Plafonul decorativ

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Plafonul decorativ, cunoscut și ca „tavan fals”, are rolul de a îmbunătăți aspectul unei încăperi și nu numai. Este totodată o soluție funcțională pentru acoperirea unor denivelări, pete, crăpături existente la nivelul tavanului, pentru a masca diverse cabluri sau lucrări tehnice inestetice. Pe lângă aspectele menționate, plafonul decorativ are și un rol izolator. După montare, vor fi reduse pierderile de căldură și apariția condensului.

Plafonul decorativAceastă soluție este potrivită pentru birouri sau pentru diferite încăperi din cadrul locuinței tale. Cu puțină îndemânare și răbdare, îl poți monta singur, fără a apela la ajutorul unor lucrători profesioniști.

Trebuie să știi că există mai multe tipuri de plafon decorativ, iar acesta trebuie ales în funcție de destinația spațiului. În cazul în care vrei să-l montezi în încăperi cu umiditate ridicată, precum bucătăria sau baia, este de preferat să optezi pentru tipurile cu o rezistență crescută la umezeală. Acestea sunt fabricate din materiale speciale care să reziste la sedimentare și la acțiunea mucegaiului sau a bacteriilor. O variantă frecvent utilizată este tavanul din gips-carton. Plăcile pot fi tăiate ușor, cu ajutorul unui cutter și nu sunt dificil de montat.

Plafonul decorativ poate fi folosit cu succes și pentru redimensionarea vizuală a spațiului, de exemplu, în cazul unei încăperi foarte înalte.

Una dintre cele mai frecvente alegeri este plafonul decorativ din polistiren expandat sau polistiren extrudat. Ambele variante se achiziționează de cele mai multe ori sub forma unor plăci de 50 x 50 cm, dar în ceea ce privește grosimea, plăcile din polistiren extrudat sunt mai subțiri, iar cele din polistiren expandat, mai groase.

Înainte de a lua decizia montării unui plafon fals, asigură-te de calitatea suportului, mai exact de starea actualului tavan. Acesta trebuie să fie în condiții potrivite aplicării plăcilor.

Apoi, ia decizia și în funcție de aspect, de culoare, zugrăveală, gusturi și nevoi personale, etc. Plafonul decorativ poate fi găsit în diferite nuanțe și modele. De exemplu, există variante care imită lemnul, sau care imită cerul nocturn și chiar luminează în întuneric. Unele tipuri se pot vopsi, însă este recomandat să te informezi despre acest aspect înainte de achiziționare.

Cum se montează

Spre deosebire de alte soluții de recondiționare a tavanului, care presupun investiții financiare și de timp mai crescute, plafonul decorativ este relativ ușor de instalat.

Pentru montarea propriu-zisă, ai nevoie de câteva unelte precum ruletă, cutter, șpaclu, sfoară de trasat, ruletă și adeziv potrivit.

Anterior lipirii plăcilor trebuie pregătită suprafața. În cazul în care tavanul este dat cu var, trebuie curățat cu șpaclu și amorsat. Dacă tavanul este în schimb zugrăvit cu vopsea lavabilă, se aplică direct amorsa. Aceasta trebuie aplicată în cantitate suficientă.

Suportul trebuie să fie uscat, solid și neted.

După uscarea tavanului, folosește sfoara pentru a  determina centrul tavanului, întinzând două fire pe diagonală. Pentru siguranță, folosește ruleta. Pentru tăierea plăcilor este suficient un cutter. Apoi urmează aplicarea adezivului pe fiecare placă în parte, cu șpaclul. Acesta poate fi achiziționat de la magazinele de profil. Adezivul nu trebuie aplicat pe toată suprafața plăcilor, ci doar în centru și la colțuri. De asemenea, evită aplicarea foarte aproape de margini pentru a evita murdărirea tavanului.

Începe montarea de la mijloc, din locul în care se intersectează cele două fire de sfoară. Colțul primei plăci trebuie să fie la mijloc, după care poți continua cu lipitul înspre perete.

În ceea ce privește întreținerea, plafonul decorativ se curăță ușor, cu ajutorul unui burete îmbibat cu apă caldă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *