Verificarea instalaţiei electrice

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Instalația electrică asigură funcţionalitatea casei noastre. Mai mult ne uşurează viaţa şi ne ajută să fim multitasking, prin folosirea în acelaşi timp a mai multor aparate electrocasnice. La această formulă, adăugăm și economisirea energiei și timpului nostru prețios.

verificarea instalatiei electrice
Însă pentru siguranța noastră și a echipamentelor electrocasnice, despre care am vorbit mai devreme, specialiștii recomandă să efectuați periodic lucrări de verificare instalație electrică.

Dacă tot am ajuns la acest moment, este important de reţinut că verificarea instalaţiei electrice trebuie realizată de un electrician autorizat. Pentru a porni în acest demers, sunaţi la o firmă specializată pentru a face o programare şi a stabili ora în care electricianul poate veni la apartamentul sau casa voastră. Același principiu se aplică și clădirilor de birouri, clădirilor de uz industrial, policlinicilor și spitalelor, școlilor și grădinițelor, ansamblurilor rezidențiale .

Înainte de vorbi despre pași și câteva ponturi de verificare a instalației electrice, să punctăm câțiva „dușmani” care pot afecta starea de sănătate ai instalației noastre electrice:

  • uzura normală;
  • încărcarea excesivă, cu efecte directe asupra îmbătrânirii izolației;
  • mediul.

Încărcarea excesivă, suprasolicitările sau executarea în mod superficial a lucrărilor de întreținere și de reparație a instalațiilor electrice pot avea repercusiuni serioase, de la arderea prizelor sau a corpurilor de iluminat, la defecțiuni la tabloul electric și întreruperea circuitului electric.

Când vorbim despre verificarea instalației electrice, trebuie avut în vedere că există două tipuri – verificarea instalației electrice inițiale și verificarea instalației electrice periodice, iar fiecare dintre ele vine cu responsabilitatea sa. Să le cunoaștem puțin mai îndeaproape.

Verificarea instalației electrice inițiale are scopul de a confirma că instalația electrică, echipamentele și materialele folosite respectă normele și reglementările de siguranță, dar și condițiile predominante de mediu.

Acest tip de verificare a instalației electrice se face fie când s-a finalizat execuția unei instalații noi, fie în cazul unei extinderi sau modificări a unei instalații existente. Indiferent de situație, verificarea se face doar de către un electrician autorizat.

Verificarea instalației electrice periodice are menirea de a prelungi durata de viață a unei instalații electrice. Chiar dacă pentru bunăstarea unei instalații este nevoie de un nivel ridicat de întreținere, acest proces nu este suficient. Din ce cauză? Degradarea instalației electrice este un fenomen natural ce nu poate fi împiedicat.

Ce verifică electricienii în acest moment? Specialiștii stabilesc posibilitățile instalării mai multor prize în locuință sau dacă există nevoia montării diferențialelor de protecție împotriva electrocutării. În plus, tot acum se pot extinde circuitele de iluminat existente și, dacă este cazul, se poate îmbunătăți instalația de împământare.

A venit momentul să includem un factor esențial, ce joacă un rol important în verificarea instalației electrice – siguranța! Tocmai pentru a asigura protecția în instalațiile electrice și siguranța în timpul testării, IEC (International Electrotechnical Commission) a emis standardul 60364, „Instalaţii electrice în clădiri”. Acest act, seria IEC 60364, a fost adoptat parţial sau complet de o mare parte din ţările europene în concordanță cu reglementările naționale.

Potrivit acestui document, putem vedea care sunt cerinţele testării unei instalaţii:

  • Continuitatea conductorilor de protecție și a conexiunilor echipotențiale principale și suplimentare;
  • Rezistenţa de izolaţie a instalației electrice;
  • Protecţia prin SELV si PELV sau prin separarea electrică a circuitelor;
  • Rezistenţa podelei şi a pereţilor;
  • Verificarea condițiilor de protecție prin deconectare automată a sursei (rezistenţa de împământare, test RCD);
  • Test de polaritate;
  • Teste funcţionale.

Trecem mai departe, iar pentru verificarea unei instalații electrice noi există anumite elemente care trebuie verificate, cum ar fi:

  • Protecția împotriva șocurilor electrice;
  • Modul de selecție a conductoarelor și cablurilor electrice, capacitatea de încărcare și căderea de tensiune;
  • Alegerea corectă a dispozitivelor de protecție;
  • Corecta conexiune a conductoarelor si cablurilor;
  • Numărul adecvat de circuite;
  • Numărul adecvat de prize;
  • Identificarea corespunzătoare a fiecărui circuit;
  • Dimensionarea corectă a fiecărui circuit;
  • Prezența întrerupătorului general;
  • Verificarea instalației de împământare;
  • Manopera executată corect, respectând prevederile normativelor și standardelor.

Înainte de final, vă oferim câteva motive, din diferite puncte de vedere, pentru a nu neglija verificarea instalației electrice.

Înainte de a vă muta într-o casă nouă, aveţi în vedere o revizie a instalaţiei electrice. Astfel, puteţi elimina un risc, cum ar fi existenţa unei improvizaţii, care poate provoca supraîncărcarea instalaţiei electrice și care inevitabil poate declanşa un incendiu.

Mai departe, o verificare a instalaţiei electrice vă poate ajuta să extindeţi circuitul de iluminat, ce vă permite să modificaţi decorul sau aspectul estetic al unei camere. Este un lucru deja cunoscut că un corp de iluminat poate schimba cu mult ambianţa unei încăperi.

Dacă argumentul estetic nu v-a convins atunci poate argumentul de siguranţă este potrivit pentru voi. O verificare a instalaţiei electrice vă poate preciza dacă aveţi nevoie să veniţi cu diferenţiale de protecţie împotriva electrocutării.

În afară de aspectul estetic sau principiul de siguranţă, mai intră în scenă şi argumentul modernizării. Gândiţi-vă că o verficare a instalaţiei, vă oferă pretextul de a extinde şi moderniza circuitele electrice. Totodată, modernizarea vă ajută să eliminaţi riscul de incendiu sau riscul unui şoc electric.

Trăim într-o ţară în care majoritatea imobilelor deţin o instalaţie electrică îmbătrânită (să nu mai vorbim despre modul în care a fost făcută instalaţia electrică în anumite locuri), dar şi depăşită tehnologic, faţă de normele impuse de furnizorul de energie.

Dacă aceste două argumente nu v-au convins de importanţa verificării instalaţiei electrice, atunci nu vă daţi seama de riscul crescut la care sunteţi supuşi. Dacă însă aţi conştientizat că este un proces esenţial şi crucial, nu uitaţi de faptul că montarea, modficarea, intervențiile asupra instalației electrice trebuie făcute numai de electricieni autorizaţi. Doar specialiştii sunt în măsură să „vorbească” limbajul energiei electrice, pentru a ţine la distanţă riscurile şi pericolele pe care le poate provoca.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *