Şapa umple denivelările, crăpăturile, găurile din pardoseli, dar și diferenţele de îmbinare. Principalele materiale ce intră în compoziţia sa sunt: nisipul și cimentul. Există o gamă largă de tipuri de șape: mecanizată, elicopterizată, autonivelantă, perlitică, de pantă, de egalizare, armată, aditivată, clasică, etc. În cele ce urmează, o să vorbim despre șapa mecanizată și cea elicopterizată, aceste două tehnici de turnare și finisare a șapei fiind folosite de multe ori împreună.
Şapa se folosește pentru egalizarea suprafeţelor interioare, dar și a celor exterioare, fiind o bază pentru montarea gresiei, parchetului, granitului, linoleum-ului, mochetei etc., dar putând reprezenta și stratul final, în funcţie utilizarea construcţiei.
Se recomandă ca șapele să nu fie turnate la temperaturi mai mici de 5 grade celsius și nici să fie expuse la soare puternic, suprafaţa trebuie să fie acoperită, supravegheată, pentru a preîntâmpina apariţia fisurilor, în urma uscării bruşte.
Este mai bine sa torni o șapa mecanizat sau prin metoda clasica? Principalul avantaj al şapelor mecanizate este folosirea unor utilaje specializate în toate fazele de execuție, astfel timpul şi preţurile sunt mai reduse la şapele mecanizate decât la şapele clasice.
Șapa turnată în mod mecanizat este de o calitate superioară cele clasice, fiind supusă unor operațiuni mecanice. Mai mult, șapa se toarnă mult mai repede în varianta mecanizată, o suprafață de peste 100 m2 putând fi acoperită într-o zi. Spre deosebire de şapa clasică, care presupune prepararea materialului în staţii de betoane şi mortare, necesitând astfel mai multă forţă de muncă, şapa mecanizată este realizată în şantier şi transportată prin furtune, cu ajutorul pompelor de şapă. Furtunele se pot întinde până la 150 m pe orizontală și 100 m pe verticală.
Cum se procedează la turnarea mecanizată a sapei? Compoziția mortarului (sapei), în care intră ciment, nisip și apă este turnată într-un utilaj ce o amestecă și omogenizează. Mortarul este împins apoi cu ajutorul unei pompe și al unui furtun, și trimis în camera de turnare a sapei. Capătul celălalt al furtunului se află în vârful unui trepied ce este mișcat de către un muncitor pe toată întinderea camerei, pentru ca mortarul să fie distribuit uniform.
Următorul pas poate fi manual sau mecanizat, acesta constând în întinderea și uniformizarea șapei. În varianta manuală, nivelarea șapei se face cu o stinghie lungă din lemn. În varianta mecanizata, șapa se nivelează cu ajutorul unui utilaj ce se deplasează pe două șine și întinde uniform întreaga cantitate de mortar.
Al treilea pas mecanizat este elicopterizarea șapei, iar acesta se realizează ajutorul unui utilaj care folosește un mecanism asemănător unei elice, ce presează și compactează șapa. Astfel, pelicula de la suprafața șapei este sigilată și devine mai rezistentă la acțiunea factorilor externi.
Astfel, șapa mecanizată este cea mai bună soluție pentru dumneavoastră. Nu numai că este mai ieftină decât cea clasică, este mai eficientă, asigurând un grad ridicat de nivelare și de acoperire a fisurilor, pentru ca dumneavoastră să aveți pardoseli perfecte!