Verificarea instalației termice se poate face după realizarea tuturor pașilor necesari. Prin verificarea instalației termice se stabilește dacă centrala are puterea necesară, dacă țevile sunt realizate în conformitate cu instalația și dacă totul merge bine la calorifere.
În câteva cuvinte, se pornește centrala și se observă scurgerile, pierderile, temperatura țevilor, temperatura din calorifere, atmosfera din casă. Dacă toate au mers conform planului, atunci ați realizat o racordare corectă a tuturor caloriferelor la centrală. De regulă, această verificare se face în prezența unui specialist și nu duce la niciun fel de problemă. Dacă s-au constat defecțiuni, ele vor fi reparate, înainte de funcționare constantă.
Pe de altă parte, o centrală deja instalată se poate verifica înainte de fiecare iarnă, pentru a preîntâmpina neplăcerile unor erori. Aceste verificări se fac periodic, o dată la doi ani, de către persoane juridice autorizate și vizează (conform Distrigaz):
- verificarea existenței ”Livretului aparatului” aflat la utilizator;
- verificarea stării aparatului și menținerea condițiilor inițiale de instalare;
- activități de curățare a aparatului – în caz de necesitate;
- încercarea la presiune hidraulică la cazane, efectuată conform standardelor, o dată la 4 ani;
- verificarea și reglarea instalației de ardere pentru observarea unei arderi complete, a eficienței indicate de producător;
- analizarea gazelor arse și verificarea încadrării valorilor în limitele admise;
- verificarea funcționării corecte a dispozitivelor de control, reglare și siguranță;
- efectuarea verificărilor aplicabile în conformitate cu condițiile tehnice prevăzute în livretul aparatului, precum și instrucțiunile producătorului.
O instalație verificată ne scapă de griji!
Cu toate că sistemele centralizate din ultimii 10 ani au devenit din ce în ce mai fiabile, este bine de știut că în afară de controalele autorizate trebuie să pregătiți chiar dvs. centrala pentru iarnă. Iată de ce.
1. Fiabilitatea. La fel ca un automobil, mentenanța constantă, prin chemarea unui tehnician specialist în domeniu, poate duce la un sistem „sănătos”, care să nu facă probleme dintr-odată, prin oprirea circuitului de încălzire.
2. Liniște sufletească. Verificarea trebuie să se facă prin intermediul unor aparate de verificare care să permită controlul tuturor funcțiilor de siguranță. Se pot face astfel de verificări cu ajutorul analizelor digitale la conducta de gaze, la fumul scos de centrală șamd.
3. Eficiență energetică. Cu toții ne dorim facturi mai mici pe parcursul iernii, iar acest lucru este posibil dacă se face verificarea instalației termice ca la carte. Se verifică: presiunea gazului, eficiența combustibilului, presiunea, amperii, tensiunile pentru siguranța consumului. Dacă pe undeva ceva este în neregulă, este nevoie de reparații sau schimbări.
4. Confort. Nivelul de confort al întregii locuințe este unul excelent dacă toate merg bine în instalația termică, pentru că toate camerele au aceleași temperaturi, fără fluctuații. Se poate stabili o temperatură optimă prin amplasarea unui termostat.
5. Longevitate. Dacă totul merge bine și verificările sunt la zi, centrala și întreaga instalație vor avea viață lungă.
Ce se verifică?
În primul rând se fac verificări la gazele emanate, la gradul de monoxid de carbon. O creștere a acestor gaze arată o funcționare greșită a centralei. Se observă, de asemenea, calitatea aerului din interiorul casei. Astfel, se va vedea dacă gazele emanate sunt evacuate corect de către centrală sau sunt evacuate în casă, prin mici scăpări. Scăpările pot duce la dezastre mai mari, precum asfixiere sau explozie (în anumite circumstanțe).
Conservarea energiei este un semn că totul merge bine – dacă centrala începe să „mănânce” mai mult combustibil decât făcea în primii săi ani de funcționare, atunci ceva este problemă ce trebuie remediată.
Se va mai nota felul în care se produc arderile de combustibil, dar și puterea de încălzire a întregii rețele de calorifere.
Verificarea instalației termice se va face de către specialiști, constant, înainte de fiecare sezon rece, pentru siguranța întregii familii, pentru fiabilitate și pentru o casă încălzită corect.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistei Căminul și al site-ului CasaMea.ro.