Alege tabloul electric potrivit locuinței tale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tabloul electric are forma unei cutii și adăpostește întrerupătoarele de circuit și conexiunile cu circuitul, realizate prin firele aferente. Are cel mai important rol în instalația electrică a locuinței tale, protejând circuitele electrice interioare prin intermediul întrerupătoarelor, (siguranțelor), automate.

Alege tabloul electric potrivit locuinței taleÎn ceea ce privește întrerupătoarele automate, (siguranțele), există mai multe tipuri care pot fi montate într-un tablou electric, precum întreruptoare automate monopolare, întrerupătoare automate bipolare, întrerupătoare automate tripolare și tetrapolare, întrerupătoare automate diferențiale, întrerupătoare automate cu declanșator de tensiune minimă.

Acestea detectează eventualele suprasarcini și întrerup circuitul electric, protejându-l, fiind evitate daunele asupra întregii rețele.
Siguranțele fuzabile sunt apreciate de unii electricieni datorită fiabilității crescute. Însă cele moderne sunt considerate mai eficiente și mai sigure și în plus, în cazul unui scurtcircuit nu este necesară înlocuirea niciunei componente.

Instalarea unui tablou electric trebuie să fie realizată de un electrician autorizat, dar poți achiziționa personal componentele necesare, evitând costuri suplimentare nejustificate.

În primul rând, va trebui să achiziționezi cutia tabloului electric. În funcție de nevoi și de bugetul disponibil, pe piață se găsesc mai multe oferte în acest sens.

Cele fabricate de către firmele consacrate în domeniu au și un preț mai ridicat, însă sunt mai calitative, fiind mai ușor de montat. În general, cele mai întâlnite sunt cele din plastic, cu o ușiță transparentă pentru un acces facil.

Este deosebit de importantă evaluarea corectă a dimensiunii tabloului electric. Ia în considerare eventualele dezvoltări ulterioare ale instalației electrice. Este preferabilă achiziționarea unui tablou electric puțin mai mare, cu două locuri de siguranțe în plus.

Tablourile electrice se achiziționează în funcție de dimensiunile locuinței, apartamente mici, medii, mari, case sau vile. Astfel, numărul de circuite și suprafața construcției sunt factori determinanți.

Cu cât sunt mai notabili parametrii de mai sus, cu atât numărul siguranțelor adăpostite de tablou va fi mai mare, fiind necesar un spațiu mai mare inclusiv pentru poziționarea conductoarelor și pentru branșarea acestora la toate bornele siguranțelor.

În cazul apartamentelor cu una sau două camere, tablourile vor fi întotdeauna montate în interiorul locuinței, fiind necesare un total de patru siguranțe. Mărimea tabloului electric va fi una redusă.

Apartamentele cu trei camere pot avea un circuit suplimentar, astfel vor fi necesare șase siguranțe.

La apartamentele cu patru camere, panoul este situat, de regulă, în afara locuinței și gestionează circuitele electrice pentru toate apartamentele de pe respectivul nivel.

Dacă locuiești la într-o casă cu un singur nivel, sau o vilă de dimensiuni moderate, alege un model cu 8 – 12 siguranțe.

Vei avea nevoie de un tablou electric mai mare doar în cazul clădirilor cu mai multe nivele și foarte multe circuite electrice.

Ia în considerare faptul că în tabloul electric se poate monta și un modul sonerie, care are aceeași formă cu o siguranță automată monopolară. Pentru a elimina cutiuțele de alarmă montate pe perete, păstrează loc și pentru acesta în cadrul tabloului electric.

Privitor la alegerea siguranțelor automate, este recomandat să nu le achiziționezi pe cele mai ieftine, chiar dacă bugetul este unul limitat. Optează pentru siguranțe automate de la același producător.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *