Cel mai bun glet

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fiecare etapă din ridicarea sau renovarea unei clădiri este foarte importantă. Pentru ca rezultatul final  să fie o construcţie  de calitate, sigură, durabilă şi frumoasă,  orice profesionist în domeniu ştie că se impune respectarea anumitor reguli. În primul rând, se va aplela la mână de lucru specializată şi  se vor achiziţiona materiale de cea mai bună calitate, utilajele şi uneltele potrivite. Se va respecta desfăşurătorul lucrării, fără a sări peste etape, fără a le schimba ordinea şi se va lucra cu materialele în condiţiile impuse de producători. Se vor găsi cele mai avantajoase modalităţi de lucru şi se vor respecta termenele.

Prin respectarea acestor reguli, rezultatul final va fi reprezentat prinr-o lucrare conformă  normelor în vigoare, bine executată şi în asentimentul proprietarului.

Fiecare etapă a unei lucrări va fi executată la timpul ei, cu materialele, uneltele şi utilajele necesare, respectându-se drepturile celor care asigură  mâna de lucru, cât şi cerinţele şi condiţiile clientului.

Pentru executarea lucrărilor se va apela la persoane instruite în acest sens, care cunosc normele de protecţie a muncii şi îşi respectă îndatoririle.

Una dintre etapele unei lucrări este cea a finisării pereţilor, proces realizat prin gletuire.

Gletul este un strat de completare,  reprezentat printr-un amestec de var şi ipsos care se aplică pe suprafaţa unei tencuieli ce urmează a fi zugrăvită.

Gletuirea este o operaţiune destul de delicată care implică foarte multă atenţie, îndemânare şi experienţă. Pe lângă aceste condiţii, o gletuire de calitate mai presupune şi materiale de cea mai bună  calitate, doar astfel rezultatul final putând fi cel scontat.

Înainte de începerea preparării şi aplicării gletului, ar trebui să se pună la dispoziţie toate uneltele necesare efectuării acestei etape. Astfel, pentru prepararea şi aplicarea gletului va fi nevoie de găleată, malaxor, mistrie, gletieră, cuţit de glet şi şmirghel.

Atunci când urmează etapa gletuirii trebuie ştiut că există mai multe tipuri de glet. Pentru aplicarea celui mai bun glet, materialele achiziţionate ar trebui alese în funcţie de caracteristica zidului ce urmează a fi gletuit şi a consistenţei gletului ce trebuie dat.

După scopul în care sunt utilizate există două tipuri de glet. Astfel, fie se va aplica un glet de încărcare, acesta înregistrând o grosime de maxim 10 milimetri, fie un glet de finisaj, a cărui grosime nu trebuie să depăşească 2 milimetri.

Astfel, cel mai bun glet va fi acela ales exact pentru destinaţia sa, adaptată lucrării care se efectuează.

De obicei, gleturile se folosesc pentru interior, constituindu-se într-o bază foarte solidă şi fină pentru zugrăveala ce urmează a fi aplicată, aspectul final al peretelui fiind unul impecabil.

Există şi tipuri de gleturi pentru exterior, însă acestea trebuie neapărat să prezinte garanţia că pot face faţă condiţiilor meteorologice.

Cel mai bun glet de exterior ar trebui să aibă în compoziţie, pe lângă materialele de bază, şi silicon sau fibre de mătase sintetică. Aceste componente au proprietatea de a asigura impermeabilitatea şi de a mări semnificativ rezistenţa în faţa apei, procesului îngheţ-dezgheţ, cât şi în faţa radiaţiilor solare.

Din aceste motive, cel mai bun glet va fi cel ales corect. Niciodată nu se va folosi glet de interior pentru exterior, viaţa acestuia fiind foarte scurtă, şi nici gletul de exterior nu va avea nici un rost aplicat în interior.

După scopul în care sunt utilizate există două tipuri de glet. Astfel, se va aplica un glet de încărcare, acesta înregistrând o grosime de maxim 10 milimetri, şi un glet de finisaj, a cărui grosime nu trebuie să depăşească 2 milimetri.

Gletul de încărcare este un produs pe bază de ipsos. Ipsosul este ales ca bază a acestui material, deoarece nu permite apariţia fisurilor pe pereţi, indiferent cât de gros va fi stratul în care gletul este aplicat.

Gletul de încărcare se va aplica direct peste tencuială sau peste cărămidă. Acest tip de glet are o consistenţă mai granulată şi nu este indicat ca bază directă pentru vopseaua lavabilă, deoarece granulele care intră în compoziţia lui au un diametru de 0,2 milimetri şi nu pot asigura un aspect frumos.

Gletul de finisaj este realizat pe bază de ciment alb. Caracteristicile cimentului alb permit aplicarea unui strat cu o duritate foarte bună şi care se poate şlefui destul de uşor. Gletul de finisaj se aplică peste gletul de încărcare. Acest tip de glet are o consistenţă foarte fină şi este de un alb imaculat,  permiţând astfel aplicarea vopselei lavabile de orice culoare.

Pentru ca un glet să-şi îndeplinească funcţiile, pe lângă materialele de calitate pe care le are în compoziţie, ar trebui să fie şi  pregătit corect.

Astfel, operaţiunea de preparare a gletului se va desfăşura după anumiţi paşi. Se pune într-o găleată  cantitatea  indicată de  apă rece. Pentru prepararea gletului nu se va folosi apă caldă.  Se presară praful de glet până când luciul apei este acoperit în totalitate de praf. Se mixează bine  cu un melc udat în prealabil. Dacă procesul de amestecare este greoi, atunci se mai adaugă puţină apă. Amestecul obţinut se lasă două minute, după care se mixează din nou cu melcul spălat de depuneri. Acum gletul ar trebui să fie gata de aplicare. Nu este indicat a se prepara mai mult decât este nevoie. Dacă este lăsat prea mult timp în găleată se va îngroşa şi nu va putea fi diluat cu apă, ci doar amestecat. Însă, există posibilitatea ca noua consistenţă pe care o va adopta să nu mai fie cea necesară.

Următoarea etapă este cea a aplicării. Aplicarea gletului se realizează cu ajutorul gletierei din inox şi a şpaclurilor. Şpaclul de mici dimensiuni va fi folosit pentru gletuirea în jurul ţevilor şi a locurilor greu accesibile.

Înainte de a începe aplicarea gletului se vor  aplica benzi de scoci de hârtie pe tocuri, cu scopul de a le proteja. În acelaşi timp se va verifica şi calitatea zidăriei, evitându-se astfel aplicarea gletului pe zone umflate sau cu alte probleme. În cazul plăcilor de rigips se vor aplica benzi speciale pentru îmbinarea perfectă a acestora, astfel încât gletul să se poată aplica uniform.

Într-o lucrare completă, prima dată se va gletui tavanul. Ulterior se va aplica glet pereţilor. Pentru gletuirea peretelui se va începe din colţuri, de sus în jos.

Meterialul se va aplica cu gletiera şi se va întinde uşor, prin  două trei mişcări stânga-dreapta, fără a freca sau insista  foarte mult.  După ce se va gletui toată suprafaţa, se va lăsa să se usuce, chiar şi o noapte întreagă, având grijă ca un geam să rămână deschis, astfel încât să se asigure evaporarea apei.

Aplicarea următorului strat de glet se va efectua păstrându-se aceeaşi ordine. Urmele şi rizurile rămase în urma aplicării vor fi eliminate prin lisarea cu un cuţit de glet, înainte ca materialul să facă priză.

După 24-48 de ore de la aplicarea gletului, se poate începe şlefuirea, folosindu-se şmirghelul. Din acest moment, suportul pentru aplicarea zugrăvelii este finalizat.

Pentru  a se obţine cel mai bun glet trebuie ţinut cont de câteva repere. Există o diferenţă între timpul de întărire şi timpul de uscare. Faptul că un strat de glet s-a întărit, nu înseamnă că s-a şi uscat. Gleturile pe bază de ciment se întăresc  mai greu, dar de usucă mai repede, în medie, în 6 ore pentru un strat gros de 1 milimetru. Gleturile pe bază de ipsos se întăresc mai repede, însă se usucă mai greu, un strat gros de 5 milimetri având nevoie chiar şi de 48 de ore pentru a fi complet uscat.

Straturile ulterioare nu se vor aplică până când cele anterioare nu s-au uscat.

Cel mai bun glet va fi obţinut dacă va fi respectată şi temperatura la care trebuie lucrat. Pentru interior se impune ca temperatura să se situeze între 5 şi 30 grade Celsius. Pentru gletul de exterior trebuie avut grijă ca în următoarele 12 ore de la aplicare să nu fie udat de ploaie şi nici să nu fie expus direct razelor de soare.

Aplicarea gletului se face manual, în cele mai multe dintre situaţii. Însă atunci când suprafaţa ce urmează a fi gletuită este foarte mare, se poate apela la aplicarea mecanizată, utilajele special concepute realizând operaţiunea de gletuire într-un mod impecabil şi într-un timp foarte scurt. Gletul mecanizat va fi aplicat cu ajutorul unei pompe prevăzută cu funcţia de amestecare şi cu un sistem de postmalaxare. Pasta omogenă obţinută prin mixarea mecanizată este stropită şi întinsă pe suportul respectiv, perete sau tavan, respectându-se dimensiunile necesare.

Cel mai bun glet este acela care va fi preparat din materialele potrivite scopului final, este acela care se va constitui într-o bază impecabilă pentru aplicarea oricărui tip de zugrăveală.

Prin aplicarea celui mai bun glet se asigură îndreptarea şi egalizarea pereţilor şi a tavanelor şi finisarea perfectă a acestora în vederea finalizării lucrării. Finalul unei lucrări specifice se constituie în aplicarea zugrăvelii. Pe un perete perfect gletuit, vopseaua se va putea aplica impecabil.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *