Plăci din gips carton tip A Rigips RB
Rigips RB 9.5 mm
Produs conform standardului SR EN 520 + A1:2010. Placă din gips-carton cu miez de ipsos alb şi înveliş din carton rezistent, de culoare gri. Clasa de reacţie la foc A2-s1, d0, incombustibil. Cu două muchii retrase – profil PRO. Plăci uşoare pentru construcţii funcţionale la interior: debarale în spaţii cu înălţime redusă (sub panta şarpantei, sub panta scării, etc), măşti pentru ascundere ţevi, reparaţii în jurul tâmplăriei, rafturi de depozitare, scafe de lumină, etc
Rigips RB 12.5 mm
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Placă din gips-carton cu miez de ipsos alb şi înveliş din carton rezistent, de culoare gri. Clasa de reacţie la foc A2-s1, d0, incombustibil. Cu două muchii retrase – profil PRO. Pentru placare zidărie la tavane și pereţi sau construcţie pereţi pe structură metalică. Pentru corectarea şi finisarea suprafeţelor sau pentru construcţie pereţi despărţitori între camere, în cadrul sistemelor agrementate Rigips.
NOU – Plăcile MINI de numai 600 mm lăţime, sunt uşor de transportat şi de montat chiar de către o singură persoană. Ideale pentru renovări şi măşti de mici dimensiuni.
Plăci din gips carton tip A Rigips 4PROTM
Rigips 4PROTM 12,5 mm
Produs conform standardului SR EN 520 + A1:2010. Placă din gips-carton cu patru muchii retrase – profil PRO. Pentru crearea de suprafeţe cu deschideri mari, intens luminate din clădiri cu cerinţe estetice ridicate, precum: centre comerciale moderne, săli polivalente, teatre sau cinematografe, birouri de clasa A, hoteluri de prestigiu, clădiri rezidenţiale de înaltă clasă.
NOU – Placa Rigips 4PROTM, pentru PROfesionişti: Suprafeţe perfect netede! Ce aduce nou: ESTETICA NET SUPERIOARĂ a finisajelor: îmbinarea dintre plăci se umple uşor şi uniform cu material de chituire; chiar de la nivelul de finisare Q2 în cazul condiţiilor de iluminare moderată NU se mai percep trecerile dintre plăci. În plus, REZISTENŢA îmbinărilor la apăsare este DUBLĂ: 560 N/m la muchia PRO, banda de armare fiind plasată către suprafaţa finisată, ceea ce ajută la împiedicarea crăpăturilor. FINISAREA ROSTURILOR DE 2 ORI MAI RAPIDĂ: reuşim să finisăm 100 mp tavan în 67 de minute faţă de 139 de minute la muchia tăiată/teşită, considerând 30 de muchii; astfel, considerând placa şi manopera, soluţia 4PRO™ este mult mai avantajoasă!
Plăci din gips-carton tip A cu proprietăţi de purificare a aerului din interior Rigips Activ Air®
Rigips Activ’Air®
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Placă din gips-carton, cu miez de ipsos alb aditivat şi înveliş din carton rezistent. Clasa de reacţie la foc A2- s1, d0, incombustibil. Muchii longitudinale adâncite (retrase) PRO. Culoare: alb. Rigips Activ’air este ideal pentru pereţi despărţitori (compartimentări sau placări) și plafoane pentru: clădiri din domeniul Sănătăţii, Educaţiei și în general pentru clădiri REZIDENŢIALE – case, apartamente Pe lângă avantajele unei plăci din gipscarton simple de tip A, această placă are un rol activ la îmbunătăţirea calităţii aerului din interior: miezul aditivat captează, reţine și descompune formaldehida (substanţă nocivă*) din aerul interior. *dintre compușii organici volatili
Plăci din gips-carton tip H rezistente la umiditate: Rigips RBI
Rigips RBI
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Placă din gips-carton cu miez de ipsos special tratat şi înveliş din carton verde, tip H2 cu absorbţie totală de apă <10%. Clasa de reacţie la foc A2-s1, d0, greu combustibil. Cu două muchii retrase – profil PRO. Pentru zona duşurilor sau alte zone cu umiditate relativă ridicată până la 90% pe perioade scurte. Pentru pereţi de băi sau bucătării, expuşi la aburi sunt un bun suport pentru placări de faianţă.
Plăci din gips carton tip F pentru protecţie la foc: Rigips RF
Rigips RF
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Placă din gips-carton cu fibre de sticlă inserate în miezul de ipsos şi înveliş din carton roz, tip F pentru soluţii de protecţie la foc. Clasa de reacţie la foc A2-s1, d0, greu combustibil. Cu două muchii retrase – profil PRO.
1.5 Plăci din gips carton tip FH pentru protecţie la foc şi umiditate: Rigips RFI
Rigips RFI
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Placă din gips-carton cu fibre de sticlă 2% din volum, inserate în miezul de ipsos şi înveliş din carton verde rezistent tip FH2, pentru umiditate ridicată (clasa H2 cu absorbţie de apă<10%) şi cu cerinţe de protecţie la foc. Clasa de reacţie la foc A2-s1, d0, incombustibil. Cu două muchii retrase – profil PRO. Pentru pereţi de bucătării, tavane şi placări pentru încăperi cu umiditate ridicată şi cu cerinţe de protecţie la foc. Pentru protecţie spaţii publice (ex. restaurante, spitale, etc), în condiţii specificate de protecţie la umiditate şi foc; în sisteme precum cel cu RFI15 se poate ajunge şi la 3 ore rezistenţă la foc.
Plăci din gips carton tip D pentru izolare fonică: Rigips Fonic
Rigips Fonic
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Placă cu miez de ipsos cu densitate sporită şi înveliş din carton albastru rezistent, tip D, pentru compartimentări cu izolare acustică îmbunătăţită. Clasa de reacţie la foc A2s1-d0, greu combustibil. Cu două muchii retrase – profil PRO. Pentru pereţi şi tavane în clădiri cu apartamente – blocuri de locuit, dar şi pentru spaţii cu aglomerări de persoane sau spaţii a căror intimitate este importantă: spitale şi clinici, cabinete medicale individuale, hoteluri, centre spa sau saloane de cosmetică, etc
Plăci din gips-carton DFRIEH2 cu performanţe speciale, multifuncţionale cu duritate sporită, rezistenţă la impact, umiditate, foc, fonoizolante marca Rigistabil Placă din ipsos armat cu conţinut ridicat din fibră de sticlă și carton exterior, marca RigiStabil
Rigistabil
Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010. Este ideal pentru pereţi despărţitori (compartimentări) și sisteme de tavane cu rezistenţă și durabilitate sporite, rezistente la foc și umiditate, și cu performanţe acustice îmbunătăţite – precum pereţii și tavanele caselor pe structură de lemn, sau în cazul clădirilor clasice din zidărie, pentru: coridoare, vestiare, camere tehnice și în general pentru clădiri publice. Poate înlocui materiale tradiţionale, cum ar fi placaj, OSB sau rezultând o compartimentare cu rezistenţă cel puţin la fel de bună. RigiStabil oferă de asemenea o rezistenţă ridicată la încovoiere, având un grad înalt de rezistenţă la preluarea încărcărilor mecanice. PLACA RigiStabil, placă de ipsos armat cu conţinut ridicat de fibră de sticlă și carton exterior cu rezistenţă superioară la rupere. RigiStabil este de tipul DFRIEH2: D, cu densitate controlată, având caracteristici de izolare fonică; F, cu aderenţă îmbunătăţită a miezului la temperaturi ridicate; R, cu rezistenţă ridicată; H2, cu grad redus al absorbţiei de apă; I, cu duritate superficială crescută; E, cu rezistenţă crescută la difuzia vaporilor de apă. Clasa de reacţie la foc A2-s1, d0, greu combustibil. Muchii longitudinale adâncite (retrase) PRO. Culoare: bej.
Ideale pentru clădiri expuse la multiple riscuri – rezistenţă mai scăzută, umiditate, foc, izolare fonică scăzută – datorită structurii mai fragile, precum în cazul caselor pe structură de lemn. În plus, sunt potrivite pentru zone cu trafic ridicat: clădiri publice, coridoare, vestiare la sălile de sport sau de agrement, camere tehnice (camera centralei, etc). Plăcile RigiStabil se remarcă printr-o rezistenţă sporită la încovoiere, cerută mai ales atunci când compartimentarea este supusă solicitărilor mecanice repetate. Conţinutul ridicat de fibră de sticlă contribuie la rezistenţă superioară la impact și perforare. În plus, calităţile de fonoizolare aduc o contribuţie importantă: un perete interior construit cu câte o placă de RigiStabil 12.5 mm pe fiecare faţă, pe structură din lemn cu montant cu secţiunea 100×60 mm, și cu vată minerală Isover, are un indice de izolare acustică Rw=40 dB, cu o protecţie la foc EI 30″. Plăcile RigiStabil pot fi parte și dintr-o soluţie de perete exterior; pornind de la interior la exterior vom folosi: placa RigiStabil de grosime 12.5 mm din ipsos cu conţinut ridicat de fibră de sticlă, montată pe structură de lemn cu montant cu secţiunea 100×60 mm, urmată de folie barieră de vapori, de vată minerală Isover Akusto, de placă din ipsos cu fibre celulozice Rigidur și de polistiren expandat. Acest perete are de asemenea un indice de izolare acustică Rw=40 dB, cu o protecţie la foc EI 30″. Mobilierul în consolă – rafturi, dulapuri, etc- poate fi fixat direct de peretele realizat cu RigiStabil cu ajutorul unor elementelor de fixare. De exemplu cu ajutorul unui șurub Molly se poate ajunge la o greutate maximă a sarcinii suspendate de 80 kg. Pentru fixarea sarcinilor de plafoanele false realizate cu RigiStabil se pot folosi șuruburi cu aripi expandabile tip Molly. Până la o valoare a sarcinii agăţate de 0.10 kN pe metrul de placă între două profile de montaj, prinderea sarcinii respective (plafoniera, etc) se poate face de placă și de structură metalică din oţel aferentă, respectând distanţa minimă de 150 mm dintre două puncte de suspendare. Pentru sarcini mai mari, prinderea sarcinii se va face de structura din beton. Montaj: Debitarea plăcilor se face similar plăcilor uzuale din gips-carton prin crestarea feţei și rupere, urmată de rindeluire pentru netezirea asperităţilor. Placa RigiStabil se prinde pe structura de lemn cu șuruburi pentru lemn sau cleme. Placa RigiStabil adiacentă se plasează cât mai aproape, dimensiunea rostului fiind maxim 1 mm. Pe zona de îmbinare a plăcilor se aplică un cordon de adeziv Nature Line, excesul îndepărtându-se după uscare. Rostul se finisează folosind banda din hârtie sau fibră de sticlă și pasta de îmbinare. Pentru lungimi foarte mari ale suprafeţelor construite cu RigiStabil, este obligatoriu să se prevadă rosturi de dilatare la o distanţă maximală de 15 m și/sau la o suprafaţă maximă de 100 mp. În cazul plafoanelor trebuie prevăzute rosturi de dilataţie acolo unde deformarea liberă a planșeului e împiedicată (în zonele cu schimbare de secţiune, stâlpi, nișe, intrări etc.)
PLĂCI SPECIALE DE PROTECŢIE LA UMIDITATE ŞI ACCESORIILE AFERENTE AQUAROC, GLASROC H
Placă din ciment cu granule din polistiren și feţe armate cu fibră de sticlă, marca Aquaroc, și accesorii speciale AQUAROC™ – șuruburi, chit de rosturi adeziv poliuretanic
AquarocTM
Placă din ciment conform SR EN 12467 cu miez uşor, cu granule de polistiren expandat şi suprafeţe armate cu plasă din fibră de sticlă. Rezistenţă la acţiunea directă a apei. Culoare gri închis. Cu muchie dreaptă. Pentru spaţii cu expunere DIRECTĂ la acţiunea apei sau umidităţii excesive. Ideale pentru camere cu umezeală ridicată datorată aburului – bucătării, dar şi pentru zonele umede din baie – cabine de duş închise acasă sau la piscină, la baze de tratament/spa, la spălătorii, datorită gradului mic de absorbţie apă de doar 5% după scufundare în apă timp de 24 de ore. Având o valoare a pH-ului de 12, deci un pH ridicat, rezistă eficient şi la atacul mucegaiului.
Sunt o alternativă rapidă şi uşoară la zidărie, putând fi utilizate pentru placarea/tencuirea uscată a pereţilor în zone slab aerisite precum pivniţele, cămările sau intrând în componenţa pereţilor despărţitori, având duritate de 42 N/mm2 şi densitate ridicată, ce dau o bună rezistenţă la deteriorarea prin lovire şi abraziune, în zone cu trafic intens (ex. parcări, holuri de spital, etc). În plus, oferă până la 60 minute rezistenţă la foc a pereţilor despărţitori și un nivel ridicat de izolare acustică, ceea ce le face ideale pentru zonele cu trafic și zgomotoase din clădirile de agrement, școli, clădiri publice. Pot fi utilizate și la faţade, în cadrul unui sistem ce cuprinde mai multe elemente (înșiruite de la interior la exterior): plăci din gips-carton sau plăci Rigidur, bariera de vapori Isover Vario, strat de vată minerală Isover, strat de difuzie, strat de aer, plăci de ciment Aquaroc, vată minerală cu rol termoizolant, grund, plasă și strat decorativ tencuiala Weber. Montaj și finisare: Placa se poate tăia ușor, la dimensiunea dorită, cu cutterul. Se montează pe structura metalică din oţel similară cu cea folosită la montajul plăcilor de gips-carton (profile CW pentru pereţi de compartimentare, profile CD și bride de ancorare pentru placare / tencuială uscată). Plăcile se prind cu șuruburi Aquaroc. Pentru etanșarea rosturilor se utilizează chitul adeziv poliuretanic AquarocTM. Pentru aplicaţii rezistente la foc se va utiliza chitul Weber set Flex. Suprafaţa plăcilor Aquaroc poate fi finisată cu vopsea sau poate fi placată cu faianţă, gresie sau piatră naturală. Pentru placaje se folosesc adezivi elastici pentru lipire și chituire. Suprafaţa plăcilor poate fi finisată cu plăci ceramice (faianţă fixată cu adeziv), ţinând cont de gradul maxim de încărcare de 50 kg/mp. Se pot prinde și greutăţi cu sarcina de până la 20 kg în punctul de fixare. Pentru obiecte sanitare, este necesară o structură metalică suplimentară în spatele plăcii.
ŞURUB AQUAROC™ pentru placa din ciment cu granule de polistiren AQUAROC™
Şuruburi autofiletante cu filet dublu, pentru construcţii interioare în zone umede. Culoare: negru.
Şurub Aquaroc
Pentru fixarea plăcilor Aquaroc™ (cu grosime de 12.5 mm) pe structura metalică formată din profilele din oţel zincat gofrat (rigidizate) Rigiprofil®. Grosime maximă profil metalic: 0.7 mm. Şuruburile au rezistenţă la coroziune de 48 de ore, conform testelor în mediu salin. Culoare şuruburi: negru. Consum orientativ pentru 10 mp de perete: pentru placare simplă 225 buc şuruburi HB 25; pentru placare dublă – 175 buc. şuruburi HB 25; pentru primul strat şi 225 buc. şuruburi HB 41; pentru al doilea strat.
CHIT DE ROSTURI ADEZIV POLIURETANIC AQUAROC™ pentru placa de ciment cu granule de polistiren AQUAROC™
Chit Aquaroc
Chit de rosturi adeziv poliuretanic pentru o lipire puternică și rezistenţă la umezeală a rosturilor dintre plăcile Aquaroc™
Placă din ipsos armat cu fibră de sticlă, învelită în fibră de sticlă, marca Glasroc H
Glasroc H
Produs conform standardului EN 15283-1. Placa din ipsos armat cu fibră de sticlă, învelită în fibră de sticlă, marca Glasroc H. Se utilizează ca suprafaţă suport pentru montarea plăcilor ceramice în compartimentări în zone cu umiditate şi încăperi cu ventilaţie controlată: cabine de duş, băi sau piscine, sau zone în care există apă sau condens. Glasroc H este rezistentă la foc, dar și la umezeală și mucegai, având o rată redusă de absorbţie a umidităţii. La imersia în apă timp de 2 ore, absorbţia a fost mai mică de 5%, aceasta indicând o rezistenţă dublă la umiditate comparativ cu plăcile de gips-carton rezistente la umiditate. În plus, suprafaţa hidrofobă a plăcii Glasroc H reduce trecerea apei către structura potenţial vulnerabilă a compartimentării. Atât suprafaţa din material anorganic, cât şi miezul fără conţinut de hârtie sau celuloză NU favorizează dezvoltarea mucegaiului.
Conferă izolare acustică superioară datorită miezului dens de aproximativ 840 kg/m3, ce aduce o performanţă acustică superioară plăcilor de gips-carton (densitate 730 kg/m3), contribuind conform legii masei la creşterea izolării acustice a compartimentării. În teste de laborator pe compartimentări cu simplă placare, construite pe structura de 100 mm, un sistem de compartimentare construit cu Glasroc H a adus un plus de izolare acustică de 2dB comparativ cu placa din gips-carton standard . Glasroc H are performanţe de rezistenţă la umiditate si stabilitate similare plăcilor de ciment de aceeaşi grosime, având în plus avantajele greutăţii mai reduse şi a debitării mai uşoare. Cu Glasroc H rezultă un timp de montaj mai redus şi o creştere a ritmului lucrărilor în şantier. Montaj și finisare: Compartimentări pe structura independentă: pentru tăierea plăcii, crestaţi cu un cutter ţesătura de fibră de sticlă de pe suprafaţa plăcii, fără a fi nevoie să intraţi adânc în miezul din ipsos. Apoi sprijiniţi tăietura de-a lungul unei muchii drepte de sprijin şi apăsaţi capătul liber până când miezul se rupe. Întoarceţi placa şi tăiaţi ţesătura de fibră de sticlă de pe spate. Montând Glasroc H ca orice placă din gips-carton, pe o structură metalică cu profile montant Rigiprofil dispuse la interax de 600 mm obţineţi o suprafaţă pregătită pentru a susţine placări ceramice. Se folosesc șuruburi autofiletante tip 212 tratate împotriva coroziunii. Interaxul şuruburilor este de 250 mm, reducându-se la 200 mm la colţurile exterioare. Şuruburile nu se fixează la mai puţin de 10 mm de marginea plăcii, respectiv 15 mm pentru capetele de placă tăiate. Învelitoarea este tratată cu amorsă în vederea aplicării de plăci ceramice sau decorare. Compartimentările construite cu Glasroc H pot susţine placări ceramice sau cu piatră naturală în greutate de până la 30 kg/mp, aceasta incluzând şi adezivul. Această valoare acoperă majoritatea plăcilor ceramice comercializate, pentru greutăţi mai mari, de ex. marmură, interaxul montanţilor structurii metalice trebuie redus la 400 mm sau compartimentarea trebuie construită cu o structură portantă sau legată de structura clădirii. Înainte de a începe placarea, îndepărtaţi praful de pe suprafaţa plăcii. Sigilaţi îmbinarea de-a lungul perimetrului peretelui cu un material hidroizolant apoi prelucraţi rosturile de îmbinare a plăcilor cu chitul de rosturi Rigips Super şi banda autoadezivă Hydro. După întărirea adezivului, finisaţi rosturile placării ceramice cu chit de rosturi. Apoi izolaţi pe toată suprafaţa placării cu un material hidroizolant, acordând o atenţie sporită intersecţiilor peretelui cu pardoseala şi cu cada de baie sau duş. Pentru tencuirea uscată a unui perete masiv, plăcile Glasroc H pot fi montate şi prin lipire cu un adeziv pe bază de ipsos.”
NOU: Placa Glasroc H, secretul pereţilor ce rămân placaţi perfect: Ridică rapid bariere împotriva apei! Ce aduce nou: MAI UŞOARĂ CU O TREIME decât plăcile din ciment, în condiţii de rezistenţă la umiditate, stabilitate și rezistenţă mecanică apropiată plăcilor din ciment de aceeași grosime. Poate fi TĂIATĂ FOARTE UŞOR cu cutter-ul prin crestare și îndoire, reducând timpul aferent manoperei. REZISTĂ ÎMPOTRIVA APEI ŞI MUCEGAIULUI.
PLĂCI SPECIALE DE PROTECŢIE LA FOC ŞI ACCESORIILE AFERENTE: GLASROC F RIDURIT, GLASROC F RIFLEX
Placă din ipsos armat cu fibră de sticlă, marca Glasroc F Ridurit
Glasroc F Ridurit
Produs conform standardului SR EN 15283+A1/2009. Placă din ipsos armat cu fibră de sticlă. Clasa de reacţie la foc A1, incombustibil. Culoare albă. Muchie dreaptă. Pentru spaţii care trebuie să reziste la acţiunea focului până la 4 ore, timp în care pompierii pot interveni, fără pierderi majore, ca de exemplu la încăperi situate în clădiri civile sau industriale se pot construi pereţi de compartimentare nestructurali cu Glasroc F Ridurit și Riflex. Ridurit se folosește și la placări pentru protecţia la foc a ghenelor, puţurilor de lift, a canalelor de ventilaţie și de evacuare a gazelor fierbinţi. ªi canalele de cabluri pot fi protejate la foc în vederea evitării încălzirii cablurilor și creșterii rezistenţei conductoare. Accesul în spaţiul protejat este asigurat printr-o ușiţă de revizie rezistentă la foc. De asemenea, se folosește la placări pentru protecţia la foc a structurii de rezistenţă din oţel. În plus, se pot construi plafoane false rezistente la foc, mai ales în cazul unor hale industriale realizate cu structură metalică.
Montaj și finisare: În cazul pereţilor de compartimentare, se montează pe structura din oţel, respectiv profile montant CW și profile șină de ghidaj UW. Placa poate fi tăiată folosind un fierăstrău circular. Găurile pentru întrerupătoare sau prize trebuie decupate înainte de fixarea plăcilor folosind un fierăstrău. Placa se fixează cu șuruburi Ridurit. Muchia dreaptă se va finisa cu chitul de rosturi Vario, înglobând banda de rosturi Rigips. Pentru unghiurile interioare este preferabilă utilizarea benzii de hârtie în locul benzii autoadezive pentru că pliul acesteia uşurează obţinerea unor rosturi fine şi drepte, cu rezistenţă ridicată la fisurare. Pentru unghiurile exterioare se foloseşte banda de armare cu PVC sau profilele de colţ, înglobate în pasta de rosturi Vario. Plăcile pot fi fixate prin prindere placă pe placă în cant. Pentru soluţia adecvată, consultaţi CATALOGUL DE SOLUŢII
ŞURUB RIDURIT pentru placă din ipsos armat cu fibră de sticlă GLASROC F RIDURIT
Şurub Ridurit
Produs conform standardului SR EN 14566. Şuruburi autofiletante pentru montajul plăcilor Glasroc F Ridurit pentru prindere placă pe placă sau pe structură metalică. Culoare: negru.
Placă flexibilă din ipsos armat cu fibră de sticlă, marca Glasroc F Riflex
Glasroc F Riflex
Produs conform standardului SR EN 15283+A1/2009. Plăci cu miez din ipsos armat cu fibră de sticlă. Clasa de reacţie la foc A1, incombustibil. Elastică, flexibilă, stabilă. Culoare albă.Pentru construirea de forme creative ale pereţilor despărţitori şi tavanelor, inclusiv pentru aplicaţii curbe: plafoane arcuite, bolţi cilindrice, cupole semisferice, arcade, scafe, colţuri rotunjite la intersecţia pereţilor sau a pereţilor cu plafonul. Oferă în același timp niveluri ridicate de protecţie la foc, fiind un material incombustibil. De asemenea, are un nivel ridicat de rezistenţă la umezeală.
Placa se curbează fără umezire, în lungul său, și se fixează în șuruburi, direct pe structura suport. Fixarea se face cu șuruburi rapide Rigips 212/25, respectiv 212/35. Finisarea se realizează cu banda de armare Rigips peste care se aplică pasta de rosturi Vario; pentru unghiurile interioare este preferabilă utilizarea benzii de armare din hârtie în locul benzii autoadezive. Pentru unghiurile exterioare se foloseşte banda pentru colţuri din PVC sau profilele de colţ, înglobate în pasta de rosturi Vario. Plăcile pot fi tăiate folosind un fierăstrău sau un cutter; găurile pentru întrerupătoare sau prize trebuie decupate înainte de fixarea plăcilor.
PLĂCI SPECIALE REZISTENTE LA IMPACT ȘI ACCESORIILE AFERENTE: RIGIDUR H
Placă din ipsos armat cu fibre celulozice şi aditivi minerali marca RIGIDUR H
Placa Rigidur H
Produs conform standardului SR EN 15283-2. Placa Rigidur din ipsos armat cu fibre celulozice și aditivi minerali este omogenă și are o suprafaţă netedă, extrem de rezistentă. Se utilizează la realizarea de construcţii în sistem uscat cu excelente calităţi de izolare fonică și rezistentă la foc: pereţi şi plafoane, cu protecţie împotriva incendiilor şi protecţie fonică, placarea elementelor portante sau de sprijin, pereţi de compartimentare neportanţi; potrivită și pentru spaţii umede. Ideală pentru compartimentări cu trafic intens de persoane sau mărfuri – holuri în spitale, clinici sau școli; plafoane sau pereţi în săli de sport. În plus, pe casa scărilor adaugă rezistenţă acolo unde se va monta balustrada/mâna curentă. Plăcile din ipsos cu fibre celulozice Rigidur pot substitui plăcile din gips-carton atunci când se dorește o rezistenţă sporită și o durabilitate mai mare a pereţilor sau plafoanelor, montajul fiind similar – placarea pereţilor prin lipire cu Rifix, construcţia pereţilor pe structură metalică, realizarea de plafoane suspendate. În plus, plăcile pot susţine obiecte de mobilier suspendate: obiectele uşoare se fixează simplu cu cârlige; rafturile şi dulapurile atârnate se prind fără probleme cu dibluri pentru perete gol (tip Molly), respectând sarcina maximă admisă a peretelui de compartimentare. Corpurile de iluminat se pot fixa pe plafonul construit cu Rigidur, cu alegerea accesoriilor potrivite.
Plăcile Rigidur H se prezintă în două variante din punct de vedere al tipului de muchie: cu muchie retrasă AK, și respectiv cu muchie dreaptă SK. Montaj și finisare: Plăcile Rigidur se prelucrează cu unelte obişnuite pentru tăierea lemnului. Tăierea se face cu fierăstrăul circular, de preferinţă cu posibilitate de aspirare a prafului. Sfat: Când plăcile Rigidur prezintă margini cu tăiere precisă, rosturile de îmbinare pot fi prelucrate în tehnica de îmbinare cu adeziv. Plăcile Rigidur cu margini neregulate şi neprelucrate pot fi îmbinate şi netezite cu ipsos. Decupajele, de exemplu, pentru găuri de doze sau pentru ţevi, se execută cu freza specială, respectiv fierăstrău pendular; golurile pentru ţevi şi conducte trebuie executate cu min. 10 mm mai mari decât diametrul ţevii, respectiv al conductei. Spaţiile din jurul golurilor trebuie închise etanş conform indicaţiilor pentru protecţia împotriva umezelii, zgomotelor şi incendiului. Sfat: Lucrările de şapă umedă trebuie executate înainte de montajul plăcilor. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci realizarea îmbinărilor cu ipsos ar trebui să se facă ulterior pentru a se evita formarea crăpăturilor în zona rostului. • Plăcile cu muchie retrasă AK se pretează chituirii cu ipsos a îmbinării: banda de armare autoadezivă Rigips se lipeşte direct pe marginea retrasă a plăcilor, se aplică pasta de îmbinare Vario şi se netezeşte suprafaţa cu o gletieră. Opţional pentru o suprafaţă perfectă se aplică încă o dată pasta de îmbinare Vario. • Plăcile cu muchie dreaptă SK se pretează următoarelor tehnici de îmbinare în dreptul rosturilor: • îmbinare cu ipsos: dimensiunea rostului la îmbinarea plăcilor montate poate să fie între 5 şi 7 mm; gletuirea se face fără bandă de armare. Pentru obţinerea unei suprafeţe perfecte se mai dă o dată cu chit Vario. • îmbinare cu adeziv: plăcile se lipesc cu adezivul de îmbinare Rigidur Nature Line, aplicat în cordon cu grosime 0.5- 1 cm, pe cantul plăcii, curat, fără praf; următoarea placă se presează pe adezivul de îmbinare, lăsând un rest de maxim 1 mm. La comprimare, adezivul trebuie să umple întregul spaţiu. Adezivul în exces se îndepărtează după întărire cu un şpaclu. În cazul colţurilor pereţilor expuși la lovituri se aplică un colţar de protecţie a muchiilor apoi se acoperă cu pasta de ipsos. Pentru colţuri convexe expuse șocurilor, de exemplu în clinici medicale sau zone de îngrijire, coridoare, trebuie să se monteze pentru protecţia peretelui un colţar de protecţie.
Adeziv de îmbinare rosturi RIGIDUR NATURE LINE pentru plăcile din ipsos cu fibre celulozice RIGIDUR H – REALIZARE DE PEREŢI, TAVANE ŞI PLACĂRI MANSARDE
Adeziv de îmbinare rosturi Rigidur Nature Line
Adeziv industrial, fără solvenţi și substanţe periculoase, pe bază de poliacetat de vinil pentru lipirea plăcilor Rigidur H în zona îmbinării capetelor în cadrul construcţiilor uscate, la realizarea de pereţi, tavane și placări de mansarde.
Montaj: Pentru lipirea corectă, dimensiunea maximă a rostului trebuie să fie de 1 mm. Adezivul se împinge afară din cartuș cu ajutorul unui pistol obișnuit și se aplică sub forma unui cordon pe cantul plăcii deja montate, nu și pe componenţa structurii. Într-un interval de maxim 10 min, se va presa placa următoare pe adezivul pentru rosturi și se va fixa de structură. După finalizarea lucrării, rosturile și capetele șuruburilor sau capselor, se vor acoperi cu ipsos Vario pentru șpăcluit rosturile, pentru a obţine o suprafaţă perfectă.
Adeziv pentru pardoseală pe bază de plăci Rigidur H – REALIZARE DE PARDOSELI ȘI ȘAPE USCATE
Adeziv pentru plăci Rigidur Nature Line
Pentru lipirea în câmp a plăcilor Rigidur H sau a elementelor de pardoseală Rigidur, în zona falţului, în cadrul realizării șapelor uscate. Adeziv, fără solvenţi și substanţe periculoase, pe bază de poliacetat de vinil.
Montaj: Dimensiunea maximă a rostului dintre elementele de pardoseală să nu depășească 2 mm. Rosturile existente vor fi umplute cu chit de rosturi Vario. Pentru a evita străpungerea elementului de pardoseală trebuie avut grijă la alegerea lungimii șuruburilor sau a clemelor. Pentru a obţine o presiune corespunzătoare de contact, așezaţi-vă cu propria greutate pe elementele de pardoseală pe durata fixării acestora. În cazul realizării șapei uscate din plăci Rigidur H, așezate în 2 straturi, adezivul Rigidur Nature Line pentru pardoseală trebuie aplicat sub forma unor linii paralele situate la distanţa de 100 mm una de cealaltă. Adezivul care nu s-a întărit poate fi îndepărtat de pe mâini, unelte și suprafeţe, cu o cârpă umedă. Excesul de adeziv poate fi îndepărtat după uscare cu ajutorul unei raclete sau a unui obiect similar. În cazul fixării cu șuruburi distanţa între acestea este de maxim 250 mm, iar în cazul utilizării clemelor, distanţa este de maxim 150 mm.
Șuruburi din oţel, tratate special anticoroziv, fosfatate, negre pentru fixarea plăcilor Rigidur H
Șurub Rigidur H
Şuruburile autofiletante Rigidur conform cu standardul SR EN 14566 servesc la fixarea plăcilor de structură (metalică sau din lemn) şi a plăcilor una într-alta. Suprafaţa foarte stabilă a plăcilor Rigidur H dă posibilitatea ca punctele de fixare să se plaseze până la 10 mm de marginea plăcii, fără ca marginea să se rupă.
Şurubul autofiletant trebuie să treacă prin profilul metalic cu min. 10 mm, iar în cazul fixării pe structură din lemn, să aibă o adâncime de pătrundere minimă de 5 x diametrul nominal. La structurile din lemn se pot folosi şi cleme. Prinderea cu cleme este foarte rapidă şi montajul productiv. Clemele de fixare servesc la prinderea plăcilor Rigidur de montanţi, iar clemele de legătură realizează fixarea plăcilor una de alta. Clema de pană trebuie să aibă o adâncime minimă de pătrundere de s ≥ 5 x dn (grosimea sârmei). Clemele şi şuruburile se fixează la faţa plăcii sau cel mult la 1,5 mm sub cotă.
Sistemul de compartimentare rezistent la impact Rigidur H
Ce aduce nou: DURITATE și REZISTENŢĂ la lovituri mecanice sau zgârieturi, dar în același timp are o SUPRAFAŢĂ netedă, nu are urme de fibre pe suprafaţă și nu lasă praf de lemn în zona de acţiune. Pe peretele construit cu Rigidur se pot fixa greutăţi direct, fiind extrem de STABIL. În plus, Rigidur H a fost testat și este recomandat de Institute for Building Biology din Rosenheim, fiind ideal pentru un climat SĂNĂTOS acasă sau la locul de muncă. Un perete cu două straturi de Rigidur H 12.5 mm oferă rezistenţă la foc Ei90 (90 de minute), cu o izolare acustică ridicată RW=62 dB.
PANOURI COMPUSE PENTRU TERMOIZOLARE RIGITHERM ŞI ACCESORII AFERENTE
Panou compus din gips-carton cu polistiren expandat, marca Rigitherm
Rigitherm
Produs conform SR-EN 13950:2006. Panou compus, cu două straturi, unul din placă de gips-carton şi unul din polistiren expandat, lipite, pentru izolarea termică a pereţilor la interior. Rigitherm® este potrivit pentru RENOVĂRI, în cazul în care nu se poate realiza termoizolarea la exterior – exemplu: clădiri istorice sau a cu faţada cu valoare estetică ridicată, în cazul cărora se doreşte păstrarea faţadei în forma sa iniţială sau nu se abroba intervenţii la faţadă.
Confortul termic al unei locuinţe este dat nu doar de încălzirea propriu-zisă a locuinţei, ci şi de folosirea unor materiale cu proprietăţi izolatoare superioare.
Izolarea termică a devenit o necesitate pentru a da valoare proprietăţii prin obţinerea Certificatului de Performanţă Energetică (CPE). Obligativitatea certificatului energetic (CPE) a fost introdusă prin Legea 159/2013 (derivată din Directiva Europeană 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor), ea modificând şi completând Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, cu intrare în vigoare din 19 iulie 2013. Certificatul de performanţă energetică este întocmit pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore.
Documentul este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.
Izolarea termică a pereţilor la interior este o alternativă preferată izolării pe exterior în cazul:
- * clădirilor istorice sau a celor cu faţada cu valoare estetică ridicată, în cazul cărora se doreşte păstrarea faţadei în forma sa iniţială sau nu se aprobă intervenţii la faţadă.
- * clădirilor la care orice modificări ale faţadelor nu sunt posibile din punct de vedere tehnic.
- * apartamentelor de bloc, când proprietarul doreşte o soluţie rapidă, doar pentru apartamentul său, ştiind că izolarea termică exterioară presupune timp, cost şi efort sporit din partea sa, a vecinilor, a administratorului – cooptarea tuturor vecinilor şi implicarea activă administratorului în pregătirea dosarului, obţinerea aprobărilor necesare de la autorităţi, finanţarea lucrării, gestionarea lucrărilor de montare schele şi execuţie termoizolare.
Pentru o casă individuală a cărei faţadă trebuie păstrată fiind vorba de o casă de patrimoniu, sau pentru care proprietarul doreşte păstrarea personalităţii clădirii, se poate opta pentru placarea la interior a pereţilor fie cu panouri din gips-carton fixate pe o structură metalică şi vată minerală, fie cu panourile compuse Rigitherm®. Cu soluţia Rigitherm® costurile de materiale sunt mai mici, iar punerea acestora în operă se face mult mai repede, nemaifiind necesară operaţiunea de montare separată a structurii metalice şi a stratului izolator, el fiind în acest caz gata montat pe placa din gips-carton.
Panourile compuse Rigitherm® oferă izolare termică şi o reducere a posibilităţilor de condens. Compus din două straturi, unul din placă de gips-carton şi unul din polistiren expandat, lipite, Rigitherm® este un produs compus termoizolator eficient cu o suprafaţă ce se poate finisa uşor prin vopsire sau tapetare.
Principalele avantaje ale termoizolării cu Rigitherm®, sunt:
* Uşurinţă: nu aveţi nevoie de calificări speciale, Rigitherm® se montează uşor cu un adeziv pe bază de ciment pentru polistiren; un montator de gips-carton e de ajuns.
Termoizolaţi şi finisaţi peretele după cum urmează:
- Peretele se curaţă de tencuiala existentă, se curaţă de praf.
- Plăcile Rigitherm® sunt pregătite să corespundă suprafeţei peretelui
- Se prepară adeziv Rifix Termo şi se aplică pe conturul plăcii, pe suprafaţa din polistiren expandat, în cordon continuu şi pe linia mediană a plăcii, în 3-6 puncte
- Plăcile se fixează pe zidărie, se aliniază cu dreptarul şi nivela. Se face racordul plăcilor alăturate în câmp, precum şi la colţurile încăperii.
- La rosturi se aplică banda de îmbinare Rigips® şi chit de rosturi Rigips® Super, cu şpaclul.
* Cost redus: uneltele folosite sunt minime: fierăstrău, dreptar, nivela, ruleta, cutter, mistrie, gletiera şi găleata;
* Independenţa: nu depindeţi de vecini sau autorităţi, puteţi termoizola când doriţi, indiferent de vremea de afară;
* Confort interior îmbunătăţit: temperatura pereţilor creşte simţitor. Recomandarea Rigitherm® pentru obţinerea temperaturii minime de confort termic.
Recomandarea are la bază proiectul de cercetare derulat de Saint-Gobain Rigips. Datele referitoare la cei mai reprezentativi pereţi exteriori pentru construcţiile din România au fost analizate cu ajutorul programului WUFI®. Acest software, bazat pe cele mai noi descoperiri cu privire la difuzia vaporilor şi transferul de umiditate în materialele de construcţie, permite simularea comportamentului higrotermic al unei construcţii în mai multe straturi, în condiţiile climatice naturale. WUFI® este un acronim pentru Wärme Und Feuchte Instationär – care, tradus, înseamnă transferul de căldura şi de umiditate. Rezultatele obţinute au evidenţiat lipsa riscului de creştere a umidităţii în straturile componente ale peretelui izolat termic cu oricare dintre cele trei tipuri de panouri Rigitherm® 20 PS, 40 PS sau 60 PS.
ADEZIV RIFIX TERMO pentru montajul panourilor compuse din GIPS-CARTON cu POLISTIREN EXPANDAT, Rigitherm®
ADEZIV RIFIX TERMO
Produs conform standardului SR EN 14496. Mortar adeziv pe bază de ciment cu granulaţie fină (max 1 mm) pentru montajul panourilor Rigitherm® pe suprafaţa suport a peretelui care se dorește a se izola termic la interior. Produsul are aderenţă mare la suprafaţa suport indiferent dacă suprafaţa este din beton, beton ușor, beton poros, zidărie de orice tip sau prezintă tencuieli var-ciment ori tencuieli vechi; este însă important ca suprafaţa să fie curată, nedeformabilă, uscată și fixă, iar spaţiul de lucru să aibă închiderile exterioare finalizate (tâmplărie, etc)
De asemenea prezintă aderenţă sporită și la polistirenul expandat (EPS-F). Este destinat lipirii panourilor compozite Rigitherm din gips-carton cu polistiren, dar poate fi utilizat și pentru lipirea și armarea plăcilor din polistiren expandat. Montaj: feţele panourilor Rigitherm trebuie să fie curate, fără urme de grăsimi, uleiuri, praf sau alte impurităţi. Suprafaţa suport trebuie să fie curată, iar dacă este poroasă trebuie umezită. Mortarul adeziv pastă, obţinut prin amestecarea pulberii cu apă se aplică pe perimetrul panoului Rigitherm, pe faţa din polistiren, în lungimea canturilor și în câteva puncte (3-6), astfel încât prin presare (apăsare manuală și apoi îndreptare cu dreptarul și bolobocul) suprafaţa acoperită de adeziv să fie mai mare de 40%.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.