Racordarea caloriferelor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Racordarea caloriferelor este procesul prin care un calorifer este montat, împreună cu țevile, la centrală, următorul pas fiind verificarea întregii instalații. O instalație corect amenajată va economisi bani în viitor, va preveni apariția problemelor de circulație a apei și va rezista mai mult.

racordarea caloriferelor
Centralele termice, țevile și caloriferele vor fi procurate doar la îndrumarea unui specialist, în urma calculării necesității de căldură a locuinței dvs. Inițial se va face o schiță sau un proiect cu privire la întreaga instalație electrică, ea incluzând și toate caracteristicile camerelor în care urmează să se realizeze noua instalație (se stabilesc pierderea termică, în funcție de numărul ferestrelor, a dimensiunii lor, număr de pereți exteriori, de amplasarea locuinței șamd).
Se stabilește un necesar de putere termică, în funcție de care se achiziționează centrala și radiatoarele. Puterea unui calorifer ar trebui să crească proporțional cu lungimea, mai mult decât cu lățimea (lățimea e „standard”, nu se poate modifica atât de ușor, pentru că se ține cont de construcția unei case, de amplasarea ferestrelor etc.).

Tipuri de racordare calorifere

Caloriferele se pot racorda diferit în funcție de decizia fiecărui specialist. Niciuna dintre variante nu este „corectă” sau „greșită”, totul ține de fiecare situație în parte, de omul consultat pentru racordare (un specialist poate să cunoască doar unul-două tipuri de racordare, nu înseamnă că nu este pregătit sau că metodele sale nu sunt eficiente) șamd.
Racordarea caloriferelor se poate realiza în funcție de legăturile care pornesc de la calorifer și care se împart în – legături laterale și legături inferioare, aflate sub calorifer.

Racordarea inferioară se realizează prin poziționarea țevilor în partea de jos a caloriferului. Există mai multe tipuri de montare a țevilor la calorifer în acest sens: țevile de tur și retur vor fi amplasate sub calorifer, în partea dreaptă sau stângă; țeava de tur se va monta sub calorifer, iar țeava de retur, în lateral, partea dreaptă sau stângă a caloriferului; țevile tur și retur pot fi proiectate sub calorifer, pornind chiar din centrul său. De regulă, termostatul se poate instala într-unul din colțurile de sus ale radiatorului, iar robineții de la centrală sunt de tip H.

Racordarea în cruce este cel mai clasic sistem: țeava de tur va fi instalată în partea de sus a unei laturi de calorifer, iar returul, în partea de jos, pe latura opusă turului. Astfel, se creează un circuit fluid, mai ales pentru caloriferele de dimensiuni mari. Prin intermediul acestei racordări, apa poate să ajungă în toate colțurile caloriferului și astfel se face o încălzire uniformă, iar când caloriferul trebuie aerisit, „va da de veste” prin faptul că încălzirea nu se va mai face uniform până jos.

Racordarea laterală se face mai ales pentru caloriferul care rămâne ultimul din circuit. Țeava de apă caldă va intra prin partea de sus a caloriferului, iar cea de apă rece, prin lateralul de jos al aceleiași părți.

Racordarea în șa este un tip de racordare mai puțin utilizat din cauza ineficienței sale, în care, în lateralul stâng al caloriferului intră țeava de apă caldă, iar în lateralul drept se montează țeava de apă rece.

Întotdeauna, țeava care merge la retur va trece prin partea de jos a caloriferului, pentru mai puțină vizibilitate și pentru aspectul estetic mai mare. Pentru un aspect îmbunătățit, puteți chiar să acoperiți țevile cu diverse materiale de finisaj (plăci de gips-carton, de ex.). Acest lucru poate să reprezinte un mare minu, în cazul în care aveți probleme cu țevile (se fisurează, se sparg, nu mai circulă apa șamd).

De asemenea, țevile nu trebuie expuse dacă aveți copii acasă, pentru că cei mici se pot juca și chiar se pot accidenta în preajma acestora. Cel mai bine ar fi să luați în calcul varianta acoperirii țevilor, pentru un plus de siguranță. Unele țevi sunt sensibile la factori externi (lovire, îngheț, expunere la soare), iar toate acestea duc la avarierea lor. În cazul în care o țeavă se îndoaie sau se sparge, trebuie înlocuită urgent, pentru că ea va crea probleme întregii rețele prin simpla sa funcționare – cresc riscurile pentru fisuri în țeavă, putându-se ajunge la inundații – deci costurile reparațiilor se vor mări, incluzând aici chiar și schimbarea parchetului sau finisarea peretelui avariat.

racordarea caloriferelor 2
Racordarea caloriferelor nu se face „după ureche” sau la întâmplare. Fiecare instalație de încălzire are o schiță realizată de un proiectant și fiecare proiect trebuie să cuprindă și racordarea. Odată realizată, întreaga instalație nu mai trebuie decât verificată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *