Ai o grădină frumoasă sau o curte interioară cochetă, cu siguranță că ai montat pavele speciale, care să asigure accesul în aceste spații și să aducă un plus estetic imaginii de ansamblu. Ca să te bucuri de culorile și texturile utilizate, trebuie să cureți și să întreții cu atenție suprafețele pavate.
Ca să știi cum să realizezi corect operațiunile necesare pentru păstrarea în bune condiții a spațiilor exterioare, iată care sunt principalele recomandări pentru curățarea și întreținerea corectă a pavelelor de beton:
Curățarea pavelelor de vegetație și murdărie vegetală
Oricât de bine ai îngriji o grădină sau curte interioară, apar mereu buruieni, mușchi, alge, mucegaiuri, culturi bacteriene și alți factori biologici care strică aspectul și dăunează pavelelor de beton sau celor realizate din alte materiale de construcție.
Ca să acționezi eficient pentru combaterea mușchilor și lichenilor de pe pavaje utilizează substanțe de îndepărtate a materiilor vegetale, care sunt special concepute pentru astfel de activități și au efect îndelungat. Dacă nu reușești să elimini astfel vegetația nedorită, adaugă soluții de curățare speciale, cu substanțe active.
Curățarea pavelelor de uleiuri și grăsimi
Este important să știi cum să ai grijă de pavele de beton sau din alte materiale, pentru că doar astfel vei avea o grădină și o curte interioară curată și aspectuoasă cât mai mult timp.
Una dintre cele mai dificile operațiuni când vine vorba despre curățarea și întreținerea corectă a pavelelor din beton este îndepărtarea petelor și depunerilor de uleiuri și grăsimi.
De obicei sunt urme de ulei de motor, dâre de benzină sau motorină, pete de grăsime vegetală sau de origine animală. Toate aceste substanțe își modifică rapid structura, se degradează la câteva zile după ce s-au prelins pe pavaj și formează o peliculă de rășină, care devine, în timp, foarte dificil de înlăturat.
Așa că nu lăsa pe mâine ce poți să cureți astăzi, ca să nu fii nevoit să intervii cu substanțe corozive, care atacă suprafețele și sunt toxice. Este indicat să cureți de praf pavajul, să-l speli cu apă și detergent fără clor. Folosește curățitoare și furtunuri sub presiune, ca să fii eficient.
Curățarea pavelelor de rugină și pete umede
Îndepărtează în mod constant petele de rugină lăsate pe pavele de diferite unelte, jardiniere, ghivece, mobilier de fier și alte elemente decorative de grădină. Folosește soluții speciale de curățare, fără acizi.
O să observi frecvent pe pavele din beton niște pete albe, denumite și eflorescență, care apar din cauza umidității excesive ce acționează asupra calcarului din beton. Aceste urme albicioase sunt inestetice și creează un aspect neîngrijit, așa că este indicat să le cureți cu produse speciale pentru beton.
Înainte de utilizare, realizează un test pe o suprafață mică de la marginea pavajului, ca să verifici în ce mod afectează substanța respectivă culoarea și structura și pavelelor.
Întreținerea corectă a pavelelor din beton
Respectă rutina de îngrijire zilnică sau săptămânală pentru grădină sau curte interioară: măturare, periere, utilizare de aparate de curățat cu presiune.
Achiziționează soluții speciale de curățare și respectă indicațiile de folosire și interdicțiile pentru fiecare tip de material utilizat pentru pavele și celelalte elemente constructive din grădină.
Asigură impermeabilitatea pavelelor din beton prin impregnare cu soluții protectoare și întreține pavajul pe timp de iarnă prin presărarea unui strat de nisip cu granulație fină. Acest nisip nu afectează aspectul pavajului și previne alunecarea, așa că nu va mai trebui să stropești pavelele cu substanțe pentru topirea gheții, mai ales că acestea sunt corozive și atacă suprafețele.
Alege pavele de calitate pentru terasă, alei și zone de acces în diferite spații exterioare. Respectă recomandările pentru curățarea și întreținerea corectă a pavelelor din beton și te vei putea bucura mulți ani de aspectul deosebit din grădină sau curte interioară.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.