Atunci când temperaturile devin din ce în ce mai scăzute în mijlocul iernii, iar asta se simte și în interiorul caselor noastre, de fiecare dată spunem că la vară vom face totul pentru a izola corespunzător casa. În general, cu cât o casă este mai temeinic izolată, cu atât va fi mai călduroasă și mai confortabilă în mijlocul iernii și, de asemenea, facturile la energie vor fi mai mici. În schimb, atunci când o locuință nu este izolată prea bine, perioada iernii ar putea fi costisitoare și greu de suportat. Având în vedere incertitudinea vremurilor pe care le trăim și că multe persoane preferă să lucreze de acasă sau să își școlească copiii de acasă, devine tot mai important să beneficiem de locuințe bine izolate, care să rețină căldura înăuntru și să minimizeze costurile la energie.
Iată, așadar, câteva modalități prin care se poate îmbunătăți eficiența termică a unei locuințe:
- Verificați izolația casei. Puteți face asta pe cont propriu sau puteți solicita un audit energetic. O examinare a izolației locuinței va lua în considerare izolația pardoselii, izolația interioară, izolația pereților exteriori, izolația mansardei, a subsolului, dar și alte puncte care ar putea să permită ieșirea căldurii. Dacă locuința necesită o îmbunătățire a izolației, sunt disponibile mai multe opțiuni de izolație termică, de la izolații termice reflective, polistiren, vată bazaltică, vată minerală și până la spumă care se aplică prin pulverizare. Aceasta este modalitatea cea mai sigură de îmbunătățire a eficienței termice a unei locuințe, care oferă cele mai bune rezultate în termeni de economii și de căldură atât în timpul sezonului rece, cât și în canicula verii.
- Înlocuiți sistemul de încălzire a locuinței. Dacă urmează să vă achiziționați o locuință, vă renovați casa sau vă construiți propria casă, atunci încălzirea prin pardoseală este cea mai recomandată, fiind cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor și al confortului. Totuși, dacă nu sunteți dispus să investiți într-un sistem de încălzire prin pardoseală sau nu doriți să treceți prin deranjul de a vă instala un astfel de sistem în locuință, atunci încercați să vă înlocuiți centrala cu un model mai nou, prin condensare. Veți obține multiple beneficii, mai ales dacă sistemul actual de încălzire este învechit și nu mai prezintă aceeași performanță ca în primii ani. La instalarea unui nou sistem de încălzire, folosiți întotdeauna și o izolație țeavă de înaltă calitate pentru ca economiile la energie să fie mai semnificative, iar durabilitatea lucrării să se extindă pe o perioadă îndelungată de timp.
- Verificați orificiile care permit pierderea căldurii. În locuințele noastre, există mai multe lacune care permit pierderea căldurii. În general, ușile și ferestrele suferă fisuri, crăpături sau alte goluri care eliberează căldura și invită frigul înăuntru. În cele mai multe cazuri, puteți umple găurile, fisurile și crăpăturile cu adeziv. Ceea ce mai puteți face este să puneți perne anti-curent în zona ferestrelor și praguri izolatoare la uși. Încercați să aerisiți locuința nu mai mult de 30 de minute în fiecare zi și nu uitați ferestrele deschise.
În cele din urmă, dacă locuiți într-o casă cu ferestre vechi și neperformante, încercați să le înlocuiți cu ferestre duble, moderne. Din întreaga casă, ferestrele sunt cele mai predispuse la pierderi de căldură, asta însemnând că 15% din căldura pe care o plătiți va ajunge în aerul rece de afară. Prin urmare, se va merita cu siguranță investiția în ferestre noi, eficiente din punct de vedere energetic.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.