Cum prepari vopseaua din lut pentru finisarea pereților din gips-carton

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Chiar dacă piața de specialitate ne pune la dispoziție o paletă foarte largă de produse prin intermediul cărora putem finisa pereții interiori din locuință, chiar și pe cei realizați din gips-carton, nu credem că ar fi rău să iei în considerare și acestă variantă, vopseaua din lut preparată acasă.

Cum prepari vopseaua de lut (1)

Picture 1 of 3

Vopseaua din lut este un produs ecologic, care se realizează din trei 4 ingrediente comune, ușor de procurat. În plus, culoarea obținută, o nuanță de ocru mai intens, este foarte caldă și prietenoasă cu ambientul.

INGREDIENTE:

  • lut
  • pastă de făină
  • nisip cu granulație mică
  • apă

Argila/lutul o poți procura din propria curte, dacă ești fericitul proprietar al unei case pe pământ, însă trebuie să știi că pentru a obține o vopsea de calitate va trebui să sapi considerabil în grădină, pentru a ajunge la la lutul mai fin. Dacă nu-ți dorești să-ți găurești terenul din curte, atunci argila o poți achiziționa la sac.

Odată obținută argila, dacă este din curte ea trebuie verificată să nu conțină pietre, iar dacă ai cumpărat-o de-a gata atunci tot ce trebuie să faci este să începi să o prelucrezi cu apă.

Pentru a-ți ușura munca folosește o bormașină la care se poate atașa un amestecător. Dacă timpul îți permite, poți lăsa argila la odihnit peste noapte, iar după acest timp scurs amestecă din nou, mecanic sau manual.

Consistența obținută trebuie să fie asemănătoare cu a unui iaurt astfel încât să-ți permită să treci la următoarea etapă. Idee este că cu cât lutul este mai umed cu atât mai ușor îți va fi să obții vopseaua.

De asemenea, pentru a obține o textură foarte fină, acesta trebuie trecut printr-o sită astfel încât să poți înlătura bucățile mari din compoziție sau eventualele reziduuri.

În ceea ce privește nisipul, de asemenea, trebuie să fie unul foarte fin. În cazul în care nu găsești de cumpărat, poți proceda asemănător ca în cazul lutului, mai exact să-l cerni de câteva ori până obții granulația dorită.

Ultimul ingredient de care vei mai avea nevoie este pasta de făină pe care trebuie să o prepari astfel:

Pune la fier patru căni de apă. Când apa atinge punctul de fierbere adaugă o cană de făină și două de apă rece. Folosește aceeași cană pentru a păstra măsura și a te asigura că-ți va ieși compoziția.

Amestecă bine pentru a evita formarea cocoloașelor. Când se atinge din nou punctul de fierbere, redu intensitatea focului și amestecă ușor până compoziția de îngroașă. Ai grijă să nu se lipească de fundul cratiței!

Amestecă toate ingredientele. Compoziția rezultată reprezintă vopseaua de lut a cărei consistență ar trebui să fie asemănătoare cu a untului de arahide, destul de moale.

Cu toate acestea, ea nu poate fi aplicata cu trafaletul, pentru finisarea pereților fiind nevoie să apelezi la o pensulă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *