Din cauza unor accidente, uneori, ne putem confrunta cu o problemă destul de frecventă și anume găurile sau fisurile din pereți. Poate ai vrut să bați un cui cu ciocanul, sau ai lovit peretele cu scaunul, cu colțul de la mobilier, sau cu clanța de la ușă și s-a produs o fisură sau chiar o gaură.
În cazul pereților de gips carton sunt destul de des întâlnite astfel de accidente. Indiferent de cum s-a întâmplat acest lucru, aspectul încăperii este compromis. Dacă gaura sau fisura nu poate fi acoperită de un corp de mobilă sau de un tablou, felul în care arată camera va avea de suferit.
Această problemă poate fi însă rezolvată chiar de tine, cu puțină răbdare, atenție și îndemânare.
Să repari o gaură de dimensiuni mici sau medii în perete nu este un lucru atât de dificil pe cât ar putea părea.
O metodă eficientă și rapidă este folosirea plasturilor pentru reparații din fibră de sticlă și aluminiu perforat. Aceștia reprezintă o soluție excelentă, care te va ajuta să repari peretele în câțiva pași simpli. În plus aceștia sunt și foarte ușor de folosit. Chiar dacă poate părea dificil, nu este necesar să fii specialist în acest domeniu.
Găsești instrucțiuni pentru îndeplinirea țelului propus, clar explicate mai jos.
Vei avea nevoie de unele materiale și unelte, care pot fi achiziționate din comerț. Este de preferat să alegi materiale de calitate pentru o reparație de durată.
Materiale necesare:
- 1 pachet de plasturi pentru reparații (asigură-te că sunt potriviți pentru tipul de perete pe care vrei să-l repari)
- material de umplere (pastă pentru gips-carton)
- vopsea lavabilă în culoarea peretelui
Unelte necesare:
- șpaclu
- șmirghel (granulație 120 – 150)
- pensulă sau trafalet
Cum procedezi?
Începe prin curățarea și nivelarea marginilor fisurii sau a găurii din perete. Îndepărtează materialului desprins sau casant de pe margini. Dezlipește folia protectoare de pe spatele plasturelui, apoi lipește plasa la mijloc, peste gaura existentă. Apasă cu fermitate, în special pe marginile plasturelui, pentru a te asigura că s-a fixat în mod corespunzător.
Aplică primul strat de material de umplere cu ajutorul șpaclului. Înainte de a-l folosi, curăță bine șpaclul de resturi și praf. Stratul trebuie să fie suficient de gros încât să acopere plasa fixată pe perete. Netezește până ce obții o suprafață uniformă. Așteaptă ca primul strat de material de umplere să se usuce complet după care șlefuiește ușor suprafața cu ajutorul șmirghelul, până aceasta devine plană și netedă.
Urmează aplicarea celui de-al doilea strat. După ce și cel de-al doilea strat s-a uscat complet, șlefuiește din nou suprafața. Procedura nu ar trebui să necesite aplicarea a mai multe de două sau trei straturi de material, dar în cazul în care nu ești complet mulțumit de rezultat, poți repeta operația.
La final, vopsește peretele cu vopsea lavabilă. Vei avea nevoie de o vopsea într-o nuanță identică cu cea folosită anterior, pentru a nu se vedea locul unde a fost realizată lucrarea. Dacă peretele reparat și zugrăvit prezintă urme vizibile, poți încerca să maschezi zona respectivă cu ajutorul unor stikere decorative, tablouri sau alte accesorii.
Iar în viitor, pentru că este mai simplu să previi decât să repari, este de evitat folosirea ciocanului atunci când vrei să bați un cui în perete. Cea mai practică și sigură metodă este folosirea bormașinii. Totodată, pentru ca ușile să nu se lovească de perete, există diverse dispozitive pentru blocarea acestora.
Sursa foto: www.apartmenttherapy.com
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.