Parchet masiv, laminat sau stratificat?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alegerea parchetului pare un lucru simplu, dar nu e, pentru că trebuie să ții cont de mai multe aspecte precum destinația încăperii (living, dormitor, etc.), dimensiunea încăperii, stilul în care este amenajată, culorile folosite, dar și gradul de luminozitate al camerei. Un alt lucru important pe care trebuie să îl stabilești în legătură cu parchetul este materialul din care este fabricat. Vrei parchet din lemn masiv, parchet laminat sau parchet dublu sau triplu stratificat?

Parchet laminat

Picture 1 of 3

Ca să faci o alegere bună, îți vom prezenta în cele ce urmează avantajele și dezavantajele fiecărui tip de parchet.

Parchetul din lemn masiv

Acest tip de parchet poate fi realizat din diferite tipuri de arbori, precum stejar, salcâm, fag, cireș sau chiar mahon. Parchetul din lemn masiv are o durată mare de viață, dacă este menținut corect, izolează termic foarte bine (lemnul fiind considerat unul dintre cele mai bune materiale termoizolatoare), nu reține praful și este ușor de curățat. Printre dezavantajele acestui tip de parchet putem menționa faptul că necesită lucrări de întreținere precum aplicarea unui strat de lac la un anumit timp. Alte dezavantaje este reținerea umidității și prețul care nu este accesibil tuturor (mai ales dacă vorbim de lemn exotic precum mahonul sau eucaliptul).

Parchetul laminat

Parchetul laminat este fabricat din resturi de lemn și rumeguș amestecate cu alți compuși. Parchetul laminat este cel mai frecvent întâlnit în casele noastre deoarece este ieftin, durabil și ușor de întreținut. Mai mult decât atât, parchetul laminat se găsește într-o gamă variată de designuri. Unul din dezavantajele parchetului laminat este calitatea scăzută a izolării termice și rezistența scăzută la umiditate. Parchetul laminat nu are o durată de viață atât de mare ca cel din lemn masiv, așa că, la o perioadă de timp va trebui schimbat.

Parchetul stratificat

Acest tip de parchet poate fi regăsit în două sau trei straturi și are multiple avantaje și niciun dezavantaj (sau cel puțin nu l-am găsit noi). Printre avantajele parchetului stratificat menționăm: buna izolare termică, are rezistență în timp și la uzură, permite instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, este ușor de montat (sistem de instalare cu click), necesită o întreținere simplă.

În concluzie, în momentul în care alegi parchetul, nu te limita doar la preț, ci ia în considerare și avantajele și dezavantajele pe care le-am prezentat mai sus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *