de atunci. Astfel, dacă cele tradiționale erau realizate din lemn sau ipsos, astăzi avem la dispoziție varianta din polistiren.

Nu știu cât de convingător sună, cert este că rezultatul l-am văzut aplicat imaculat într-o clădire cu etichetă, ambasada Braziliei. Așadar, dacă Excelența Sa a putut recurge la un asemenea truc, pe noi ce ne-ar putea opri.

Iată pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține acel decor cald și primitor, elegant și cu bun gust.

1. Ca să poți duce la bun sfârșit acest proiect într-un weekend (poate chiar mai puțin), asigură-te că ai toate materialele și uneltele la îndemână.

Necesar:

  • baghetă decorativ suficientă pentru finisarea unei încăperi.
  • adeziv pentru polistiren
  • creion
  • ruletă
  • dispozitiv de tăiat la unghi
  • șmirghel
  • fierăstrău cu fir de tăiat
  • cuie
  • burete umezit pentru curățarea pereților după lipirea baghetei

2. După verificarea listei și bifarea tuturor obiectelor și materialelor de care ai nevoie te poți apuca fizic de treabă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți marchezi limitele superioare și inferioare unde vei monta bagheta. Pentru că va fi o zonă de interes, ușor remarcabilă, se recomandă ca aceasta să se monteze în raport cu fereastra, de exemplu. Astfel, este mult mai important ca din punct de vedere vizual ea să fie dreaptă, decât matematic, în raport cu linia de pornire a tavanului, de pildă.

3. În principiu vei putea utiliza bagheta întreagă, însă la colțurile interioare/exterioare va trebui să o ajustezi în așa fel încât să pară că este o linie continuă ce urmărește conturul intersecției din tavan și perete. Ajutându-te de dispozitiv de tăiat la unghi vei putea rezolva cel mai ușor această problemă. Tot ce trebuie să faci este să așezi bagheta cu susul în jos, să o proptești de marginea dispozitivului și să începi secționarea cu fierăstrăul. Pentru a fi sigur de reușită trebuie să știi că în cazul colțurilor, capătul de baghetă trebuie tăiat în unghi de 45 de grade. În cazul colțurilor interioare partea de sus a baghetei trebuie să fie mai scurtă, în timp ce în cazul colțurilor exterioare, partea de jos trebuie să fie mai scurtă.

4. Finisează marginea baghetei pentru ca aceasta să se unească cât mai bine cu următorul capăt.

5. Întinde adezivul în partea superioară, în partea inferioară și în capetele baghetei și începe lipirea din colțuri pentru a fi sigur că se unesc perfect. Presează ușor până când bagheta face priză cu peretele. Dacă aceasta este mai lungă de 5 m atunci va avea nevoie de o susținere suplimentară pe care o vei putea crea cu ajutorul unui cui bătut sub baghetă.

6. În locurile unde bagheta se unește cu o altă bucată folosește același adeziv pentru a acoperi îmbinările și eventualele goluri.

7. Surplus de adeziv ce va rezulta în urma presării și probabil și la îmbinări îl poți curăța cu ajutorul buretelui ușor umezit.

8. Odată uscat liantul poți utiliza foaia de șmirghel pentru a finisa zonele unde bagheta este prea încărcată de material.

9. Pentru ca totul să arate perfect, impecabil, îmbracă bagheta într-o vopsea care să se asorteze cu restul încăperii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *