Tipuri de parchet

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Parchetul reprezintă o opțiune frecvent întâlnită în ceea ce privește decorul și finisajul podelelor. Pe lângă aspectul plăcut, lemnul este un material cald, durabil și ușor de întreținut. Parchetul este perfect pentru încăperi precum sufrageria, dormitorul, camera copiilor, etc. Doar că lucrurile nu sunt neapărat atât de simple atunci când vine vorba de alegerea modelului. Există mai multe tipuri de parchet, fabricat în mod diferit și cu diferite caracteristici.

Tipuri de parchetParchetul masiv

Acest tip de parchet este realizat integral din lemn de esență tare. Podeaua va avea un aspect rafinat, elegant și de bun-gust. Datorită grosimii sale, parchetul masiv poate fi șlefuit și refinisat de mai multe ori. Totodată, conferă o izolare termică foarte bună și are o rezistență crescută în timp (de până la 80-100 de ani).
În ceea ce privește montarea, formatele și modurile de dispunere sunt multiple. Un aspect important este faptul că lemnul masiv se contractă și se dilată în funcție de nivelul umidității din încăpere. Este recomandată depozitarea acestuia pentru câteva zile în încăperea în care urmează să fie montat. În plus, la montare trebuie lăsat puțin spațiu între parchet și perete, care va fi însă mascat cu ajutorul plintei.

Unul dintre dezavantajele acestui tip de parchet este faptul că în timp, din cauza modificărilor date de umiditate, s-ar putea forma spațiu între lamele, provocând chiar un scârțâit deranjant. Apoi, nu este recomandată utilizarea parchetului masiv dacă suprafața pe care urmează să fie montat este din ciment, sau în cazul încălzirii prin pardoseală.

Un alt dezavantaj este costul, mai ridicat decât, de exemplu, în cazul parchetului laminat.

Parchetul stratificat

Parchetul stratificat este realizat din mai multe straturi de lemn de esență tare, cel mai frecvent utilizat fiind ce triplu stratificat. Fiecare strat este adăugat deasupra celuilalt prin presare și lipire la căldură cu adezivi non-toxici. Încăperile cu parchet stratificat vor avea un aspect elegant și rafinat. Acest tip de parchet este ales tot mai des în defavoarea parchetului masiv. Unul dintre motive este faptul că nu este afectat de umiditatea din încăpere, are stabilitate la dilatare și deformare, fiind posibilă montarea chiar și în camera de baie. De asemenea, comparativ cu parchetul masiv, poate fi montat pe suprafețe din ciment și poate fi folosit pentru încălzirea prin pardoseală. La intervale mari de timp, poate fi rașchetat și lăcuit.

În ceea ce privește costurile, nici acest model nu este ideal pentru un buget redus.

Parchetul laminat

Parchetul laminat este alegerea ideală pentru un buget limitat. Finisajul lui reproduce lemnul, dar este disponibil în mai multe variante decorative. Varietatea mare de modele reprezintă un avantaj. Este realizat din mai multe straturi de conglomerate lemnoase, acoperite cu o peliculă din material plastic, cu o rezistență crescută la uzură. Este de obicei folosit în încăperile cu trafic intens , este ușor de montat și de întreținut, fiind de asemenea rezistent la chimicale. Poate fi înlocuit ușor, dar nu poate fi recondiționat.

Un aspect important este faptul că pot există diferențe mari în ceea ce privește calitatea. Sunt foarte importante detaliile precum grosimea și rezistența.

Dezavantajele sunt că parchetul laminat are o rezistență scăzută la umiditate, are o durabilitate mai mică decât a celorlalte tipuri de parchet și nu este antifonic.
Astfel, alege cea mai bună variantă în funcție de încăperea în care vrei să montezi parchetul, de traficul la care podeaua este supusă, de durabilitate și buget. Bineînțeles, aspectul parchetului este de asemenea important. Optează pentru variante care să se potrivească și din punct de vedere decorativ cu locuința ta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *